Patria | Παράδοση όλμων NEMO Navy για τις Σουηδικές Αμφίβιες Δυνάμεις
Defence Redefined
Published on 26/05/2023 at 18:15

Η Σουηδία ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες στο θαλάσσιο χώρο με οκτώ νέα σκάφη, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τη ναυτική εκδοχή του πυργίσκου NEMO, NEMO Navy, για εκτόξευση πυρών με όλμους 120 χιλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Patria παραδίδει το υπόψη σύστημα στις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά ως υπεργολάβος της Swede Ship Marine AB και έτσι, οι αμφίβιες μονάδες θα έχουν σύντομα οκτώ σκάφη που θα μπορούν να παρέχουν υποστήριξη πυροβολικού από τη θάλασσα.

Τα πλοία έχουν παραγγελθεί από την Διοίκηση Αμυντικού Υλικού (Försvarets materielverk – FMV) στη Swede Ship Marine AB. Επιπλέον, η Patria θα παραδώσει συστήματα NEMO για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το Patria NEMO Navy είναι ένα ελαφρύ και συμπαγές σύστημα, το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή σε ταχυκίνητες ναυτικές δυνάμεις. Το ΝΕΜΟ (NEw Mortar) παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά το 2006 και έχει ως βάση ανάπτυξης τον πυργίσκο όλμων AMOS (Advanced Mortar System) με στόχο την κατασκευή ενός πιο συμπαγούς, ελαφρύτερου συστήματος κατάλληλου για ενσωμάτωση σε περισσότερους φορείς, όπως μηχανοκίνητα τμήματα (με ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα μέσα), αλλά και μικρών σκαφών επιφανείας. 

Διαβάστε επίσης: Όλμοι 120 χιλ RT61 | Οι βαρέως τύπου όλμοι της Εθνικής Φρουράς

Ειδικότερα, το Patria NEMO πρόκειται για ένα σύστημα υποστήριξης άμεσων και έμμεσων πυρών (direct / indirect fire), ενώ παράλληλα δύναται να εκτελέσει βολή πολλαπλών βλημάτων (μέχρι 6) με ταυτόχρονη πρόσκρουση επί του στόχου (MRSI/ Multiple Rounds Simultaneous Impact), κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων πυρομαχικών. Το σύστημα έχει ταχύτατη τάξη προς βολή (<30 δευτ.), δυνατότητα άμεσης μετακίνησης μετά την βολή (shoot & scoot) και μέγιστη ταχυβολία 10 βολών/λεπτό (σταθερή 6 βολές/λεπτό).

Το σύστημα απαιτεί ελάχιστο προσωπικό 3 ατόμων, το οποίο προστατεύεται από αντιβαλλιστική θωράκιση με προστασία από πυρηνικούς, βιολογικούς και χημικούς παράγοντες (Nuclear Biological Chemical), και φέρει μέχρι και 60 βλήματα έτοιμα για βολή επί σταθερής βάσης ή και εν κινήσει με ημιαυτόματο ηλεκτρικό σύστημα γέμισης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Βάρος: 1900 κιλά
  • Βολή κατά αζιμούθιο: 360º
  • Γωνία βολής: –3º έως +85
  • Βεληνεκές: > 10 χλμ
  • Δευτερεύων οπλισμός: εκτοξευτές καπνού / πυροβόλο

Επιπρόσθετα, η κατασκευάστρια εταιρεία τοποθέτησε το σύστημα και σε τυποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδιών ως στατικό σύστημα για άμυνα υποδομών και οχυρών με την ονομασία NEMO Container, ενώ το 2012 παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση με την ονομασία NEMO Plus, η οποία διαθέτει συγκρότημα ηλεκτροπτικών επί του πύργου, επιτρέποντας ευχερέστερη εκτέλεση άμεσης βολής, ενσωματωμένους εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων και προαιρετικά τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού για την εγγύς άμυνα του αυτοκινούμενου συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Φιλιππίνες | Πέραν των ATMOS η Elbit παραδίδει αυτοκινούμενους όλμους 120 χιλ. στον Στρατό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This