“NoJetsForTurkey” | Η ομογένεια στις ΗΠΑ αντιδρά στην πώληση F-16 στην Τουρκία
Defence Redefined
Published on 18/04/2022 at 12:45

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα προς την Ουάσινγκτον τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, αλλά και για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός για περίπου 80 μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν ήδη στον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ναζ Ντουράκογλου, γνωστή σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, ειδική σε νομοθετικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τοποθετήθηκε σχετικά, εκφράζοντας  με επιστολή προς το Κογκρέσο την θετική άποψή της για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία. Η ίδια μάλιστα επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι “η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του NATO, έχοντας κιόλας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως “η Τουρκία συνεισφέρει ενεργά στις αποστολές του NATO, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι συνεργατικές αμυντικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή”.

Η πίεση που ασκεί η Τουρκία στις ΗΠΑ προκειμένου να προμηθευτεί νέα μαχητικά τύπου F-16, αλλά και για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό 80 ακόμα αεροσκαφών έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους κύκλους της ομογένειας, η οποία αξιοποιώντας τους διαύλους επικοινωνίας που προσφέρονται στα πολιτικά θεσμοθετημένα όργανα του αμερικανικού Κογκρέσου, εξέφρασε με επιστολή την αντίθεσή τους, δημιουργώντας μάλιστα μια δημοφιλή “τάση” στο Twitter με το όνομα “NoJetsForTurkey”.

Όπως αναφέρει το Ertnews, η επιστολή περιλαμβάνει σημαντικά επιχειρήματα κατά της προμήθειας των μαχητικών F-16 στην Τουρκία τονίζοντας ακόμα ότι “στο State Department υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που αναζητούν τρόπους για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να να δοθούν τελικά τα F16 στην Τουρκία, εξέλιξη που θα είναι απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη”.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους καλούν τα μέλη της Γερουσίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών μέτρων για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης πώλησης εκτός και αν η Τουρκία μπορεί να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το νόμο CAATSA και μπορεί να διασφαλίσει ότι συστήματα προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας δεν θα βρεθούν εκτεθειμένα σε ρωσικά ή κινέζικα συστήματα.

Διαβάστε επίσης: Σκόπια | Στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ ο Γκρούεφσκι

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:

“Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.

Λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Τουρκία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.

Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο “θέατρο” με τα ρωσικά S400, πουλώντας στην Τουρκία F-16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F-16, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16 – είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα.”

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Ένα βήμα πριν την ένταξη στην συμμαχία η Φινλανδία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This