ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Hellfire AGM-114R9X | Ο πύραυλος “σπαθί ninja”- VIDEO

Defence Redefined
Published on 02/08/2020 at 18:21

Εδώ και μήνες διάφορες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για χρήση μιας εξελιγμένης έκδοσης του γνωστού πυραύλου Hellfire εναντίων στόχων ακριβείας των Η.Π.Α σε χώρες όπως Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Υεμένη. Η έκδοση με την ονομασία AGM-114R9X έγινε γνωστή στις 09 Μαΐου του 2019, όταν η Wall Street Journal δημοσίευσε ότι μυστηριώδες πυρομαχικό χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία του Abu Khayr Al Masri, του τότε νο.2 της τρομοκρατικής Al Qaeda στη Συρία το 2017.

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές για εκ νέου χρήση του R9X στη Συρία σας παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού όπλου το οποίο είναι γνωστό και με το παρατσούκλι “Flying Ginsu” ή “Σπαθί Ninja” και έχει ως στόχο την καταστροφή του στόχου του με περιορισμό των παράπλευρων απωλειών.

Ο AGM-114R9X είναι ένας πυραύλος Hellfire από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η εκρηκτική κεφαλή και στη θέση της τοποθετήθηκαν έξι αναδιπλούμενες λεπίδες που μοιάζουν με σπαθιά. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες πηγές επιβεβαίωσης κάθε λεπίδα φέρεται να έχει μήκος περίπου 46 cm (18 ίντσες), δίνοντας στον πύραυλο “ακτίνα δράσης” μόλις περίπου 91 cm (3 ποδιών).

Η ανάπτυξη του όπλου ξεκίνησε υπό τη CIA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, και μέχρι σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, αυτά τα όπλα ακριβείας φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (JSOC), αν και δεν είναι απολύτως σαφές εάν υπάρχει ή όχι αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των επιχειρήσεων της CIA και της JSOC όσον αφορά την αξιοποίηση του R9X στο πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από: sandboxxnews, thedrive.co

Διαβάστε επίσης: 

Rafael και Mesko | Συμπαραγωγή του SPIKE SR για το Πολωνικό Πρόγραμμα Pustelnik – VIDEO

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This