Στην πρώτη θέση βρίσκονται με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), με αμυντικές δαπάνες ύψους 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Η προσωρινή κοινοπραξία της Nexter και της Thales, παρουσίασε τον πυργίσκο του συστήματος RAPIDFire στην τελική του μορφή, στην έκθεση Euronaval 2022, στο Παρίσι.
Το RAPIDFire είναι ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός πυροβόλου 40 χιλ για θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες με σκοπό την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας σε εγγύς αποστάσεις (CIWS).
Η κοινοπραξία, αναφέρει ότι το RAPIDFire, παρέχει αποτελεσματική προστασία από θαλάσσιες και αεροπορικές απειλές. Το πρώτο σύστημα RAPIDFire, θα εγκατασταθεί στο πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Γαλλικού Στόλου, “Jacques Chevallier” στις αρχές του 2023, ενόψει της φάσης πιστοποίησης του στη θάλασσα.
Προστασία από απειλές σε κοντινή απόσταση
Σχεδιασμένο για να προστατεύει πλατφόρμες από αεροπορικές απειλές με μικρό ίχνος ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων drones, το RAPIDFire είναι ένα από τα μοναδικά συστήματα αεράμυνας που μπορεί αυτόνομα να εντοπίσει, να εμπλέξει και να καταστρέψει μια απειλή χρησιμοποιώντας δεδομένα προσδιορισμού στόχου που παρέχονται από το σύστημα διαχείρισης μάχης του σκάφους.
Διαθέτει σύστημα τροφοδοσίας με 140 έτοιμα προς χρήση φυσίγγια, που αντιστοιχούν σε περίπου 30 αναχαιτίσεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε υψηλό ποσοστό ευστοχίας.
Το σύστημα είναι ιδανικό σύμφωνα με τους κατασκευαστές για αποτελεσματική προστασία ενάντια σε μεμονωμένα drones και σμήνη drones, αποφεύγοντας την σπατάλη πυραύλων εδάφους-αέρος σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού.
Διαβάστε επίσης: LIG Nex1 | Φαβορί για το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας – VIDEO
Χάρη στην αυτόματη επιλογή σε πραγματικό χρόνο διαφορετικών τύπων πυρομαχικών, το RAPIDFire, σύμφωνα πάντα με την κοινοπραξία, είναι το μόνο ικανό σύστημα να αναχαιτεί όλους τους τύπους απειλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και πυραύλων σε απόσταση έως και 4.000 μέτρα.
Χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ακριβές και μπορεί να αναχαιτεί απειλές χωρίς τον κίνδυνο παράπλευρων πληγμάτων, χάρη στη σύζευξη μεταξύ του συστήματος ελέγχου πυρός και του πυργίσκου αλλά και με τη χρήση πυρομαχικών εναέριας πυροδότησης τύπου Anti Aerial Airburst (A3B).
Τα φυσίγγια A3B ρυθμίζονται χρονικά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι όλων των τύπων στόχων και αποτελούν ένα είδος εκρηκτικών πυρομαχικών, συνήθως, που εκρήγνυται στον αέρα, προκαλώντας δέσμη θραυσμάτων που εμπλέκουν τον στόχο.
Το RAPIDFire είναι βασισμένο στη σουίτα όπλων CTA 40 χιλ. και έχει ήδη υιοθετηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά CTA 40:
- Συμπαγής, μοντέρνα αρχιτεκτονική που φιλοξενεί το πυροβόλο 40χιλ. CTA, τα πυρομαχικά και το σύστημα παρακολούθησης για να εξασφαλίζει αυτόνομα υψηλή ακρίβεια αναχαίτισης διατηρώντας παράλληλα ένα μη διεισδυτικό σχέδιο πυργίσκου
- Συμβατό πυροβόλο, με το πλήρες φάσμα των πυρομαχικών της κοινοπραξίας CTA International
- Οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός υψηλής ακρίβειας από την Thales, με πολυφασματική σκόπευση και αποστασιόμετρο λέιζερ υψηλής ταχύτητας ενσωματωμένο στον πυργίσκο
- Δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων με ταχεία αντίδραση και αυτόματη επιλογή διαφορετικών τύπων πυρομαχικών
Σύστημα πολλαπλών ρόλων
Το RAPIDFire μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε επίγειες πλατφόρμες όπως στο σασί φορτηγού CAESAR MkII. Χάρη στον σχεδιασμό και την ικανότητα πυρός εν κινήσει, το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σταθερό ή κινητό σύστημα αεράμυνας για την προστασία των προωθημένων μονάδων μάχης καθώς και των στρατιωτικών βάσεων, των λογιστικών κομβόι, των ευαίσθητων τοποθεσιών και των υψηλής αξίας περιουσιακών στοιχείων.
Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Το Jaguar 6Χ6 ως μια δυνητική επιλογή για αντικατάσταση των “γερασμένων” Cascavel της Εθνικής Φρουράς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Virtus | Πρεμιέρα για το VTOL Περιφερόμενο Πυρομαχικό τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Start-Up Stark
Η ευρωπαϊκή start-up άμυνας Stark παρουσίασε το Virtus, το πρώτο της περιφερόμενο πυρομαχικό με δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL)…
Τουρκία | Σε υπηρεσία το νέο εγχώριας κατασκευής UAV BAHA της HAVELSAN
Η τουρκική εταιρεία HAVELSAN, ανακοίνωσε πως τίθεται και επίσημα σε υπηρεσία το μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) BAHA, από τον τουρκικό στρατό…
Ρωσία | Δημόσια παραδοχή για συμμετοχή της Βόρεια Κορέας στον πόλεμο με την Ουκρανία στο Κουρσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τον ρόλο των στρατιωτών…
SIPRI | Η μεγαλύτερη παγκόσμια αύξηση αμυντικών δαπανών μετά τον ψυχρό πόλεμο – Στην 33η θέση η Ελλάδα
Στην πρώτη θέση βρίσκονται με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), με αμυντικές δαπάνες ύψους 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Εθνική Φρουρά | Συμμετοχή στη συνάντηση Αρχηγών των Στρατών της Ευρώπης – Ο οργανισμός FINABEL
Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν, θέματα ασφάλειας και άμυνας και τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και της συλλογικής ανταπόκρισης των Χερσαίων Δυνάμεων…
Η αντίστροφη μέτρηση για τη DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025 ξεκίνησε!
Η κορυφαία διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας έρχεται στις 6-8 Μαΐου 2025 στο Metropolitan Expo Athens…
Virtus | Πρεμιέρα για το VTOL Περιφερόμενο Πυρομαχικό τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Start-Up Stark
Η ευρωπαϊκή start-up άμυνας Stark παρουσίασε το Virtus, το πρώτο της περιφερόμενο πυρομαχικό με δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL)…
ΥΠΑΜ | Η Νέα Εφεδρεία και ο Θεσμός του Ενεργού Πολίτη-Οπλίτη
Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αίθουσα…