Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…
*Ανδρέας Πογιατζή
Το ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο επίθεσης (gunship) Mi-35P Hind F, βρίσκεται σε υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά (Ε.Φ) από το 2001.
To ελικόπτερο Mi-35P αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του ελικοπτέρου επίθεσης Mi-24 το οποίο και σχεδιάστηκε το 1976 για να παρέχει πυρά υποστήριξης σε χερσαίες δυνάμεις. To εν λόγω ελικόπτερο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά αρμάτων μάχης, λοιπών θωρακισμένων στόχων και οχυρωμένων θέσεων.
Το ελικόπτερο επίθεσης Mi-35P αποτελεί μέχρι και σήμερα (μελλοντικά θα αντικατασταθεί) αποτελεί το κορμό των πτητικών μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Ε.Φ και είναι ικανό να φέρει εντυπωσιακή γκάμα οπλισμού. Πέραν τούτων μπορεί να μεταφέρει προσωπικό μέχρι και οκτώ (8) άτομα. Τα ελικόπτερα Mi-35PN της Ε.Φ αρχικά παραλήφθηκαν σε μαύρο χρώμα (ειδική βαφή για απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας) αλλά αργότερα στα πλαίσια αναβάθμισης τους η οποία ολοκληρώθηκε το 2014, έλαβαν ειδική βαφή που προσομοιάζει καλύτερα το επιχειρησιακό περιβάλλον της Κύπρου.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mi-35P
- Κατασκευαστής: MIL Helicopter Plant Moscow
- Μέγιστη εμβέλεια: 500 Nm
- Μήκος: 17,5 μέτρα
- Διάμετρος ρότορα: 17,3 μέτρα
- Άνοιγμα πτερυγίων: 6,5 μέτρα
- Ύψος: 6,5 μέτρα
- Βάρος: 8.500 κιλά
- Μέγιστο βάρος απογείωσης: 12.000 κιλά
- Ισχύς: 2× στροβιλοκινητήρες 2 x Klimov TV3-117, 2.190 ίππων έκαστος
- Μέγιστη ταχύτητα: 335 χλμ/ω
- Ακτίνα Δράσης: 450 χλμ
- Μέγιστο ύψος πτήσης: 4.500 μέτρα
- Πλήρωμα: 2 (Πιλότος, Αξιωματικός οπλισμού)
- Χωρητικότητα προσωπικού: 8 στρατιώτες ή 4 φορεία για αεροδιακομιδή (MEDEVAC)
Το σχέδιο του ελικοπτέρου, προέρχεται από το Mil Mi-8 (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ “Hip”). Διαθέτει δύο στροβιλοκινητήρες τοποθετημένους στο επάνω μέρος που δίνουν κίνηση στον κεντρικό ρότορα πέντε έλικων 17,3 μέτρων και το ουραίο στροφείο τριών έλικων.
Το Mi-35P είναι θωρακισμένο και παρέχει προστασία από πυρά όπλων διαμετρήματος 12,7 χιλ σε όλα του τα σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ελίκων οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο. Το πιλοτήριο παρέχει πρόσθετη θωράκιση από πυρά όπλων διαμετρήματος 37 χιλ.
Οπλισμός
O φόρτος οπλισμού του ελικοπτέρου είναι εντυπωσιακός για τα δεδομένα του ελικοπτέρου αφού μπορεί ανάλογα από το είδος της αποστολής να οπλιστεί με μεγάλο αριθμό κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, ρουκετών και λοιπών όπλων. Ειδικότερα ο οπλισμός του Mi-35P αποτελείται από:
- Αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 ATAKA-V (ΝΑΤΟ AT-9 Spiral-2) με βεληνεκές έως 6 χλμ: 16 (μέγιστος αριθμός)
- Αντιαρματικούς πυραύλους 9M114 SHTURM (ΝΑΤΟ AT-6 Spiral) με μέγιστο βεληνεκές έως 5 χλμ: 16 (μέγιστος αριθμός)
- Έως 80 μη κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8 KOM των 80 χιλ με μέγιστο βεληνεκές 3,5 χλμ
- Μη κατευθυνόμενες ρουκέτες των 120 χιλ με μέγιστο βεληνεκές 3 χλμ
- Δίκανο σταθερό πυροβόλο GSh-30-2Κ των 30 χιλ με 250 βλήματα και βεληνεκές έως 2 χλμ
- Δυνατότητα επιπλέον προσαρμογής 4 πυροβόλων 23 χιλ στα πτερύγια του ελικοπτέρου
Το εκσυγχρονισμένο ελικόπτερο Mi-35P Phoenix (τελευταία έκδοση του Mi) μπορεί προαιρετικά να εξοπλιστεί με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους καθώς και με σουίτα αυτοπροστασίας President-S. Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα της οικογένειας Mi διέθεταν αρχικά το σύστημα αυτοπροστασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διανομέα αντιμέτρων ASO.
Διαβάστε επίσης: ASO | Οι διανομείς αντιμέτρων των ρωσικών ελικοπτέρων της οικογένειας Mi
Το μέλλον του Mi-35P στην Εθνική Φρουρά
Διάφορες εκδόσεις του ελικοπτέρου Mi-24 συμπεριλαμβανομένου και της έκδοσης Mi-35 έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στα πεδία επιχειρήσεων ανά το παγκόσμιο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην Κύπρο τα Mi-35P αποδείχθηκαν αξιόπιστα στα πεδία των ασκήσεων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ» μεταξύ της Ε.Φ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ 2002-2006, καθώς και σε πολυάριθμες βολές της Ε.Φ.
Η Ε.Φ διαθέτει έντεκα (11) ελικόπτερα του τύπου μετά την απώλεια ενός (1) σε ατύχημα στις 05 Ιουλίου 2006, το οποίο κόστισε την ζωή στον Ε/Κ Χειριστή Επισμηναγό Παπαζωσόμενο Αντρέα και Ρώσο Εκπαιδευτή Σμήναρχο Γιούρι Βασιλίγιεβιτς Ολέινικ.
Διαβάστε επίσης:05 Ιουλίου 2006 | Πτώση Ελικοπτέρου Mil-35P της Εθνικής Φρουράς
Τα ελικόπτερα Mil-35P της Ε.Φ υπάγονται στην 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων της 55 Σμηναρχίας Μάχης με έδρα την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. H 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων αποτελείται από τέσσερα (4) εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle SA342Μ και έντεκα (11) ελικόπτερα επίθεσης Mi-35PN Hind F.
Διαβάστε επίσης: 450 Μοίρα Ελικοπτέρων | Με νέο έμβλημα, σε νέα εποχή χωρίς τα Mi-35P;
Πρόσφατα η 450 Μοίρα άλλαξε το έμβλημα μας προμηνυοντας αλλαγές στη σύνθεση της και όπως προβλέψαμε μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών που υπήρχαν τελικά επιλέχθηκε η αγορά 6 -με προαίρεση άλλων 6- ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου Airbus H145M.
Η σχετική συμφωνία με την Airbus υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου 2022 και το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα ελικόπτερα σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, προορίζονται για σταδιακή αντικατάσταση των Mi-35P τα οποία θα πωληθούν στη Σερβία, η οποία διαθέτει επίσης ελικόπτερα τόσο της οικογένειας Mi, όσο και H145M. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι κυρώσεις στην Ρωσία λόγω του Ουκρανικού, έχουν καταστήσει μεταξύ άλλων δυσκολότερη την συντήρηση των Mi-35 τα οποία διανύουν ήδη την 3η δεκαετία της επιχειρησιακής λειτουργίας τους.
Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΕΣ | Υβριδικό Σύστημα Ενέργειας στο Φυλάκιο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Το εν λόγω σύστημα αποτελεί δωρεά προς το Στρατό Ξηράς της εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ», μέλος του Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP»…
MBDA – Matra Electronique | Κοινή δημιουργία κέντρου αριστείας για αμυντικά ηλεκτρονικά συστήματα στην Ευρώπη
Η MBDA και η θυγατρική της Matra Electronique (MEL), η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής ακρίβειας…
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
Σουηδία | Χρηματοδότηση για την παραγωγή ουκρανικών drones μεγάλου βεληνεκούς
Η Σουηδία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε…
ΕΛΚΑΚ | Επίλεκτοι στρατεύσιμοι σε ρόλους καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιστημονικά καταρτισμένων Ελλήνων πολιτών που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους…
Ρωσία | Διαγραφή χρεών για νεοσύλλεκτους που δέχονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο με βάση τον οποίο θα διαγραφούν τα χρέη των νεοσύλλεκτων που εντάσσονται…
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στο στόχαστρο νωρίς σήμερα το πρωί συνοικία με κατοικίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου…
Ρωσία | Πρώτη επίθεση με πύραυλο “Ορέσνικ” στην Ουκρανία – Συνεχίζονται οι δοκιμές
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου “Ορέσνικ”…