ONEX | Αποχωρεί από τον ΣΕΚΠΥ και ιδρύει Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων
Defence Redefined
Published on 31/01/2023 at 15:30

Στην ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων προχωράει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, ενώ όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του παύει οποιαδήποτε συμμετοχή σε συνδέσμους που η δράση τους έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν καλύπτει το έργο των ναυπηγικών και ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων ή είναι αναποτελεσματική ή εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα, πολύ κατώτερα των περιστάσεων και των σκοπών που οφείλουν να εξυπηρετούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ενώ ο σκοπός λειτουργίας, οι στόχοι της και τα οφέλη που αποφέρει, δεν περιορίζονται μόνο σε παραγωγικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά σαφώς εκτείνονται σε Εθνικό επίπεδο και επηρεάζουν την γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies στηρίζει σταθερά την ενίσχυση του συγκεκριμένου κλάδου, μέσα από διαρκείς επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, με αιχμή του δόρατος την εγχώρια ναυπήγηση ολοκληρωμένων πλατφορμών και την εν συνεχεία υποστήριξη τους καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Η αντιπροσωπευτικότητα της εκπροσώπησης και η αποτελεσματική επίλυση των υπαρκτών και ουσιαστικών ζητημάτων του αμυντικού και ιδιαιτέρως του ναυπηγικού κλάδου, είναι μια επιτακτική και συνάμα σύνθετη ανάγκη. Πρόκειται για μια «βαριά» στρατηγική βιομηχανία που -μετά από χρόνια απουσίας- επιστρέφει ξανά στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ισχυροποίησή της είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Ναυπηγεία Ελευσίνας | Η επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία με τη Fincantieri

Δυστυχώς, μέσω της πολυετούς παρουσίας μας μέσω της ΟΝΕΧ Technology Systems & Business Solutions στον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) ως μέλη του καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: 

– ο ΣΕΚΠΥ είτε αδυνατεί, είτε δεν επιθυμεί να υπηρετήσει την πραγματική του αποστολή

– ο σκοπός μιας σύγχρονης, ισχυρής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρακτικές και τη στρατηγική του συνδέσμου

– παρουσιάζεται σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής των ναυπηγείων στη διαμόρφωση θέσεων και στη λήψη αποφάσεων του συνδέσμου

– ο σύνδεσμος απαξιώνει τόσο τα 3 μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία, όσο και τους Έλληνες εργαζόμενους σε αυτά

– αν και η πολιτεία έχει διασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο και σαφές πλαίσιο, ο σύνδεσμος συνεχίζει να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική σχετικά με την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας 

– διαχρονικά ο σύνδεσμος επιχειρεί τη μετατόπιση των προβλημάτων του κλάδου σε τρίτους (όπως πολιτεία, αλλοδαπή βιομηχανία, σώματα ασφαλείας), γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία και κυρίως την αποτελεσματικότητά του.

Με βάση τα παραπάνω, και με γνώμονα την κάλυψη του κενού εκπροσώπησης του αναγεννημένου κλάδου μας, προχωρούμε στην ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις στρατηγικής σημασίας -τόσο για την οικονομία, όσο και για την ασφάλεια της χώρας- ναυπηγικές μονάδες και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, παύει οποιαδήποτε συμμετοχή σε συνδέσμους που η δράση τους έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν καλύπτει το έργο των ναυπηγικών και ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων ή είναι αναποτελεσματική ή εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα, πολύ κατώτερα των περιστάσεων και των σκοπών που οφείλουν να εξυπηρετούν.”

Διαβάστε επίσης: Ναυπηγεία Ελευσίνας | Συμφωνία ΟNEX – Fincantieri για κατασκευή και συντήρηση κορβετών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This