ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

O Σίσι προτείνει εκεχειρία στη Λιβύη | Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών

Defence Redefined
Published on 07/06/2020 at 10:50

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα. Την πρόταση του Αλ Σίσι σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News της Αιγύπτου υποστηρίζουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, Πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητά την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χάφταρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της GNA ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή. “Η συνάντηση του Προέδρου με τους Λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

To Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του χθες απορρίπτει τις αβάσιμες όπως αναφέρει κατηγορίες του Αιγύπτου υπουργού Εξωτερικών Sameh Shoukry εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με την δράση της στην Λιβύη. Οι κατηγορίες έγιναν σύμφωνα με την ανακοίνωση , σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίων του DAESH / ISIS στις 4 Ιουνίου 2020. “Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκείνοι που έχουν αναλάβει τη διοίκησή τους με πραξικόπημα υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων χθες οι δυνάμεις του LNA απέκρουσαν όπως φαίνεται τις δυνάμεις της GNA από την Σύρτη. Με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από Λιβυκά μέσα, παρουσιάζονται κατεστραμμένα οχήματα έξω από την Σύρτη για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ανήκουν στις δυνάμεις της GNA.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa/ΜΚ

Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη, πατώντας πάνω στα εικονίδια για περισσότερες πληροφορίες. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This