Naval Group | 4η διοργάνωση της Ημερίδας “R&D Partners Day” στην Αθήνα
Defence Redefined
Published on 06/06/2024 at 19:36

Στις 4 Ιουνίου 2024, η Naval Group συγκέντρωσε την ελληνική βιομηχανία, ακαδημαϊκούς και ερευνητικά κέντρα στην Αθήνα για την τέταρτη διοργάνωση της ημερίδας “R&D Partners Day”. 

Όπως ανακοινώθηκε, με την εκδήλωση αυτή, διοργανωθείσα με τον εταίρο της Naval Group, το Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Έρευνα “Δημόκριτος”, και με την υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) και της ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας), δόθηκε η ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία με Έλληνες εταίρους σε τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αμυντικών καινοτομιών.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματος των φρεγατών FDI, η Naval Group έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους, έτοιμες να συνεργαστούν σε προγράμματα καινοτομίας. 

Μέσω αυτών των προγραμμάτων, η Naval Group επιδιώκει να διευρύνει το εύρος των καινοτόμων δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελλοντικών Ελληνικών δυνατοτήτων μάχης στη θάλασσα. Η Ημερίδα “R&D Partners Day” αποτελεί κάθε χρόνο ευκαιρία να συναντηθούν τρέχοντες και νέοι εταίροι και να συζητήσουν τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα.

Αυτή η τέταρτη έκδοση της Ημερίδας “R&D Partners’ day”, που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Δημόκριτου, παρείχε νέες ευκαιρίες για τον εντοπισμό μελλοντικών έργων συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και των Ελλήνων εταίρων στις επερχόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ανταλλαγή απόψεων σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, όπως τις νέες πηγές ενέργειας, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σε μελλοντικά έργα, επωφελούμενες από την ευελιξία και την ικανότητά τους να επιταχύνουν την έρευνα σε διάφορους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA)  του NATO και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αμυντική Καινοτομία (Hub for European Defense Innovation – HEDI).

Με την ευκαιρία αυτή, ο νέος Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, έκανε την εναρκτήρια ομιλία και τόνισε τη σημασία των καινοτομιών και της συνεργασίας στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ελληνικών δυνατοτήτων μάχης στη θάλασσα, ενώ επιβεβαίωσε την υποστήριξή του σε αυτή την πρωτοβουλία της Naval Group να εκκινήσει μία τέτοια γόνιμη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία | Προμήθεια υποβρυχίων Blacksword της Naval Group

Αρκετά έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμμετοχή της Naval Group και ελληνικών εταιρειών έχουν ήδη δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για μελλοντική συνεργασία (PANDORA, ECHO, EFFECTOR, MIRICLE, SEA NICE). Σήμερα, πολλά άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το έργο DTHOR, το FARADAI, το SIMTRAIN, το E-NACSOS, το Swat swat, το SWARM και το FEDERATES.

Τρία νέα έργα που αφορούν τη Naval Group και τις ελληνικές εταιρείες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για το 2023: η δεύτερη πρόσκληση για την ευρωκορβέτα, το έργο Seacure και το έργο Calipso, που συντονίζει ο εταίρος της Naval Group, Δημόκριτος.

Η επιλογή του έργου Calipso για την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για το 2023 δείχνει την επιτυχία της συνεργασίας της Naval Group με τον Δημόκριτο. Και τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) τον Νοέμβριο του 2023, με στόχο την ανάπτυξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης κοινών έργων σε σχέση με τη ναυτική τεχνολογία.

Πέρα από τα ευρωπαϊκά έργα, πολύ γόνιμες διμερείς συνεργασίες ακαδημαϊκών βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για τα Σύνθετα Υλικά (Composites), με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την BT-Composite και με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέσω ενός πολύ εμπνευσμένου πολεμικού παιγνίου (wargame) για τα μη επανδρωμένα συστήματα, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με Δόκιμους, αξιωματικούς, καθηγητές και ειδικούς.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η παρουσία της Naval Group με FDI και Gowind – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This