Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Τα σοβιετικής κατασκευής, αντιαεροπορικά συστήματα Buk-M1, της Ουκρανίας, έχουν υποστεί τροποποιήσεις, ούτως ώστε να εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yuriy Ihnat.
«Υπάρχει μια ανακοίνωση από τους δυτικούς εταίρους μας (την οποία έχουμε ήδη επιβεβαιώσει) ότι έχουμε καλά αποτελέσματα από τη χρήση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Buk-M1 σε πεδίο δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έχουν μετατραπεί και προσαρμοστεί για να εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την αεράμυνα μας», είπε ο Ihnat, σε συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι για τα συστήματα Buk-M1 και S-300 παράγονται μόνο στη Ρωσία.
«Πρέπει να αναζητήσουμε βήματα, τρόπους, όπως η διασταύρωση Σοβιετικών και Αμερικανικών συστημάτων» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ihnat, το Κίεβο θα αντικαταστήσει όλα τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας με νέα, τον ερχόμενο Μάιο. Επί του παρόντος, η ουκρανική αεράμυνα βασίζεται κυρίως στα συστήματα Buk-M1, S-300 και στα S-125.
Διαβάστε επίσης: “Καταγραφή” της αλήθειας για τους S-300
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τόνισε επίσης την ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία σημαντική ποσότητα τόσο μετασκευασμένων BUK όσο και συστημάτων αεράμυνας HAWK.
Προηγούμενες αναφορές από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών μηχανικών. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας, ήταν η πρωτοποριακή τεχνική λύση που επιτρέπει στο σύστημα αεράμυνας Buk-M1 να χρησιμοποιεί πυραύλους Sparrow, τους οποίους διαθέτει και η ΠΑ και το ΠΝ της Ελλάδος στο οπλοστάσιο τους.
Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό | Άσκηση «ΛΟΓΧΗ» με βολές “SEA SPARROW” και RAM – VIDEO
Η λύση ήταν εφικτή με παραμετροποίηση του συστήματος ελέγχου των πυραύλων RIM-7 οι οποίοι όπως και οι πύραυλοι 9Μ38M1 του συστήματος Buk, χρησιμοποιούν ημι-ενεργή καθοδήγηση προς τον στόχο και έτσι ήταν δυνατή η καθοδήγηση από το ραντάρ ελέγχου πυρός του εκτοξευτή Buk (Telar) γνωστό και ως FireDome. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεχνικά ζητήματα δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά είναι λογικό να υπάρχουν και άλλες μετατροπές όπως για παράδειγμα οι βάσεις μεταφοράς των πυραύλων επί των οχημάτων.
Ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M1
Πέραν των συστημάτων Buk και αντιαεροπορικοί πυραυλοι AIM-9M Sidewinder έχουν επίσης τροποποιηθεί για να είναι συμβατοί με άλλα συστήματα αεράμυνας. Αυτή η εφευρετική προσέγγιση των Ουκρανών και των συμμάχων τους χαρακτηρίστηκε από αρκετά μέσα ενημέρωσης ως FrankenSAM.
Η συλλογική προσδοκία των Αμερικανών είναι ότι αυτό το ανανεωμένο σύστημα αεράμυνας θα ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας παρόλο που ο πύραυλος RIM-7 έχει μικρότερο βεληνεκές από τον 9Μ38Μ1 (19 περίπου αντί 35 χλμ).
Η λύση αυτή έρχεται επίσης σε μια περίοδο όπου αναμένεται νέο κύμα εντατικών ρωσικών βομβαρδισμών κατά ουκρανικών κρίσιμων υποδομών, όπως ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί και άλλες ενεργειακές υποδομές.
Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τσεχική εταιρεία RETIA σε συνεργασία με την MBDA προσάρμοσαν στο παρελθόν τον πύραυλο εδάφους-αέρος Aspide 2000 (παράγωγο του Sea Sparrow RIM-7E) στο σύστημα Kub 2K12.
Τροποποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα Kub 2K12, με πυραυλους Aspide 2000
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι πύραυλοι Aspide 2000, βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς ως μέρος του αντιαεροπορικού συστήματος «ΟΘΕΛΛΟΣ» (δείτε πιο κάτω για περισσότερες πληροφορίες).
Διαβάστε επίσης: Α/Α Σύστημα «ΟΘΕΛΛΟΣ» | Ο ακούραστος “φύλακας” των Κυπριακών Αιθέρων
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…