Operation True Promise | Επίθεση του Ιράν με δεκάδες drones προς το Ισραήλ – Εκτόξευση και βαλλιστικών πυραύλων
Defence Redefined
Published on 14/04/2024 at 08:11

Με την εκτόξευση τουλάχιστον 200 drones σε τρία κύματα ξεκίνησε η ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από λίγα 24ωρα. 

Το Ιράν ονόμασε την επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ «Operation True Promise».

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για μία μαζική επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ιρανικά drones χρειάστηκαν ώρες για να φτάσουν στους στόχους τους στο έδαφος του Ισραήλ. 

Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από την κυβέρνηση, μεταδίδουν ότι το Ιράν εξαπέλυσε και βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, επίθεση προς το Ισραήλ έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονα επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης και από τον Λίβανο, από μονάδες της Χεζμπολάχ, τις οποίες πλήττει ο στρατός του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Απόσυρση δυνάμεων από τη νότια Γάζα

Αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις έχουν ορθώσει ομπρέλα προστασίας γύρω από το Ισραήλ, καταρρίπτοντας αρκετά από τα ιρανικά drones. Όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, στις 6 το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Ανωτάτου συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκε προτού φτάσουν σε ισραηλινό έδαφος από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη σχεδόν όλων των drones και των πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς που να σχετίζονται απευθείας με την ιρανική επίθεση. Υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί πολιτών ενώ κατευθύνονταν στα καταφύγια και που υπέστησαν κρίσεις πανικού.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο Μπάιντεν ζήτησε σύγκλιση των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει ενιαία διπλωματική αντίδραση στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του δηλώνει έτοιμο να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση, προσθέτοντας ότι η αντεπίθεση θα είναι άμεση και καίρια. Έχει γίνει ήδη η προεργασία με την επιστράτευση στελεχών της αεράμυνας και ενεργοποίηση στον μέγιστο βαθμό των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ, καθώς η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και αναμένει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Γάζα | Τουλάχιστον 3000 από τις 45000 ισραηλινές βόμβες δεν έχουν εκραγεί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This