ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
OBSERVER-121 | Το κυπριακό τακτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρουσιάστηκε στην DEFEA – Φωτογραφίες
Ανδρέας Πογιατζή

Τα αποκαλυπτήρια του, τακτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, κυπριακής κατασκευής, OBSERVER-121, έγιναν στην Διεθνής Έκθεση Άμυνας & Ασφάλειας DEFEA, από την κυπριακή εταιρεία CYRIC.
Η εταιρεία προσφέρει Υπηρεσίες Έρευνας και Καινοτομίας στους τομείς του σχεδιασμού και της μηχανικής, στην ανάπτυξη πρωτοτύπων, των ηλεκτρονικών και των επικοινωνιών καθώς και λύσεις εξειδικευμένου λογισμικού.
Πρόσφατα η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα της άμυνας με την κατασκευή πλατφορμών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV), καθώς και μικρά τηλεχειριζόμενα επίγεια οχήματα (UGV) που μπορούν να λειτουργούν σε μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών.
Όσον αφορά το UAV που κατασκεύασε η εταιρεία, αυτό πρόκειται για ένα ελαφρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος, παντός καιρού, υπό την ονομασία OBSERVER-121, σχεδιασμένο για ταχεία ανάπτυξη, με υψηλή κινητικότητα για στρατιωτικές εφαρμογές, που απαιτούν συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση και αναγνώριση στόχων σε χαμηλά υψόμετρα (ISR). Το όχημα εκτοξεύεται δια χειρός, μπορεί να επιχειρεί χειροκίνητα μέσω της συσκευής ελέγχου ή να προγραμματιστεί σε αυτόνομη λειτουργία, μέσω της πλοήγησης GPS.
Έχει μικρό μέγεθος και βάρος, είναι εύκολο στην μεταφορά και στην συναρμολόγηση και μπορεί να μεταφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Το φορτίο του ανέρχεται στα 700 γρ. και διαθέτει ακτίνα δράσης 20 χλμ. Διαθέτει αυτονομία πτήσης από 90 μέχρι 120 λεπτά με ταχύτητα 35-70 χλμ. και μέγιστο φόρτο απογείωσης τα 5,5 κιλά.
To OBSERVER-121 της κυπριακής εταιρείας CYRIC, μπορεί να δέχεται εντολές από συσκευή ελέγχου Herelink μεταδίδοντας πανοραμική εικόνα από κάμερα υψηλής ευκρίνειας με την δυνατότητα κατάδειξης διαδρομών.
Διαβάστε επίσης: DEFEA | Κυπριακό Περίπτερο με UAV εγχώριας κατασκευής και οι Κυπριακές εταιρείες – Φωτογραφίες και VIDEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Το UAS Camcopter S-100 στις ελληνικές φρεγάτες | Επίσκεψη Δένδια στην Αυστρία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αυστρία, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025…
Εθνική Φρουρά | Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών – Ακροβολιστών
Από 12 έως 13 Μαρτίου 2025, διεξήχθη o 1ος διαγωνισμός Στρατιωτικού Σκοπευτικού Αγώνα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) – Ακροβολιστών…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…