NLAW | Η στρατιωτική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 28/02/2022 at 17:30

Μεταξύ 17 και 19 Ιανουαρίου, μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-17 της 19 Μοίρας της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στο Brize Norton, διενήργησαν τακτικές πτήσεις από και προς την Ουκρανία.

Πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο Boryspil ακριβώς ανατολικά του Κιέβου έδειξαν τα αεροσκάφη να ξεφορτώνουν έως και δέκα παλέτες, καθεμία από τις οποίες μετέφερε έως και 18 φορητά αντιαρματικά όπλα τύπου NLAW (Next Generation Light Antitank Weapon).

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είπε στην Daily Mail ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη παραδώσει 2.000 NLAW στην Ουκρανία, αριθμός που ανέφερε ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι ήταν ένας τρόπος  για την παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο από το Λονδίνο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύσσονται γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας έδιναν την εντύπωση ότι μια εισβολή μπορεί να είναι επικείμενη.

Ο βρετανικός στρατός έστειλε επίσης 30 εκπαιδευτές (αλεξιπτωτιστές) για να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη λειτουργία των NLAWs, τα οποία αναμφίβολα επιλέχθηκαν εν μέρει για την ευκολία χρήσης τους και επομένως την ικανότητα να “υιοθετηθούν” γρήγορα από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία | Παραγγελία στη Saab για τα επόμενης γενιάς βλήματα των εκτοξευτών “Carl-Gustaf”

Σύμφωνα με την σουηδική εταιρεία SAAB, το NLAW,  αποτελεί μία σύμπραξη μεταξύ Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το σύστημα δύναται να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο προηγμένα κύρια άρματα μάχης (Main Battle Tanks – MBT) από τα 20 μόλις μέτρα διαπερνώντας θωράκιση άνω των 500 χιλ.

Πρόκειται για ένα φορητό, αντιαρματικό οπλικό σύστημα, του οποίου η σκόπευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο του Υπολογισμού της Σκοπευτικής Γραμμής (PLOS – Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, εκτιμώμενη θέση του, στο σημείο του στόχου. 

Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλ. ομοιογενής θωράκισης RHA και προκαλείται από μία πολεμική κεφαλή τύπου HEAT (High Explosive Anti-Tank) κοίλου γεμίσματος. To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του, ενώ το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί.

Ουσιαστικά, το όπλο δεν λειτουργεί με ενεργό σύστημα εντοπισμού του στόχου όπως ερευνητή IR και δεν παρεμποδίζεται από αντίμετρα και εμπόδια, όπως άλλα οχήματα, πηγές θερμότητας και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον δεν απαιτείται κλείδωμα του στόχου (lock-on signature). Ο χειριστής απλώς παρακολουθεί τον στόχο για λίγα δευτερόλεπτα πριν πυροβολήσει και το NLAW κάνει τα υπόλοιπα.

Διαβάστε επίσης: GMM | Το νέο αντιαρματικό πυρομαχικό πολλαπλών ρόλων – VIDEO

Το εν λόγω όπλο δύναται να βάλλει με διττό τρόπο: είτε σε λειτουργία Overfly Top Attack (OTA) ενάντια σε σκληρούς τεθωρακισμένους στόχους είτε σε λειτουργία Direct Attack (DA) έναντι σε “μαλακούς” μη τεθωρακισμένους στόχους, ενώ είναι σχεδιασμένο ως οπλικό σύστημα μίας χρήσης (single use) και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Η λειτουργία OTA θεωρείται αποτελεσματική σε απόσταση μόλις 20 μέτρων, καθιστώντας την ιδανική για μάχη εγγύτητας, ακόμη και όταν το άρμα βρίσκεται πίσω από εμπόδιο. Η διατρητική κεφαλή του μπορεί να καταστρέψει βαριά προστατευμένα MBT με μία μόνο βολή. Το σύστημα δύναται επίσης να είναι αποτελεσματικό όταν ο χειριστής μπορεί να δει μόνο ένα μικροσκοπικό τμήμα του στόχου. Ο χειριστής μπορεί απλά να σκοπεύσει στο ορατό μέρος και να πυροβολήσει. Ο πύραυλος θα ταξιδέψει ένα μέτρο πάνω από το οπτικό πεδίο προς τον πυργίσκο του άρματος, όπου εκρήγνυται. Η κεφαλή του βλήματος τύπου HEAT με γωνία προς τα κάτω διαπερνά την θωράκιση οροφής ακόμα κι αν είναι καλυμμένη με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (Explosive Reactive Armor – ERA).

Στη λειτουργία DA, το NLAW μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε μαλακούς στόχους όπως φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκίνητα και ελικόπτερα, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί σε από το εσωτερικό κτιρίων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του υπόψη οπλικού συστήματος περιλαμβάνουν:

  • Βάρος βλήματος: 12,5 κιλά
  • Διάμετρος βλήματος: 150 χιλ.
  • Μήκος βλήματος: 1.02 μέτρα
  • Βεληνεκές: 20 με 400 μέτρα για κινητούς στόχους / 800 μέτρα για σταθερούς στόχους
  • Χρόνος εμπλοκής: Περίπου 5 δευτερόλεπτα
  • Καθοδήγηση: Αδρανειακή
  • Διάρκεια ζωής: 20 έτη

Από το 2009, το NLAW βρίσκεται στα οπλοστάσια των χωρών: Σουηδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This