ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το Ground Master (GM) 400 της γαλλικής Thales είναι ένα τρισδιάστατο ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) μεγάλης εμβέλειας για επιτήρηση του εναέριου χώρου, με περισσότερες από 70 μονάδες να πωλούνται σε περισσότερες από 15 χώρες.
Επίγνωση της κατάστασης
Το GM400 λόγω σχεδίασης (software-defined ραντάρ) παρέχει στα κέντρα ελέγχου και διοίκησης (C2) ανώτερη επίγνωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Με ρυθμό ενημέρωσης ανά 6 δευτερόλεπτα και εύρος κάλυψης έως 40°, μπορεί να σαρώνει συνεχώς τον εναέριο χώρο ανιχνεύοντας ταυτόχρονα όλους τους τύπους στόχων μεγάλου, μεσαίου και χαμηλού υψομέτρου.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις εντοπιστούν τα ίχνη, γίνεται η ταξινόμηση των στόχων ως φίλων ή εχθρών. Ο τρόπος διασταύρωσης του GM400 επιτρέπει τη γρήγορη αναγνώριση φίλου ή εχθρού (Identification Friend or Foe – IFF) παρέχοντας στα κέντρα C2 βέλτιστο χρόνο απόκρισης.
Παντός καιρού και εδάφους
Σχεδιασμένο για να προσφέρει γρήγορη δυνατότητα ανάπτυξης και επιβίωσης, το GM400 μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα συμπαγές κοντέινερ 20 ποδιών, με σύστημα ανύψωσης ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και σε φορτηγό και να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι χειριστές του ραντάρ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα δολώματα που είναι τοποθετημένα στο ραντάρ για να εξασφαλίσουν την υψηλότερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης.
Το GM400 είναι επίσης διαθέσιμο σε μόνιμη εγκατάσταση για χώρες που επιδιώκουν να εγγυηθούν τη συνεχή επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου τους σε πολύ συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για όπως για παράδειγμα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ραντάρ Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος
Σημειώνεται ότι τα υπάρχον τρισδιάστατα ραντάρ έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το TRS-2245MT και το TRS-2215D επίσης κατασκευασμένα από την Thales. Τα υπόψη ραντάρ βρίσκονται εγκατεστημένα στο Τρόοδος, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 4ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ).
Βασικά χαρακτηριστικά του GM400:
- Ψηφιακές συστοιχίες δέσμης
- Συχνότητα S-band με GaN (Νιτρίδιο του Γαλλίου) τεχνολογία
- Ρυθμό ενημέρωσης του πεδίου κάθε 6 δευτερόλεπτα
- Μέσος χρόνος μεταξύ κρίσιμων αποτυχιών (MTBCF) > 3000 ώρες
- Επιχειρησιακό διαθεσιμότητα > 98,5%
- ενιαίο ISO κοντέινερ 20 ποδών βάρους 10 τόνων
- Προγραμματισμένη συντήρηση με ολιγομελή ομάδα (30 ώρες/ετησίως)
- Eμβέλεια > 500 χιλιομέτρων
- Διατίθεται σε κινητή ή σταθερή έκδοση
- Διττή διαμόρφωση: σε αυτόνομη διαμόρφωση ή ενσωμάτωση σε εθνικό δίκτυο επιτήρησης εναερίου χώρου
Διαβάστε επίσης: Thales | Ανάδοχος για την Προμήθεια του Πρώτου Αμυντικού Cloud για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ – VIDEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Το UAS Camcopter S-100 στις ελληνικές φρεγάτες | Επίσκεψη Δένδια στην Αυστρία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αυστρία, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025…
Εθνική Φρουρά | Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών – Ακροβολιστών
Από 12 έως 13 Μαρτίου 2025, διεξήχθη o 1ος διαγωνισμός Στρατιωτικού Σκοπευτικού Αγώνα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) – Ακροβολιστών…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…