Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε Αερομεταφερόμενη Ομάδα του Στρατού της Βουλγαρίας, Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού της Γαλλίας…
Στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας IDEX 2023 και ανάμεσα στις ελληνικές παρουσίες στο εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι, μια ελληνική εταιρεία παρουσίασε στο κοινό με ποιόν τρόπο τα διδάγματα στο πεδίο των επιχειρήσεων που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις τρέχουσες πολεμικές συρράξεις μπορούν να απαντηθούν από made in Hellas τεχνολογίες.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM” ο κ. Κοσμάς Πρασσάς, γενικός διευθυντής της εταιρείας Intermat Group SA, που παρουσίασε στις ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπείες τις συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις, που έχουν βγει από ελληνικά τμήματα Έρευνας και Τεχνολογίας, εξήγησε ότι αρχικά υπάρχει μια δυσπιστία και μια καχυποψία, αλλά οι Έλληνες είναι πάντα πρωτοπόροι σε πάρα πολλές τεχνολογίες και ίσως το “σύστημα” είναι αυτό που δεν επιτρέπει και δεν ευνοεί στο να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες.
Όμως, το τεχνολογικό υπόβαθρο και η ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, συμπλήρωσε ο ίδιος, δεν υπολείπεται σε τίποτα των συναδέλφων τους, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν ανάγκες και μεγαλουργήσουν σε τομείς που θεωρούνται πολύ υψηλής τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης: AmaDema | Με προηγμένες λύσεις θωράκισης στo Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Ο κ. Πρασσάς συνέχισε λέγοντας ότι η υπόψη τεχνολογία έχει αρχίσει τώρα και γίνεται αναγκαία γιατί οι θερμικοί αισθητήρες, όπως τα συστήματα εντοπισμού και κατάδειξης στόχου, είναι διαδεδομένα αυτή τη στιγμή στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Με την χρήση της τεχνολογίας τους και των προϊόντων τους, τα επικαλυπτόμενα μέσα και συστήματα γίνονται “αόρατα” από τον εχθρό και προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό”, εξήγησε ο κ. Πρασσάς.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ελληνικές λύσεις απόδοσης χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) σε οχήματα και κρίσιμα συστήματα μιας χώρας, δεν είναι μια νέα δραστηριότητα, σήμερα όμως αποτελεί περιζήτητη τεχνολογία για τους αμυνόμενους σε έναν πόλεμο.
Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας και παραγωγής ειδικών χρωματικών επικαλύψεων αντιθερμικής και stealth τεχνολογίας με σκοπό την επικάλυψη στόχων, όπως τεθωρακισμένων οχημάτων και πλοίων, ώστε να καθίστανται “αόρατα” στα εχθρικά “μάτια”, που χρησιμοποιούν θερμικούς αισθητήρες.
Πρόκειται για αισθητήρες ενσωματωμένους σε drones, σε αντιαρματικά όπλα όπως και σε σκοπευτικά συστήματα και όπως εξήγησε ο κ. Πρασσάς πάνω στη συγκεκριμένη ελληνική τεχνολογία, η εταιρεία εργάζεται εδώ και 25 χρόνια με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ώριμη τεχνολογία, ενώ δεν πρόκειται για μια start-up (τεχνολογική λύση). Επίσης, τόνισε ότι έχουν αναπτύξει συνεργασίες στο παρελθόν και έχουν πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη με συνολικά 15 χώρες στη διάρκεια της δραστηριοποίησης τους διαχρονικά σε αυτόν τον τομέα.
Διαβάστε επίσης: EODH | Ολοκλήρωση βαλλιστικών δοκιμών της νέας γενιάς σύνθετης πολυστρωματικής θωράκισης
Ειδικότερα, η τεχνολογική λύση που η Intermat Group SA παρουσίασε στην IDEX 2023 είναι, όπως το περιέγραψε ο κ. Πρασσάς, μια σειρά από ειδικά αυτοκόλλητα αντι-αποκάλυψης, δηλαδή, είναι αυτά που είναι ευρέως γνωστά ως “cameleon skins” ή “stealth wrap film”. Πρόκειται για ένα φιλμ, που είναι ήδη βαμμένο και ο χρήστης μπορεί να επικολλήσει σε οποιοδήποτε σύστημα θέλει να καταστήσει άμεσα αόρατο από τον εχθρό.
Ακόμα, τα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν στις Ένοπλες Δυνάμεις του κόσμου και ειδικές στολές προσωπικού που αποσκοπούν στο να μην μπορεί να εντοπιστεί ο μαχητής από τα συστήματα και τις διόπτρες του εχθρού, ενώ ο κ. Πρασσάς τόνισε πως τα συστήματα αυτά είναι 100% Made in Greece, αφού όλα γίνονται στην Ελλάδα, με πρώτες ύλες βέβαια που δύνανται να προέλθουν από όλο τον κόσμο. Έτσι, η παραγωγή είναι 100% της δικής τους εταιρείας.
Ο κ. Πρασσάς αναφέρθηκε στο τι βλέπει κάποιος να γίνεται αυτή τη στιγμή στα βόρεια της Ευρώπης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή παλαιότερα στην Αρμενία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και έτσι είναι ορατή η ευρεία διάδοση των εναέριων αισθητήρων, που δύνανται να εντοπίζουν στόχους εξαιτίας του λεγόμενου θερμικού του ίχνους (heat signature) με αποτέλεσμα να τον στοχοποιούν και να τον καταστρέφουν άμεσα.
Συνεπώς, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί αυτή τη στιγμή, καθώς και μετά από τις εμπειρίες που υπάρχουν σε πεδία μαχών, η σημασία του περιορισμού του ίχνους ενός στόχου έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους χρήστες οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εταιρείας.
Διαβάστε επίσης: THEON SENSORS | Στρατηγική συνεργασία με την Αμερικανική EOTECH
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστοδουλίδης | Στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ευκαιρίες από την συνεργασία με τις ΗΠΑ στην άμυνα
Συζητούμε με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να…
Άσκηση για συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών – VIDEO και Φωτογραφίες
Η ΤΑΜΣ «CLIMATE CHANGE DISASTER RESPONSE CASTLE 24» (CCDR CASTLE 24), αποτελεί Διακρατική Άσκηση, που υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας…
Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας | Συμμετοχή στη διεθνή άσκηση πλήρους Ανάπτυξης Ανίχνευσης / Δειγματοληψίας σε ΧΒΡΠ περιβάλλον στη Γερμανία
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εξειδικευμένα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος της ομάδας…
ΧΡΥΣΟ ΞΙΦΟΣ – 24 | Μεγάλη άσκηση στην Ελλάδα με δυνάμεις από την Βουλγαρία και την Γαλλία – Φωτογραφίες
Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε Αερομεταφερόμενη Ομάδα του Στρατού της Βουλγαρίας, Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού της Γαλλίας…
Ουκρανία | Το 60% των δαπανών για το 2025 προορίζονται για άμυνα και ασφάλεια
Υπέγραψε τον νόμο που επικυρώνει τον προϋπολογισμό του 2025 σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τον οποίο…
Χριστοδουλίδης | Στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ευκαιρίες από την συνεργασία με τις ΗΠΑ στην άμυνα
Συζητούμε με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να…
Ταχύπλοο με παράτυπους μετανάστες προσέκρουσε σε βράχο – Τέσσερις νεκροί και έρευνες για αγνοούμενους
Ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών, έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε βραχώδες σημείο…
Άσκηση για συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών – VIDEO και Φωτογραφίες
Η ΤΑΜΣ «CLIMATE CHANGE DISASTER RESPONSE CASTLE 24» (CCDR CASTLE 24), αποτελεί Διακρατική Άσκηση, που υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας…