ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Oλοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των 27 για τη Λευκορωσία, πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Defence Redefined
Published on 19/08/2020 at 17:01

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σαρλ Μισέλ. Η συνεδρίαση κράτησε περί τις τρεις ώρες συνολικά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τύπο ότι πέραν της Λευκορωσίας, “ορισμένα Κράτη Μέλη έθεσαν το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”. Σημείωσε ότι οι 27 εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι “όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι” και ενημέρωσε πως θα επιστρέψουν στο θέμα στην επόμενη συνάντησή τους.

Διαβάστε επίσης: Επαναβεβαίωση υποστήριξης ΗΠΑ σε κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου, στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χέιλ 

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες δεν πληρούν τα δημοκρατικά κριτήρια, όπως είπε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η βία κατά των διαδηλωτών είναι σοκαριστική και απαράδεκτη, ζητώντας καταλογισμό ευθυνών. Ο ίδιος τόνισε ότι η απαιτείται περιεκτικός και δημοκρατικός διάλογος για το μέλλον της χώρας. Σημείωσε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν ζήτημα γεωπολιτικής, αλλά δικαίωμα δημοκρατικού προσδιορισμού για τους πολίτες της χώρας.

Ανακοίνωσε δε ότι η ΕΕ θα επιβάλει “σύντομα κυρώσεις” σε μεγάλο αριθμό ατόμων που ευθύνονται για τη νοθεία στις εκλογές, τη βία και την καταστολή και επεσήμανε ότι η ΕΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ για διευκόλυνση του δημοκρατικού διαλόγου.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο για την επικείμενη βοήθεια της ΕΕ προς το λαό της χώρας, αλλά και για το πλαίσιο κυρώσεων κατά προσώπων “χωρίς να πλήττονται οι πολίτες της χώρας”. Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι διαδηλώσεις “δεν στρέφονται εναντίων γειτονικών κρατών ή οντοτήτων”, αλλά αφορούν αποκλειστικά το μέλλον των πολιτών. “Το μέλλον της Λευκορωσίας πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες της”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ

Διαβάστε επίσης:

Οι επόμενες κινήσεις της Ελληνικής ηγεσίας | H επικοινωνία με το ΝΑΤΟ και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Mark Hartley, Αξιωματικό του Ανατολικού Τμήματος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο…

Pin It on Pinterest

Share This