Στην έκθεση Aero India 2025, η Garuda Aerospace, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα των drone στην Ινδία, παρουσίασε…
![fincantieri-launches-4th-al-zubarah-class-corvette-sumaysimah-for-qatari-emiri-navy](https://defenceredefined.com.cy/wp-content/uploads/2022/03/fincantieri-launches-4th-al-zubarah-class-corvette-sumaysimah-for-qatari-emiri-navy.jpg)
Πραγματοποιήθηκε χθες στο ναυπηγείο Muggiano (La Spezia) η καθέλκυση της κορβέτας “Sumaysimah”, της τέταρτης και τελευταίας κορβέτας πολλαπλών ρόλων κλάσης “Doha” του Κατάρ (F-104 “Sumaysimah”), η οποία παραγγέλθηκε στη Fincantieri από το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ.
H απόκτηση του υπόψη σκάφους εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος απόκτησης ναυτικών μονάδων, όπως ανακοίνωσε ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός Fincantieri.
Το πρώτο πλοίο (F-101 “Al Zubarah”) καθελκύστηκε το Φεβρουάριο του 2020 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2021. Το δεύτερο πλοίο (F-102 “Damsah”) καθελκύστηκε το Φεβρουάριο του 2021, ενώ το τρίτο πλοίο (F-103 “Al Khor”) καθελκύστηκε το Σεπτέμβριο του 2021.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω κλάσης κορβετών συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- Μήκος: 107 μέτρα
- Πλάτος: 14,7 μέτρα
- Βύθισμα: 4,20 μέτρα
- Βάρος με πλήρη φόρτο: 3.250 τόνοι
- Μέγιστη ταχύτητα: 28 κόμβοι (52 χλμ/ώρα)
- Επιχειρησιακή εμβέλεια: 3.500 ναυτικά μίλια (6.482 χλμ)
- Ταχύτητα πλεύσης: 15 κόμβοι (28 χλμ/ώρα) ή 21 ημέρες συνεχόμενης παρουσίας στη θάλασσα
- Σύστημα πρόωσης: τύπου CODAD (Combined Diesel And Gas turbine)
- Πλήρωμα: 112 άτομα
- Υποστήριξη ελικοπτέρου: Ελικόπτερο τύπου ΝΗ-90
Ο οπλικός φόρτος που έχει επιλέξει το Κατάρ αποτελείται:
- Ναυτικό πυροβόλο OTO Melara των 76 χιλ
- 16 αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster-30 της έκδοσης Block 1NT
- Σύστημα εγγύς προστασίας (CIWS) τύπου RAM των 21 θέσεων
- 8 βλήματα κατά πλοίων Exocet MM-40 Block 3
- 2 πολυβόλα των 30 χιλ σε τηλεχειριζόμενους πύργους Marlin
- 4 συστήματα αυτοπροστασίας Sylena Mk.2
Οι κύριοι αισθητήρες των πλοίων είναι τα ραντάρ Kronos Naval, το σόναρ τρόπιδας Thesan και το σύστημα διαχείρισης μάχης (Combat Management System -CMS) Athena.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα πλοία του συγκεκριμένου τύπου αποτελούν τη βάση ανάπτυξης του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος EPC (European Patrol Corvette), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελούν και πρόταση που κατέθεσε η ιταλική εταιρεία για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Αποκλειστική Συνέντευξη της DAMEN στην DEFENCE ReDEFiNED
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ινδία θα μπορεί να αποκτήσει αεροσκάφη F-35 δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική προετοιμασία της Ινδίας. Ως στρατηγικοί εταίροι…
Ινδονησία | Συμφωνία για μονάδα παραγωγής τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων – Συμφωνία για Bayraktar TB3 και Akinci με την παρουσία Ερντογάν
Η τουρκική εταιρεία Baykar και η ινδονησιακή Republikorp, υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων…
Ευρωπαϊκή Επιτροπή | “Ρήτρα διαφυγής” για τις αμυντικές δαπάνες
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για την άμυνα, βάσει σχεδίου που…
Ελληνο-Ινδική Συνεργασία στην Άμυνα | Το ελληνικό UCAV SARISA SRS-2B ως MV 1000 AMARAN στην Ινδία
Στην έκθεση Aero India 2025, η Garuda Aerospace, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα των drone στην Ινδία, παρουσίασε…
ES SYSTEMS – Ολυμπία Οδός | Υλοποίηση της επέκτασης του έργου “Smart Tunnel – Έξυπνη Πρόβλεψη Βλαβών και Παρακολούθηση Εξοπλισμού σε Πραγματικό Χρόνο”
Σε συνέχεια της επιτυχίας του πιλοτικού έργου “Smart Tunnel” που ξεκίνησε το 2019 και αφορούσε την εγκατάσταση του πρώτου…
Ο Υπουργός Άμυνας στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφάλειας – Συναντήσεις σε διμερές επίπεδο
Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, μετέβη στο Μόναχο της Γερμανίας για να συμμετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας…
Η Ινδία θα μπορεί να αποκτήσει αεροσκάφη F-35 δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική προετοιμασία της Ινδίας. Ως στρατηγικοί εταίροι…
Συνεργασία Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνολογίας, ενίσχυση της εκπαιδευτικής αποστολής, προώθηση θεσμών και…
![](https://defenceredefined.com.cy/wp-content/uploads/2021/11/BANNER-LANDSCAPE-ALTUS.png)