Partner 2023 | Το Ινστιτούτο Viatacom παρουσιάζει τα περιφερόμενα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας vILA 1 και vILA 2
Defence Redefined
Published on 27/09/2023 at 15:50

Στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Partner 2023 στο Βελιγράδι, η Viatacom, ένα ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο, παρουσίασε μοντέλα αναπαράστασης (mock-ups) δύο περιφερόμενων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας, το vILA 1 και το vILA2.

Ως ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Viatacom εμπλέκεται πλήρως στη στρατιωτική Έρευνα και Ανάπτυξη (military R&D) και επί του παρόντος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων περιφερόμενων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας (long-range loitering munitions). Το ίδρυμα φέρνει τα έργα στη δοκιμαστική φάση, ενώ η παραγωγή ανατίθεται στη συνέχεια σε εθνικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η διαφορά μεταξύ των δύο οπλικών συστημάτων έγκειται κυρίως στη χρήση τους, καθώς το vILA 1 (Viatacom Integrated Loitering Ammunition) έχει σχεδιαστεί για εκτόξευση από επίγεια ή θαλάσσια επιφάνεια, ενώ το vILA 2 εκτοξεύεται εναερίως.

Διαβάστε επίσης: LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy

Τα βασικά στοιχεία του πυραύλου συστήματος, το σύστημα καθοδήγησης και η πολεμική κεφαλή, είναι κοινά και στα δύο έκδοχα, αν και κάποιο λογισμικό ελέγχου μπορεί να χρειαστεί να ξαναγραφεί εν μέρει. Τα περιφερόμενα πυρομαχικά vILA καθοδηγούνται στην περιοχή στόχο εκμεταλλευόμενα συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS), το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) και ραντάρ αλτίμετρο.

Όταν βρίσκεται στην τερματική φάση καθοδήγησης, δηλαδή όταν το σύστημα αρχίζει να περιφέρεται στην περιοχή στόχο αναζητώντας τον στόχο του, τότε ενεργοποιείται ένας ηλεκτροοπτικός αισθητήρας, ο οποίος πραγματοποιεί αυτόνομη αναγνώριση στόχου χάρη σε αλγόριθμους που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Παράλληλα, υφίσταται επίσης και λειτουργία man-in-the-loop, καθώς ένα τερματικό αμφίδρομης διασύνδεσης δεδομένων (two-way data-link) επιτρέπει στον χειριστή στο σταθμό ελέγχου εδάφους να επικυρώσει τον στόχο, πριν το vILA μεταβεί στη φάση προσβολής.

Συγκεκριμένα, η παραλλαγή vILA 1 μπορεί να εκτοξευθεί από ένα κυλινδρικό κάνιστρο που μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε τροχοφόρο πλαίσιο 8×8 είτε να ενσωματωθεί σε ναυτική πλατφόρμα. Χωρίς ενισχυτή πυραύλου (booster), το περιφερόμενο πυρομαχικό έχει μήκος 5,5 μέτρα, και έχει άνοιγμα φτερών 2,7 μέτρα. Το σύστημα πρόωσής του βασίζεται σε έναν κινητήρα turbojet που ενεργοποιείται μετά την εκτόξευση με υποβοήθηση ενισχυτή.

Το σύστημα έχει ταχύτητα πλεύσης 0,75 Mach. Όσον αφορά το επιχειρησιακό υψόμετρο, το σύστημα έχει ελάχιστο υψόμετρο τα 50 μέτρα και μέγιστο υψόμετρο άνω των 7.000 μέτρων.

Όσο για το vILA 2, αυτό έχει μήκος 4,5 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερών και το επιχειρησιακό υψόμετρο παραμένουν ίδια. Όσον αφορά την ταχύτητα πλεύσης, αυτή είναι ελαφρώς υψηλότερη μεταξύ 0,75 και 0,8 Mach.

Και τα δύο συστήματα έχουν επιχειρησιακό βεληνεκές 300 χλμ, στα οποία πρέπει να προστεθεί και ο χρόνος αιώρησης (loitering). Όσον αφορά τις προδιαγραφές βάρους, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το vILA 1 θα πρέπει να είναι περίπου στα 1.000 κιλά, ενώ το vILA 2 υπολογίζεται στα 750-800 κιλά, ενώ και τα δύο θα φέρουν πολεμική κεφαλή 300 κιλών.

Αμφότερα τα συστήματα θεωρούνται ότι θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως στα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Anduril Industries | Ανακοίνωσε την ανάπτυξη τακτικών περιφερόμενων πυρομαχικών τεχνολογίας A.I – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This