ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ιράν | Δολοφονήθηκε ο Μόχσεν Φαχριζάντ, αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/11/2020 at 18:14

Ο Ιρανός εξέχων πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ πεθανε σήμερα στο νοσοκομείο υποκύπτοντας στα τραύματα που υπέστη σε ένοπλη επίθεση, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

“Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά, αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφθασε στο υψηλό στάτους του μαρτυρικού θανάτου έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αγώνα”, αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα νέα για τη δολοφονία έρχονται εν μέσω νέας ανησυχίας για την αυξημένη ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγει το Ιράν. Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα ζωτικό συστατικό τόσο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, όσο και για τα στρατιωτικά πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με καταστροφή πολεμικών πλοίων

Ο Φαχριζάντ είναι ο διασημότερος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας και ανώτερος αξιωματικός του σώματος της Ισλαμικής Επανάστασης.

Εδώ και καιρό δυτικές πηγές ασφαλείας, αναφέρουν ότι ο Φαχριζάντ είναι εξαιρετικά ισχυρός και καθοριστικός παράγοντας για το πρόγραμμα όπλων του Ιράν.

Σύμφωνα με μυστικά έγγραφα που έλαβε το Ισραήλ το 2018, ηγήθηκε του προγράμματος που δημιούργησε τα πυρηνικά όπλα του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Η Μόσχα ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράν, διεθνείς αντιδράσεις

“Θυμηθείτε αυτό το όνομα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς αναγνώρισε τον Φαχριζάντ ως επικεφαλή επιστήμονα στο πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν.

Το 2015, οι New York Times τον συνέκριναν με τον J. Robert Oppenheimer, τον φυσικό που σκηνοθέτησε το Manhattan Project όταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παρήγαγε τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

“Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.” Την δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο Reuters ένα στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αρκετοί έγκριτοι αναλυτές, αποδίδουν τον θάνατο του Φαχριζάντ, σε πράκτορες της Mossad, του Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών. Ωστόσο μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι επίσημο και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ / BBC/ Reuters

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικό βίντεο από το ναυτικό ατύχημα στον κόλπο του Ομάν | VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This