ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

MSC2022 | Στρατηγική σχέση με τη Γερμανία στον τομέα της Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας προωθεί ο ΥΕΘΑ
Defence Redefined
Published on 20/02/2022 at 13:00

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κρίση με την Ρωσία, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο Ελλάδας – Γερμανίας.

Μάλιστα, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του στην DW δήλωσε ότι προσβλέπει σε χρήσιμες συναντήσεις με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε αυτό το πεδίο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και βασική προϋπόθεση για περεταίρω συνεργασία με την γερμανική πλευρά, είναι τόσο ο εξοπλισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμυντικό υλικό τεχνολογίας αιχμής, όσο και ο συνδυασμός του οποιουδήποτε εξοπλιστικού προγράμματος με μακροπρόθεσμες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας εμπλέκοντας μεγάλο αριθμό ελληνικών εταιρειών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, προσφέροντας έργο σε βάθος χρόνου και με προοπτικές λόγω της δυναμικής εξαγωγών για την διεθνή αγορά.

Στη βάση αυτή, οι γερμανικές εταιρείες KMW και Rheinmetall, στρέφονται σε πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, η οποία δεν θα είναι μία τυπική βιομηχανική μονάδα, αλλά ένα “Κέντρο Αριστείας” με στόχο την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: ΤΟΜΠ “Λεωνίδας” | H μετατροπή του σε TOMA με πρόταση από την EODH

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Ένα θέμα το οποίο συνδέεται και με όσα είπε από το βήμα της βουλής την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για να υλοποιηθούν προγράμματα του στρατού ξηράς που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και είναι απαραίτητα.

Προς το παρόν, η εταιρεία KMW φέρει πρόταση που αφορά το αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού, η οποία προβλέπει σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 183 αρμάτων Leopard 2A4 και 190 αρμάτων Leopard 1A5, ενώ στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το επίπεδο εκσυγχρονισμού των Leopard 2A4 αποβλέπει στην έκδοση 2Α7V, δηλαδή την πλέον εξελιγμένη έκδοση που έχει αναπτυχθεί από την KMW για τον Γερμανικό Στρατό.

Η εταιρεία Rheinmetall με τη σειρά της προτείνει για τον Ελληνικό Στρατό την προμήθεια του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης τύπου Lynx με παραγωγή στην Ελλάδα. Με την εν λόγω πλατφόρμα, οι Μηχανοκίνητοι Σχηματισμοί του ελληνικού πεζικού, θα αντικαταστήσουν οχήματα μιας άλλης εποχής καλύπτοντας έτσι πάγιες επιχειρησιακές ανάγκες.

Αναμονή, λοιπόν, για το αν μετά από αυτή τη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανία θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα του στρατού ξηράς.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This