ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

K2NO MBT | Η κορεατική πρόταση άρματος μάχης για την Νορβηγία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/01/2022 at 18:30

Στα τέλη του 2020, οι Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανανέωση του στόλου των τεθωρακισμένων της χώρας με την αγορά νέων μονάδων.

Μεταξύ των διαφόρων υποψηφιοτήτων, βρίσκεται και η πρόταση της Νοτιοκορεατικής εταιρείας Hyundai Rotem, θυγατρικής της Hyundai Motor Group, η οποία προσφέρει το Κύριο Άρμα Μάχης K2NO (ΚΝ2Ο Main Battle Tank – ΝΟ από τα αρχικά της λέξης Νορβηγίας στα αγγλικά, Norway).

To τεθωρακισμένο K2NO παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021 στην Έκθεση Αεροναυπηγικής και Άμυνας στην Σεούλ και αποτελεί τροποποιημένη έκδοση του κορεατικού κύριου άρματος μάχης Κ2 Black Panther MBT, το οποίο αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κυρία άρματα μάχης (MBT) στον κόσμο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα πρώτο άρμα κατέφθασε στην Νορβηγία, έτσι ώστε να υποβληθεί σε σειρά δοκιμών και ελέγχων, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Η παραλλαγή (K2NO) αυτή έχει σχεδιαστεί με τέτοια χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του νορβηγικού στρατού και να είναι συμβατή με τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Πιο αναλυτικά, ο μπροστινός πυργίσκος του άρματος είναι εξοπλισμένος με το ισραηλινής κατασκευής σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy HV APS (Active Protection System) αντί του κορεατικού συστήματος ενεργητικής προστασίας KAPS, (Korean Active Protection System) το οποίο αναπτύχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Άμυνας της Νότιας Κορέας συγκεκριμένα για το άρμα K2 Black Panther.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα αυτοπροστασίας “Trophy” | Το σύστημα που καθιστά πλέον τα Abrams “άτρωτα” – Φωτογραφίες & VIDEO

Επιπλέον, στην οροφή του πυργίσκου είναι εγκατεστημένος ο τηλεκατευθυνόμενος σταθμός όπλων Protector RS4 της νορβηγικής εταιρείας Kongsberg, οπλισμένος με βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. 

Όσον αφορά την θωράκισή του, ο κορμός του Κ2ΝΟ παρέχει προστασία έναντι βλημάτων των 120 χιλ, διαθέτει πλάκες θωράκισης στο επάνω μέρος του πύργου, ενώ στο πλαϊνό μέρος του πυργίσκου βρίσκονται τοποθετημένες πλάκες αρθρωτής σύνθετης και εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (Explosive Reactive Armor – ERA).

Κατά τα λοιπά χαρακτηριστικά του Κ2ΝΟ, αυτά είναι παρόμοια με αυτά του άρματος Κ2 Black Panther:

  • Κύριο όπλο αποτελεί το κορεατικής κατασκευής λειόκαννο CN08 των 120 χιλ, το οποίο διαθέτει μηχανισμό αυτόματου γεμίσματος με ρυθμό βολής 10 βλήματα το λεπτό (συνολική χωρητικότητα εντός άρματος: 40 βλημάτα διαφόρων τύπων)
  • Τριμελές πλήρωμα (αρχηγός πληρώματος – πυροβολητής – οδηγός)
  • Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, λειτουργία “κυνηγού-δολοφόνου”(hunter-killer)
  • Συλλογικό σύστημα προστασίας από πυρηνικές, βιολογικές και χημικές απειλές
  • Διαστάσεις: μήκος 10,8 μέτρα, πλάτος 3,6 μέτρα ,ύψος 2,4 μέτρα, απόσταση του οχήματος από το έδαφος 0,45 μέτρα και βάρος μάχης είναι 55 τόνοι
  • Διαθέτει υδρόψυκτο κινητήρα ντίζελ MTU MT-883 Ka-501 4 κύκλων και 12 κυλίνδρων με ιπποδύναμη 1500 αλόγων και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων
  • Μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ και αυτονομία έως και 450 χλμ

Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This