ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Mοσάντ | Targeted Killing με τεχνητής νοημοσύνης, τηλεχειριζόμενο πολυβόλο
Defence Redefined
Published on 19/09/2021 at 15:45

Η Μοσάντ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν χρησιμοποιώντας ένα πολυβόλο που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Ο “πατέρας” του προγράμματος των πυρηνικών όπλων του Ιράν ήταν στην κορυφή της λίστας επικηρυγμένων του Ισραήλ για 14 χρόνια. Στις 27 Νοεμβρίου 2020, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του μια δεκαετία νωρίτερα, η Μοσάντ κατάφερε τελικά να δολοφονήσει τον Mohsen Fakhrizadeh.

Το όπλο της επιλογής τους ήταν ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που δεν απαιτούσε επιτόπιους χειριστές, καθώς χρησιμοποιούσε προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έκθεση των New York Times.

Το θανατηφόρο όπλο ήταν ένα ειδικό μοντέλο πολυβόλου “FN MAG” βελγικής κατασκευής, το οποίο ήταν προσαρτημένο σε μια προηγμένη ρομποτική συσκευή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ζύγιζε περίπου έναν τόνο και ελέγχονταν από στελέχη της Μοσάντ εκτός Ιράν, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των Ισραηλινών πρακτόρων, δήλωσαν αξιωματούχοι των μυστικών πληροφοριών. Για να μπει το όπλο στη χώρα, μεταφέρθηκε λαθραία στο Ιράν κομμάτι -κομμάτι και συναρμολογήθηκε κρυφά και εγκαίρως για το χτύπημα.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Δολοφονήθηκε ο Μόχσεν Φαχριζάντ, αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – VIDEO

Η Μοσάντ ακολουθούσε τον Fakhrizadeh από το 2007 και η ισραηλινή εθνική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να ξεκίνησε σχέδια δολοφονίας του στα τέλη του 2019 μετά από συζητήσεις με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Donald Trump και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Fakhrizadeh ήταν ένας high-value στόχος, επειδή αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι ηγείται των προσπαθειών του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Σύμφωνα με τους The Times, οι Ισραηλινοί είχαν εξετάσει μια ποικιλία μεθόδων για να δολοφονήσουν τον Fakhrizadeh, όπως, μεταξύ άλλων, την έκρηξη βόμβας κοντά στην ένοπλη αυτοκινητοπομπή του, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει και να του επιτεθεί με ελεύθερους σκοπευτές. Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε.

Αντ ‘αυτού, η ιδέα του τηλεκατευθυνόμενου πολυβόλου υιοθετήθηκε. Το αυτοματοποιημένο όπλο στερεώθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο, το οποίο εξοπλίστηκε με κάμερες και εκρηκτικά. Τοποθετήθηκε σε μια διασταύρωση στη διαδρομή του Φαχριζάντεχ προς την εξοχική του κατοικία από Ιρανούς πράκτορες που συνεργάζονταν με τη Μοσάντ.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | “Σοβαρές ενδείξεις” πως ευθύνεται το Ισραήλ για δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα

Μόλις το όχημα του Fakhrizadeh έφτασε στη διασταύρωση, οι πράκτορες της Μοσάντ όντας εκτός Ιράν χρησιμοποίησαν τις κάμερες για να προσδιορίσουν τον στόχο τους και εξαπέλυσαν ένα μπαράζ πυροβολισμών από το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο.

Ο στόχος βγήκε από το αυτοκίνητό του, ανέφεραν οι New York Times και χτυπήθηκε με τρεις ακόμη σφαίρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωματοφύλακές του φαίνονταν μπερδεμένοι καθώς δεν μπορούσαν να διακρίνουν κάποιο δράστη. Η δολοφονία κράτησε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και τραυματίστηκε μόνο ο Φαχριζάντεχ. 

Τα εκρηκτικά στο φορτηγό έπρεπε να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο πολυβόλο, αλλά, αντίθετα, αυτό παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Κατά συνέπεια, ανέφεραν οι Times, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν μπόρεσαν να εξακριβώσουν ότι ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο εξοπλισμένο με δορυφορικό σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη είχε πραγματοποιήσει την επίθεση.

Διαβάστε επίσης: Targeted Killing | Η “Βόμβα Νίντζα” χτυπά ξανά

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This