ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

“One Ocean” | Συναντήσεις Νίκου Αναστασιάδη με Εμανουέλ Μακρόν και Τζον Κέρι
Defence Redefined
Published on 11/02/2022 at 12:00

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συμμετάσχει σήμερα, στη Βρέστη της Γαλλίας, στη Σύνοδο “One Ocean”, που διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή, Τζον Κέρι.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις προσπάθειες επανάληψης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας την ίδια ώρα την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις προτάσεις του για υιοθέτηση ενός ουσιαστικού πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν, αφενός, στην καλλιέργεια θετικού κλίματος που να διευκολύνει την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του πλαισίου συμφωνημένων παραμέτρων του ΟΗΕ και, αφετέρου, στον τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών επί ξηράς και θαλάσσης που είναι επιβλαβείς για την Κύπρο και τον λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, για την ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ζήτησε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, τυγχάνουν στήριξης και από τουρκοκυπριακά οργανωμένα σύνολα, ενώ, παράλληλα, ενθάρρυνε την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της Ένωσης για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες ασφαλώς να είναι συμπληρωματικές των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της Συνόδου “One Ocean”, που αρχίζουν σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα ΅Ένας ωκεανός λύσεων για την κλιματική αλλαγή”.

Θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με επίκεντρο την Πράσινη Ναυτιλία.

Στη συζήτηση θα πάρουν, επίσης, μέρος ο Πρόεδρος Μακρόν και ομάδα ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Πελεκάνος είπε επίσης πως με τον κ. Κέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συζητήσει εκτενώς και για την πρωτοβουλία του για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Δένδιας και Χίτον – Χάρις | Το Κυπριακό, η τουρκική στάση, το Ουκρανικό και η συνεργασία ΗΒ – Ελλάδας στην ατζέντα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This