ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

M. Βαρβιτσιώτης | “Δεν μας χαροποιεί η ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Μαδρίτης – Άγκυρας”
Defence Redefined
Published on 28/11/2021 at 12:05

“Δεν μας χαροποιεί το γεγονός της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “El Pais”. “H Τουρκία είναι μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο”, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης ενός άξονα στρατηγικής ασφάλειας στη Μεσόγειο, καθώς “η Τουρκία ασκεί πολιτική με όρους στρατιωτικής ισχύος”.

“Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο”. Οι δε αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία “διέπονται από το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμυνας”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στο ζήτημα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, έχει θέσει σε εφαρμογή μια περιοριστική πολιτική αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω των θαλάσσιων συνόρων, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή, δεν εφαρμόζεται εν κρυπτώ καθώς παρακολουθείται από όλους τους διεθνείς δρώντες στην περιοχή, όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ, και υπεραμύνεται της αρχής ότι “η ΕΕ έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπίζεται”.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Συμφωνία με ΗΑΕ για $10 δισ. επενδύσεις

Σε αντίθεση, όπως είπε, με την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία αντί να περισυλλέξει τα πλοιάρια, τα προωθεί εκ νέου θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τους ανθρώπους που φιλοξενεί από 30.000 και υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης το 2015, σε 3.000 σήμερα, δημιουργώντας νέα κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Τέλος, μιλώντας για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι “οφείλει να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Ευρώπη” εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και “αντί της λήψης αυστηρών μέτρων, τα νέα μέτρα σταθερότητας θα πρέπει να ωθούν στην ανάπτυξη της ΕΕ”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν – Σάντσεθ | Ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This