Lockheed Martin | Απόφαση για μαζική παραγωγή του βλήματος αέρος-εδάφους JAGM
Defence Redefined
Published on 15/09/2022 at 16:45

Ο Στρατός Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων κήρυξαν τον κοινό πύραυλο αέρος-εδάφους (Joint Air-to-Ground Missile – JAGM) έτοιμο για μαζική παραγωγή, όπως δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin σε ανακοίνωση της στις 8 Σεπτεμβρίου.

“Το ορόσημο σηματοδοτεί επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρησιακών δοκιμών του JAGM στα ελικόπτερα AH-64E Apache του Στρατού Ξηράς και στα ελικόπτερα AH-1Z του Σώματος Πεζοναυτών”, ανέφερε στη ανακοίνωση της η Lockheed Martin.

Το βλήμα JAGM θα αντικαταστήσει τον γνωστό αντιαρματικό πύραυλο Hellfire, ο οποίος χρησιμοποιείται από τα ελικόπτερα τύπου Apache και AH-1Z Viper. Ωστόσο, η απόφαση για μαζική παραγωγή του JAGM σύμφωνα με διάφορες πηγές, καθυστέρησε αφού το νέο οπλικό σύστημα αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, όταν εκτοξεύτηκε από τα ελικόπτερα AH-64E Apache του Αμερικανικού Στρατού και τα ελικόπτερα AH-1Z Viper του Σώματος Πεζοναυτών.

Διαβάστε επίσης: Super Cobra AH-1W | Το τέλος εποχής του θρυλικού ελικοπτέρου για τους Πεζοναύτες των Η.Π.Α – VIDEO

Συγκεκριμένα, πριν από το 2018, ο Στρατός Ξηράς αντιμετώπισε αρκετές αποτυχίες κατά τη διάρκεια δοκιμών με πυρά από ένα AH-64E Apache, όπου σε εξ’ αυτών ο πύραυλος απέτυχε να προσβάλλει δύο στόχους, ενώ κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης δοκιμαστικής εκδήλωσης, ένας από τις τέσσερις εκτοξεύσεις με πραγματική πολεμική κεφαλή απέτυχε να εκραγεί σύμφωνα και με το Defense News. Επίσης, το ραντάρ πρόσκτησης στόχου και ελέγχου πυρός του Apache πέρασαν “λανθασμένα δεδομένα ταχύτητας στόχου” στον πύραυλο, σύμφωνα με αναφορές δοκιμών.

Επιπλέον, το Σώμα Πεζοναυτών αντιμετώπισε δυσκολίες με το JAGM ενσωματωμένο στο ελικόπτερο τύπου Viper κατά τη διάρκεια μιας αρχικής επιχειρησιακής δοκιμής και αξιολόγησης, όταν οι Πεζοναύτες έριξαν δύο βολές, οι οποίες και οι δύο δεν έπληξαν στόχους επιφανείας στο κέντρο του σκάφους, αλλά μάλλον χτύπησαν περισσότερο προς το πίσω μέρος του.

Ο Στρατός Ξηράς μπόρεσε να επιλύσει αυτά τα προβλήματα σε επακόλουθες δοκιμές και αξιολογήσεις. Μέχρι τώρα, ο Στρατός Ξηράς παρήγαγε το βλήμα JAGM στο ελάχιστο ποσοστό διατήρησης παραγωγής. Ενδεικτικά, η Lockheed παρήγαγε το 1.000ο JAGM από τη γραμμή παραγωγής τον Φεβρουάριο.

Ο JAGM φέρει έναν αισθητήρα ανίχνευσης πολλαπλών λειτουργιών για να παρέχει υψηλής ακριβείας στόχευση τεχνολογίας “fire-and-forget” μέρα και νύχτα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στο πεδίο μάχης και ενάντια σε περιβάλλοντα με αντίμετρα εναντίον μιας ποικιλίας στόχων συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης, συστημάτων αεράμυνας, κτιρίων, σκαφών θαλάσσιας περιπολίας κ.α.

Οι τεχνικές του προδιαγραφές συμπεριλαμβάνουν: 

  • Μήκος: 1,8 μέτρα
  • Βάρος: 52,2 κιλά
  • Προώθηση: Πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου
  • Πολεμική κεφαλή: Πολλαπλών χρήσεων κοίλου γεμίσματος με θαλάμη θραυσμάτων
  • Διάμετρος: 17,78 εκ
  • Μέγιστο επιχειρησιακό βεληνεκές: 8 χλμ

Διαβάστε επίσης: Northrop Grumman | Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανάπτυξη του μικρού κατευθυνόμενου πυρομαχικού ολίσθησης Hatchet

Ο αρθρωτός σχεδιασμός χαμηλού κινδύνου του JAGM περιλαμβάνει το κύριο μέρος του σώματος των πυραύλων τύπου AGM-114 Hellfire της Lockheed Martin και το νέο αισθητήρα ανίχνευσης πολλαπλών λειτουργιών. Το σύστημα καθοδήγησης του JAGM συνδυάζει ημιενεργή καθοδήγηση λέιζερ (semi-active laser guidance – SAL) και ραντάρ μικροκυματικής ακτινοβολίας για να καθοδηγήσει το πύραυλο στον στόχο του. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μελλοντικές βελτιώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έναν μη ψυχόμενο αισθητήρα υπερύθρων (uncooled infrared) σε ένα νέο τριπλής λειτουργίας αισθητήρα ανίχνευσης.

Εκτός από αυτό, το πλάνο είναι να ενσωματωθεί τελικά ο JAGM σε ελικόπτερα και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, όπως το UAV Grey Eagle, καθώς και σε συστήματα αεράμυνας (π.χ. Mobile Short-Range Air Defense System / M-SHORAD), σημείωσε στη ανακοίνωση της η Lockheed Martin.

Επιπλέον, η Lockheed εργάζεται τώρα για την επέκταση της εμβέλειας του JAGM στα 16 χιλιόμετρα μέσω της αναζήτησης μιας παραλλαγής μεσαίου βεληνεκούς. Αυτό θα διπλασίαζε την τρέχουσα εμβέλεια του πυραύλου χωρίς να αλλάξει το μήκος ή η διάμετρός του.

Διαβάστε επίσης: Phoenix Ghost | Το Πεντάγωνο αποκάλυψε το νέο περιφερόμενο πυρομαχικό που δίνει η USAF στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This