Nexter & Thales | Παρουσίασαν το RAPIDFire σε EURONAVAL – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/10/2022 at 11:30

Η προσωρινή κοινοπραξία της Nexter και της Thales, παρουσίασε τον πυργίσκο του συστήματος RAPIDFire στην τελική του μορφή, στην έκθεση Euronaval 2022, στο Παρίσι.  

Το RAPIDFire είναι ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός πυροβόλου 40 χιλ για θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες με σκοπό την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας σε εγγύς αποστάσεις (CIWS).  

Η κοινοπραξία, αναφέρει ότι το RAPIDFire, παρέχει αποτελεσματική προστασία από θαλάσσιες και αεροπορικές απειλές. Το πρώτο σύστημα RAPIDFire, θα εγκατασταθεί στο πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Γαλλικού Στόλου, “Jacques Chevallier” στις αρχές του 2023, ενόψει της φάσης πιστοποίησης του στη θάλασσα.

Προστασία από απειλές σε κοντινή απόσταση

Σχεδιασμένο για να προστατεύει πλατφόρμες από αεροπορικές απειλές με μικρό ίχνος ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων drones, το RAPIDFire είναι ένα από τα μοναδικά συστήματα αεράμυνας που μπορεί αυτόνομα να εντοπίσει, να εμπλέξει και να καταστρέψει μια απειλή χρησιμοποιώντας δεδομένα προσδιορισμού στόχου που παρέχονται από το σύστημα διαχείρισης μάχης του σκάφους.

Διαθέτει σύστημα τροφοδοσίας με 140 έτοιμα προς χρήση φυσίγγια, που αντιστοιχούν σε περίπου 30 αναχαιτίσεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε υψηλό ποσοστό ευστοχίας.  

Το σύστημα είναι ιδανικό σύμφωνα με τους κατασκευαστές για αποτελεσματική προστασία ενάντια σε μεμονωμένα drones και σμήνη drones, αποφεύγοντας την σπατάλη πυραύλων εδάφους-αέρος σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού.

Διαβάστε επίσης: LIG Nex1 | Φαβορί για το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας – VIDEO

Χάρη στην αυτόματη επιλογή σε πραγματικό χρόνο διαφορετικών τύπων πυρομαχικών, το RAPIDFire, σύμφωνα πάντα με την κοινοπραξία, είναι το μόνο ικανό σύστημα να αναχαιτεί όλους τους τύπους απειλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και πυραύλων σε απόσταση έως και 4.000 μέτρα.

Χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ακριβές και μπορεί να αναχαιτεί απειλές χωρίς τον κίνδυνο παράπλευρων πληγμάτων, χάρη στη σύζευξη μεταξύ του συστήματος ελέγχου πυρός και του πυργίσκου αλλά και με τη χρήση πυρομαχικών εναέριας πυροδότησης τύπου Anti Aerial Airburst (A3B).

Τα φυσίγγια A3B ρυθμίζονται χρονικά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι όλων των τύπων στόχων και αποτελούν ένα είδος εκρηκτικών πυρομαχικών, συνήθως, που εκρήγνυται στον αέρα, προκαλώντας δέσμη θραυσμάτων που εμπλέκουν τον στόχο. 

Το RAPIDFire είναι βασισμένο στη σουίτα όπλων CTA 40 χιλ. και έχει ήδη υιοθετηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά CTA 40:  

  • Συμπαγής, μοντέρνα αρχιτεκτονική που φιλοξενεί το πυροβόλο 40χιλ. CTA, τα πυρομαχικά και το σύστημα παρακολούθησης για να εξασφαλίζει αυτόνομα υψηλή ακρίβεια αναχαίτισης διατηρώντας παράλληλα ένα μη διεισδυτικό σχέδιο πυργίσκου
  • Συμβατό πυροβόλο, με το πλήρες φάσμα των πυρομαχικών της κοινοπραξίας CTA International
  • Οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός υψηλής ακρίβειας από την Thales, με πολυφασματική σκόπευση και αποστασιόμετρο λέιζερ υψηλής ταχύτητας ενσωματωμένο στον πυργίσκο
  • Δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων με ταχεία αντίδραση και αυτόματη επιλογή διαφορετικών τύπων πυρομαχικών

Σύστημα πολλαπλών ρόλων 

Το RAPIDFire μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε επίγειες πλατφόρμες όπως στο σασί φορτηγού CAESAR MkII. Χάρη στον σχεδιασμό και την ικανότητα πυρός εν κινήσει, το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σταθερό ή κινητό σύστημα αεράμυνας για την προστασία των προωθημένων μονάδων μάχης καθώς και των στρατιωτικών βάσεων, των λογιστικών κομβόι, των ευαίσθητων τοποθεσιών και των υψηλής αξίας περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Το Jaguar 6Χ6 ως μια δυνητική επιλογή για αντικατάσταση των “γερασμένων” Cascavel της Εθνικής Φρουράς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This