ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MISTRAL SIMBAD-RC | H multipurpose ναυτική έκδοση του γνωστού μας αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/09/2021 at 18:00

To MISTRAL SIMBAD-RC αποτελεί την ναυτική έκδοση του γνωστού αντιαεροπορικού συστήματος MISTRAL το οποίο διαθέτει εδώ και χρόνια και η Εθνική Φρουρά (Ε.Φ).

Με δυνατότητες ενσωμάτωσης σε διάφορα είδη πλοίων, χαμηλό αποτύπωμα, εργονομικό σύστημα χειρισμού, θερμικη κάμερα και λειτουργία ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, το γαλλικό σύστημα MISTRAL SIMBAD-RC της MBDA είναι  ένα αξιόπιστο σύστημα για  προστασία σκαφών εναντίον διάφορων απειλών. 

Δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα σύστημα παντός χρήσεως αφού μπορεί να εμπλέξει ελικόπτερα, αντιπλοικά βλήματα τα οποία ίπτανται σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming), αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροχήματα αλλά και μικρά σκάφη επιφανείας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά εκτοξευτή SIMBAD (πλήρης με πυραύλους):

  • Βάρος: 480 κιλά
  • Περιστροφή: +/- 160°
  • Ανύψωση: -30° +55°

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου Mistral-3:

  • Βάρος Πυραύλου: 19,7 κιλά
  • Μήκος: 1,86 μέτρα
  • Διάμετρος: 90 χιλιοστά
  • Μέγιστη ταχύτητα: > Mach 2.5

Το σύστημα εκτόξευσης Simbad περιλαμβάνει αναλόγως ένα ή δύο πύργους ο καθένας οπλισμένος με δύο πυραύλους Mistral. Είναι απλό στην λειτουργία, στην εκπαίδευση του προσωπικού και με μικρές απαιτήσεις συντήρησης. 

Ένα ειδικό τερματικό μπορεί να χειριστεί ως δύο πύργους που συνδέονται με το σύστημα μάχης του πλοίου ή αισθητήρες παρακολούθησης. Ο πύραυλος Mistral δεν χρειάζεται καθοδήγηση (fire-and-forget), είναι ελαφρού τύπου και υψηλής ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει εδώ και χρόνια τον διπλό εκτοξευτή Mistral, “Atlas” επί οχημάτων 6Χ6 Pinzgauer ενώ διαθέτει και εκτοξευτή SIMBAD (2 πυραύλους) επί του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” και στο πλοίο γενικής υποστήριξης “Αλάσια”. 

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ των παλαιότερων εκδόσεων του συστήματος που διαθέτει ωστόσο η Ε.Φ με την τελευταία έκδοση του MISTRAL SIMBAD-RC είναι η ασύρματη λειτουργία του τελευταίου. 

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία πιο κάτω από παλαιότερη δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Ε.Φ όπου απεικονίζει τον εκτοξευτή SIMBAD επί του ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” να επανδρώνεται από 2 άτομα. 

Πέραν τούτων το 2019, η MBDA παρουσίασε την έκδοση SPIMM (Self-Protection Integrated Mistral Module), μια μονάδα all-in-one αεράμυνας που βασίζεται στο σύστημα SIMBAD-RC και έχει σχεδιαστεί για εξοπλισμό πλοίων όλων των τύπων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν διαθέτουν σύστημα μάχης (όπως πλοία ανεφοδιασμού ή γενικής χρήσης).

Η μονάδα SPIMM αποτελείται από έναν αυτοματοποιημένο ναυτικό πύργο SIMBAD-RC εξοπλισμένο με δύο βλήματα MISTRAL και ένα υπέρυθρο πανοραμικό σύστημα 360 ° για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση απειλών αέρος και επιφανείας. Το σύστημα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από δύο χειριστές που βρίσκονται στο εσωτερικό της μονάδας, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για την αποθήκευση τεσσάρων επιπλέον βλημάτων. 

Αυτή η τυποποιημένη μονάδα ISO, μήκους 10 ποδιών και βάρους περίπου 7 τόνων, σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί στο κατάστρωμα ενός πλοίου που χρησιμοποιεί γερανό και απαιτεί απλώς μια τυπική ηλεκτρική σύνδεση.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων MISTRAL SIMBAD που διαθέτει το ναυτικό της Ε.Φ θα αυξήσει κατά την άποψη μας τις πιθανότητες επιβιωσιμότητας τόσο του μοναδικού ΠΑΘ (και ικανότερου σκάφους που διαθέτει μέχρι σήμερα η Ε.Φ) όσο και του ΠΓΥ “Αλάσια” αν αποφασιστεί φυσικά η μακροχρόνια παραμονή του τελευταίου σε υπηρεσία και το κόστος μιας αναβάθμισης είναι εφικτό.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα BINTEO | “Η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης 10 χρόνια μετά” – Η DЯ στο Πολεμικό Ναυτικό

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This