DragonFire | Επιτυχής δοκιμή του στατικού οπλικού συστήματος laser υψηλής ισχύος
Defence Redefined
Published on 16/11/2022 at 19:00

Το DragonFire, ένα πρόγραμμα για ανάπτυξη οπλικού συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας (Laser Directed Energy Weapon – LDEW) του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (HB), είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μια επιχειρησιακά “βιώσιμη” λύση.

Το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας (Defence Science and Technology Laboratory – Dstl), που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας του ΗΒ, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές του υπόψη οπλικού συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος (High Energy Laser – HEL) σε πεδίο βολής, οι οποίες είχαν ως στόχο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (Unmanned Aerial Vehicle -UAV), καθώς και μεταλλικούς στόχους σχεδιασμένους να προσεγγίζουν τη δομή πλοίων και αεροσκαφών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Dstl, οι δοκιμές επιβεβαίωσαν την δυνατότητα του DragonFire να παράγει “χρήσιμα αποτελέσματα” ενάντια σε διάφορους στόχους. Το οπλικό σύστημα διαθέτει λέιζερ κλάσης 50 kW.

Οι δοκιμές είχαν επικεντρωθεί στην εμπλοκή στόχων εντός της γραμμής θέασης (line of sight) σε διάφορες αποστάσεις έως και 2,1 μίλια, ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης. 

Συγκεκριμένα, το DragonFire εξουδετέρωσε ένα τετρακόπτερο UAV σε άγνωστη εμβέλεια, εκτός από τη διάτρηση μιας ποικιλίας μεταλλικών υλικών που έχουν σχεδιαστεί για να προσομοιάζουν τη δομή των αεροσκαφών και το κύτος των πλοίων.

Τα εξαρτήματα που παρουσιάστηκαν στη δοκιμή περιελάμβαναν το HEL από την Qinetiq, σύστημα κατεύθυνσης της δέσμης laser από τη Leonardo UK και τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας και διοίκησης/ελέγχου (Command/ control – C2) της MBDA UK, τα οποία μαζί επιτρέπουν την κατάδειξη και ανίχνευση των εχθρικών στόχων στα απαιτούμενα επίπεδα “fine” και “ultra-fine”. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Λέιζερ για την αναχαίτιση ΜΕΑ και εναέριων απειλών με κόστος λίγα δολάρια – VIDEO

Το πρόγραμμα διευθύνεται από την MBDA UK και υποστηρίζεται από το Dstl, την Qinetiq και τη Leonardo UK και σύμφωνα με την κοινοπραξία, η τελευταία δοκιμαστική φάση έχει αποδείξει ότι η τεχνολογία είναι “βιώσιμη”. Ως εκ τούτου, πηγές του κλάδου από την κοινοπραξία πρότειναν ότι μιλούσαν ήδη με το αρμόδιο Υπουργείο για πιθανή ενσωμάτωση του DragonFire σε άλλα αμυντικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το DragonFire αναμένεται να αναπτυχθεί αρχικά ως μέρος μιας ευρύτερης, ολοκληρωμένης λύσης που θα περιλαμβάνει εναλλακτικά οπλικά συστήματα όπως πυραυλικά συστήματα, ενώ θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως αυτόνομη λύση, εφόσον η τεχνολογία ωριμάσει αρκετά.

Μέχρι σήμερα, η βιομηχανική κοινοπραξία επεξεργάζεται σχέδια για τη μείωση του μεγέθους, του βάρους και των απαιτήσεων ισχύος, της στιβαρότητας και της δυνατότητας συντήρησης του DragonFire μαζί με την ανάπτυξη επιχειρησιακών ιδεών πριν παραδώσει το HEL σε τελικούς χρήστες (end-users).

Οι ιδέες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση τεχνολογιών HEL σε μια φρεγάτα τύπου 23 του Βασιλικού Ναυτικού, καθώς και σε ένα τεθωρακισμένο όχημα Wolfhound του Βρετανικού Στρατού, αμφότερες για αποστολές εναντίον Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων (counter-unmanned aerial system – C-UAS).

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Το Ατρακτίδιο λέιζερ είναι εδώ. Δυνητική επιλογή για τα F-16V – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This