Mistral ATAM | Η αέρος-αέρος έκδοση του αξιόλογου Mistral από την MBDA
Defence Redefined
Published on 04/07/2022 at 18:30

Ο πύραυλος Mistral ATAM (air-to-air missile) βασίζεται στον πύραυλο βραχέως αεράμυνας (VSHORAD) Mistral και αποτελεί την από ελικόπτερα εκτοξευόμενη έκδοση.

Το σύστημα βασίζεται σε δύο εκτοξευτές εκατέρωθεν του ελικοπτέρου, ο καθένας από τους οποίους φέρει δύο πυραύλους, οι οποίοι δύνανται να συνδεθούν με το σύστημα μάχης της πλατφόρμας, όταν είναι τοποθετημένοι σε επιθετικά ελικόπτερα ή μέσω απλοποιημένου εξοπλισμού ελέγχου εάν εγκατασταθούν σε ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων. 

Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα χαρακτηρίζεται από απλότητα λειτουργίας με πολύ χαμηλό φόρτο εργασίας από το πλήρωμα και υψηλό επίπεδο απόδοσης. Σύμφωνα με την MBDA, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει εντός ολόκληρου του φακέλου πτήσης του ελικοπτέρου που το φέρει, σε ταχύτητες έως 200 κόμβους και σε υψόμετρα που υπερβαίνουν τα 15.000 πόδια (περίπου 4570 μέτρα).

India’s HAL Rudra helicopter

Περαιτέρω, το Mistral ATAM εξασφαλίζει δυνατότητα προσβολής στόχων πέραν του ορίζοντα (Beyond Line Of Sight – BLOS) μαζί με την δυνατότητα εμπλοκής μέσω αισθητήρα υπέρυθρης αναζήτησης στόχων (IIR) με υψηλή ακρίβεια. Το βλήμα έχει την ικανότητα να εμπλέκει στόχους κατακόρυφα (από πάνω προς τα κάτω –  top-down attack) ή σε μεγάλη απόσταση, ενώ ο χειριστής μπορεί επίσης να επιλέξει προσβολή στόχου με πυροσωλήνα εγγύτητας (proximity fuze).

Διαβάστε επίσης: Gazelle SA 342L1 | Το αειθαλές ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και επιλογές για αναβάθμιση του – Φωτογραφίες και VIDEO

Μέχρι σήμερα, η εν λόγω έκδοση του Mistral βρίσκεται σε υπηρεσία στη Γαλλική Αεροπορία Στρατού στα εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle (τα οποία διαθέτει και η Εθνική Φρουρά) και στο επιθετικό ελικόπτερο Tiger, ενώ είναι επίσης υπό εξέλιξη η πιστοποίηση του σε υπηρεσία στο ελικόπτερο HAL Rudra της Ινδίας.

Ο πύραυλος Mistral-3 τον οποίο θα προμηθευτεί και η Εθνική Φρουρά αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα βραχέως αεράμυνας με πολύ μεγάλο ποσοστό πιθανότητας (96%) για επιτυχή εμπλοκή στόχων εντός του βεληνεκούς του. Ο πύραυλος Mistral είναι εκτοξευόμενος από πλατφόρμες τόσο σε ξηρά (MANPADS, ATLAS κτλπ) όσο και θάλασσα (SIMBAD κλικ για να διαβάσετε) αλλά και αέρα με την υπόψη έκδοση που παρουσιάζουμε (ΑΤΑΜ).

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Ειδικότερα, η έκδοση ATAM λειτουργεί μέσω μιας φιλικής για το χρήστη (user-friendly) διεπαφής, ενώ δεν απαιτείται ο ελιγμός pitch-up (αεροβατικός ελιγμός με αποτέλεσμα μια αρχική ανάβαση και στη συνέχεια κάθοδο) πριν από την εκτόξευση του βλήματος. Περαιτέρω υπάρχει αυτοματοποιημένη ακολουθία εμπλοκής με πολύ σύντομο χρόνο αντίδρασης εγκλωβισμού και αναχαίτισης στόχου ακόμη και σε πυκνό περιβάλλον, και δυνατότητα εύκολου επαναγεμίσματος. 

Όσον αφορά την ενσωμάτωση του σε εναέριες πλατφόρμες, το Mistral ATAM μπορεί να τοποθετηθεί όπως προαναφέρθηκε είτε σε επιθετικά ελικόπτερα με ενσωματωμένο σύστημα μάχης (Tigre, Rooivalk) είτε σε ελαφρά ελικόπτερα (Gazelle, Fennec) και ελικόπτερα γενικής χρήσης π.χ Cougar ως αυτόνομο οπλικό σύστημα.

Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται:

  • Βάρος: 18,7 κιλά
  • Μήκος: 1,86 μέτρα
  • Διάμετρος: 90 χιλ
  • Μέγιστη εμβέλεια αναχαίτισης: 6,5 χλμ
  • Ελάχιστη εμβέλεια αναχαίτισης: 500 μέτρα

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια πλήρη παρουσίαση του νέου ελικοπτέρου το οποίο θα προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά και στο οποίο δεν αποκλείεται μελλοντικά να δούμε ενσωμάτωση της έκδοσης ATAM από την MBDA.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This