Northrop Grumman | CBAD – H πολυστρωματική αεράμυνα με αντιαεροπορικά βλήματα νέας γενιάς
Andreas Pogiatzi
Published on 09/09/2023 at 16:24

Οι σημερινές απειλές προερχόμενες από το έδαφος, την θάλασσα και τον αέρα όπως οι πύραυλοι κρουζ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ,τα περιφερόμενα πυρομαχικά κλπ, θέτουν αυξημένες προκλήσεις στα παραδοσιακά μοντέλα αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα υφιστάμενα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους παρουσιάζουν περιορισμούς, ως προς τη διαθεσιμότητα των πυρομαχικών (πύραυλοι), αλλά και το κόστος παραγωγής αυτής της τεχνολογίας. Κάθε εμπλοκή ενός προηγμένου αντιαεροπορικού πυραύλου, κοστίζει από αρκετές χιλιάδες έως και αρκετά εκατομμύρια δολάρια, ανεξάρτητα από τον στόχο που θα καταρρίψει, ο οποίος μπορεί να κοστίζει ίσως και μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια.  Χαρακτηριστικά προς τούτο μπορείτε να δείτε στο γράφημα πιο κάτω. 

Ενδεικτικό γραφικό για τα κόστη των αντιαεροπορικών πυραύλων σε σύγκριση με τις σημερινές απειλές ©Northrop Grumman

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Northrop Grumman, έχει ξεκινήσει σε δοκιμαστικό στάδιο την ανάπτυξη αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων, τα οποία εκτοξεύονται από υφιστάμενες πλατφόρμες όπως θωρακισμένα οχήματα με πυροβόλα μικρών διαμετρημάτων αλλά και συστήματα πυροβολικού π.χ των 155 χιλιοστών. 

Κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό βλήμα ©Northrop Grumman

Η λύση της εταιρείας είναι τα κατευθυνόμενα βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία εκτός από το εκρηκτικό φορτίο, φέρουν σύστημα καθοδήγησης και αισθητήρες και εκρηγνύονται σε προκαθορισμένη απόσταση από τον στόχο καταστρέφοντας τον έτσι από απευθείας χτύπημα ή από την θραυσματοποίηση του βλήματος.

Πυροδότηση πυρομαχικού τύπου Mark III Airburst από πυροβόλο τύπου Bushmaster κατά drone ©Northrop Grumman

Η Αμερικανική εταιρεία σκοπεύει στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων βλημάτων σε διάφορα διαμετρήματα όπως προαναφέραμε, με το μικρότερο να είναι στα 30 χιλ, ούτως ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια πολυστρωματική αεράμυνα, με πλατφόρμες ικανές για υψηλούς ρυθμούς βολής αλλά και οικονομικά συμφέρουσες (cost-effective) λύσεις, που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν επιθέσεις κορεσμού, από σμήνη μικρών drones μέχρι και πυραυλικές επιθέσεις. 

Απεικόνιση εντοπισμού εισερχόμενης επίθεσης κορεσμού ©Northrop Grumman

Η αεράμυνα, βασισμένη σε αυτή τη φιλοσοφία (canon based), δεν είναι καινούργια εντελώς αλλα το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου διαμετρήματος (120 χιλ +) και στην διασύνδεση των αισθητήρων, συστημάτων διαχείρισης μάχης και ελέγχου για επίτευξη της πολυστρωματικής αεράμυνας (σε επίπεδο LRAD) με πιο χαμηλό κόστος.

Διαβάστε επίσης: Αντιαεροπορικό πυροβόλο Bofors | Το “legacy” σύστημα αναβαθμίστηκε σε σύστημα αντι-drone από τον Ινδικό στρατό

Εκτός από την Northrop Grumman, πολλές άλλες εταιρείες έχουν στρέψει την προσοχή τους, στην ανάπτυξη παρόμοιων πυρομαχικών εδώ και κάποιο διάστημα, όπως η Γερμανική Rheinmetall με τα πυρομαχικά Ahead (σε διαμετρήματα ωστόσο  προς το παρόν μέχρι τα 35 χιλ) και τα Airburst πυρομαχικά της KNDS Nexter.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Αναβάθμιση πυροβόλου Oerlikon σε επίπεδο GDF009 35χιλ με πυρομαχικά Ahead

Η διασπορά των βολίδων από τέτοιου είδους βλήματα δημιουργεί ένα νέφος από σφαιρίδια ικανά να καταρρίπτουν απειλές όπως ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμων αλλά και λοιπά ιπτάμενα μέσα τα οποία ίπτανται σε χαμηλό ύψος όπως μη επανδρωμένα αεροχήματα και πύραυλοι πλεύσης (κρουζ). Το εύρος εμπλοκής για τέτοια συστήματα (C-RAM) κυμαίνεται αναλόγως του βλήματος και για την εγγύς αεράμυνα δεν ξεπερνά συνήθως τα 4 χιλιόμετρα. Με τα νέα βλήματα μεγάλου διαμετρήματος της Northrop Grumman ωστόσο, το βεληνεκές αυξάνεται σημαντικά.

Απεικόνιση από διάφορες πλατφόρμες για χρήση πυρομαχικών CBAD με πυροβόλα από 30-155 χιλ © Northrop Grumman

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η Αεράμυνα μέσω πυροβόλων δεν αντικαθιστά την αεράμυνα με χρήση εξελιγμένων πυραύλων (όλων των κατηγοριών) αλλά σκοπό έχει να την συμπληρώσει με οικονομικότερες λύσεις για στόχους χαμηλής αξίας σε κόστος, ικανούς δε να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, κάτι το οποίο αποδεικνύεται κατά κόρον στην Ουκρανία. Οι όποιες λύσεις επίσης παρουσιαστούν στο μέλλον για Αεράμυνα τύπου CBAD δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την διασύνδεση αισθητήρων (ραντάρ) για τον εντοπισμό των απειλών και των όποιων συστημάτων διαχείρισης μάχης διαθέτουν οι χώρες-χρήστες. 

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Airburst 40 χιλ. της Nammos – Δυνητική επιλογή για τα πολυβομβιδοβόλα της Ε.Φ

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, την γραφική απεικόνιση του τρόπου λειτουργίας της νέας γενιάς Αεράμυνας CBAD.

 

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This