ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Lockheed Martin U-2S | Μια “Δράκαινα¨ στο Ακρωτήρι

Defence Redefined
Published on 21/05/2020 at 18:19

Οι βάσεις Ακρωτηρίου (RAF Akrotiri) ως γνωστόν χρησιμοποιούνται πέραν από τους Βρετανούς και από τους συμμάχους τους και συγκεκριμένα τις Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α διαθέτουν χώρους φύλαξης για τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2S τα οποία ανήκουν στην 9η Πτέρυγα Αναγνωρίσεων της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (9th Reconnaissance Wing). Με διάφορα ντοκουμέντα προηγούμενων ετών είναι επιβεβαιωμένο ότι η βάση της RAF στο Ακρωτήρι τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά U-2S, τα οποία απογειώνονται από το Ακρωτήρι με προορισμό κυρίως εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής.

© David Cenciotti

Με αφορμή την χθεσινή καταγραφή του έγκυρου ItaMilRadar σχετικά με την επιστροφή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους Lockheed Martin U-2S γνωστό και με το παρατσούκλι “Dragon Lady”, στις Βάσεις Ακρωτηρίου, σας παρουσιάζουμε το θρυλικό αεροσκάφος. Για την ιστορία το U2 (αρχικό μοντέλο) έχει πρωταγωνιστήσει κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με αποκορύφωμα την κατάρριψη του το 1960 από τους Σοβιετικούς και τη σύλληψη του πιλότου του Francis Gary Powers. Η κατάρριψη του μάλιστα και τα γεγονότα που την ακολούθησαν αποτέλεσαν το σενάριο της δραματικής ταινίας του 2015, Bridge of Spies με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.

Το Lockheed Martin U-2S Dragon Lady, είναι μονοκινητήριο αεριωθούμενο αεροσκάφος αναγνώρισης παντός καιρού μεγάλου υψομέτρου (ISR) της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF). Το υψόμετρο στο οποίο ίπταται ξεπερνά τις 70,000 πόδια και οι πιλότοι του είναι εξοπλισμένοι με ειδική στολή λόγω της υψηλής πίεσης.

© Stuart Spicer

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ο μοναδικός σχεδιασμός του και η ανοιχτή (modular) αρχιτεκτονική του επιτρέπει την προσθήκη των αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας και εξοπλισμού στο αεροσκάφος γρήγορα και οικονομικά.

© Lockheed Martin

Το εκσυγχρονισμένο από το 2012 αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων U-2S φέρει μεγάλη γκάμα αισθητήρων πολλαπλού φάσματος και μεγάλης εμβέλειας ενώ μπορεί να λειτουργεί με ευκολία εντός και γύρω από τις αμφισβητούμενες περιοχές, συνεργαζόμενο με αεροσκάφη και συστήματα 4ης και 5ης γενιάς όπως το F-35. Η Lockheed Martin προσφέρει διαρκή υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ 24 ώρες το 24ώρο για τα αεροσκάφη αυτά, το ποσοστό επιτυχίας των οποίων στην εκπλήρωση των αποστολών τους ανέρχεται στο εκπληκτικό 97%.

© Lockheed Martin

Το U-2S έχει μήκος 19.2 μέτρα, ύψος 5.09 μέτρα και το άνοιγμα πτερύγων του είναι 31.39 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 2,268 Kg και έχει ακτίνα δράσης 9,600 χλμ (6000 mi).

© Lockheed Martin

Η Αμερικανική Αεροπορία διαθέτει επί του παρόντος 30 αεροσκάφη U-2S εκ των οποίων τα 4 είναι εκπαιδευτικά. Το U-2S έχει έναν ιδιαίτερο και επικίνδυνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρόπο προσγείωσης λόγω του σχεδιασμού του αφού δεν διαθέτει τροχούς στις πτέρυγες αλλά μόνο στον κορμό του. Για την προσγείωση του χρησιμοποιούνται ακόμη και οχήματα υψηλών επιδόσεων τα οποία ακολουθούν το αεροσκάφος κατά την διάρκεια προσγείωσης μεταδίδοντας μέσω ασυρμάτου κρίσιμες πληροφορίες στον πιλότο όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο εδώ:

Στις 7 Δεκεμβρίου 1977 ένα ατύχημα που σημειώθηκε κατά την προσγείωση ενός U-2 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου Σμήναρχου Ρ. Χέντερσον (Robert Henderson) και 5 πολιτών (εκ των οποίων 4 Κύπριοι ) οι οποίοι εργάζονταν στην βάση Ακρωτηρίου.

Το U-2 είναι ένας από τους λίγους τύπους αεροσκαφών που υπηρετεί την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για πάνω από 50 χρόνια, μαζί με τα Boeing B-52 και Boeing KC-135.

 

Διαβάστε επίσης: Αεροσκάφος “Hercules” ανεφοδιάζει ελικόπτερο CH-53K στον αέρα | VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This