ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Το Kornet-EM είναι ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την KBP Instrument Design Bureau. Το εν λόγω πυραυλικό σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Moscow Air Show (MAKS) τον Αύγουστο του 2011, και ακολούθως στη Ρωσική Έκθεση Όπλων (RAE) τον Σεπτέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με την εταιρεία,το πυραυλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει προηγμένα και σύγχρονα άρματα μάχης εξοπλισμένα με ενεργή θωράκιση, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και οχυρώσεις. Μπορεί επίσης να εμπλέξει θαλάσσιους στόχους επιφανείας και εναέριους στόχους χαμηλής ταχύτητας σε αποστάσεις μεταξύ 150 και 10.000 μέτρων.
Σχεδιασμός και χαρακτηριστικά πυραυλικού συστήματος
Το Kornet-EM είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Kornet. Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατρήσει ενεργές θωρακίσεις (explosive reactive armour – ERA) πάχους από 1.100 χιλ έως 1.300 χιλ και προσφέρει υψηλή προστασία έναντι παρεμβολών.
Ακόμα, δύναται να εκτοξεύσει τρεις τύπους πυραύλων: τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο 9Μ133Μ-2, τον κατευθυνόμενο πύραυλο 9Μ133ΦΜ-2 και τον κατευθυνόμενο πύραυλο 9Μ133FΜ-3. Ο δίδυμος εκτοξευτής με δυνατότητα πολλαπλής και ταυτόχρονης προσβολής του Kornet-EM, εγκατεστημένος στην πλατφόρμα του οχήματος, φέρει φορτίο 16 βλημάτων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι βλήματα έτοιμα προς βολή.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Βολές Αντιαρματικών Πυραύλων Refleks με Άρματα Τ-80 – Φωτογραφίες – VIDEO
Διττή δυνατότητα εκτόξευσης
Το Kornet-EM διατίθεται σε δύο διαμορφώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτόματο εκτοξευτή για ανάπτυξη σε τροχοφόρα οχήματα και φορητό εκτοξευτή για μάχες σε διαφορετικά θέατρα επιχειρήσεων.
Ο αυτόματος εκτοξευτής ελέγχεται από ένα αυτόματο σύστημα καθοδήγησης με δέσμες λέιζερ. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης και θερμική απεικόνιση τρίτης γενιάς. Κάθε μονάδα εκτόξευσης ζυγίζει 75,2 κιλά. Ο αυτόματος εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα σε γωνία αζιμουθίου ± 180 ° και υψόμετρα μεταξύ -5 ° και +45 ° για εύρη μεταξύ 200 και 15.000 μέτρων. Εμπλέκει τους στόχους αυτόματα και μπορεί να εκτελέσει πυρά κατά δύο στόχων ταυτόχρονα.
Συγκεκριμένα, το σύστημα Kornet-EM μπορεί να προσβάλλει στόχους εξοπλισμένους με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση, εκτοξεύοντας δύο βλήματα σε μία δέσμη. Το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορους φορείς με μικρές δυνατότητες φορτίου.
Σχετικά με το φορητό εκτοξευτή, αυτός μπορεί να εγκατασταθεί σε τροχοφόρα οχήματα και δύναται να βάλει σε γωνία αζιμούθιου 360 ° και υψόμετρο που κυμαίνεται από -5 ° έως +20 °. Επίσης, το σύστημα συμπεριλαμβάνει ένα κανάλι τηλεπισκόπησης με μεταβλητή μεγέθυνση από 12 χ έως 20 χ προσαρμοσμένο στο φορητό εκτοξευτή για να αυξήσει το εύρος ανίχνευσης στόχου και να μειώσει τα σφάλματα θέασης. Το σύστημα διαθέτει επίσης σύστημα καθοδήγησης με δέσμες λέιζερ.
Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς
Τεχνικά Χαρακτηριστικά των Βλημάτων
Ο αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος 9Μ133Μ-2 ταξιδεύει με ταχύτητα 300 μέτρα/δευτερόλεπτο και μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον στόχων που κυμαίνονται σε αποστάσεις μεταξύ 150 και 8.000 μέτρα. Ο πύραυλος ζυγίζει 31 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του κάνιστρου μήκους 1.210 χιλιοστών. Ο πύραυλος μπορεί να διεισδύσει σε θωράκιση πάχους 1.100 και 1.300 χιλιοστά.
Ο κατευθυνόμενος πύραυλος 9Μ133FΜ-2 ζυγίζει 31 κιλά και έχει κάνιστρο μήκους 1.210 χιλιοστών. Ο πύραυλος ταξιδεύει με ταχύτητα 300 μέτρα/δευτερόλεπτο και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη απόσταση 8.000 μέτρα. Η εκρηκτική δύναμη του πυραύλου είναι 10 κιλά ισοδύναμο ΤΝΤ.
Ο κατευθυνόμενος πύραυλος 9Μ133FΜ-3 ζυγίζει 33 κιλά και έχει εκρηκτική δύναμη 7 κιλών ισοδύναμου ΤΝΤ. Η μέγιστη ταχύτητα και εμβέλεια του πυραύλου είναι 320 μέτρα/δευτερόλεπτο και 10.000 μέτρα αντίστοιχα.
Ελλάδα και Kornet
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προ 2 μηνών, ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για το πρόγραμμα, που έλαβε θετική γνωμοδότηση, προμήθειας κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Kornet-E. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 2002 την παραλαβή των πρώτων συστημάτων, που ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά.
Διαβάστε επίσης: Ενεργοποίηση προγράμματος “Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων KORNET-Ε” για τον Στρατό Ξηράς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…