“DefencEduNet“ | Σημαντικό βήμα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 18/12/2023 at 14:38

Ξεχωριστή πρέπει να θεωρείται η σημερινή ημέρα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, καθώς ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) επιχειρεί να γεφυρώσει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με την Αμυντική Βιομηχανία της Ελλάδος.

Ο ΣΕΚΠΥ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία συστηματική προσπάθεια, προκειμένου το εν λόγω εγχείρημα να θεμελιωθεί σε στιβαρά θεμέλια και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του.

Η προσπάθεια αυτή παίρνει σήμερα “Σάρκα και Οστά” στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε κοινή εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ και του ΑΠΘ με φόντο μία εμβληματική συνεργασία του ΣΕΚΠΥ με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚΠΥ σε πλήρη συμπόρευση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ ανακοίνωσε τη σύσταση της “Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας” με τον χαρακτηριστικό, διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”. 

Στην ουσία, πρόκειται για την πρώτη θεσμοθετημένη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία αποτελούσε πάγια θέση του ΣΕΚΠΥ, αλλά και αδήριτη ανάγκη για την Άμυνα της χώρας.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Συνέντευξη του κ. Τάσου Ροζολή προέδρου του ΣΕΚΠΥ στην DЯ

Μεταξύ των στόχων της πρωτοβουλίας αυτής, είναι:

  • Η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας
  • Η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας, ενισχύοντας την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών
  • Η ενίσχυση των μηχανισμών έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
  • Η προαγωγή της συνεργασίας του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων των Βαλκανικών χωρών

Επίσης, φαίνεται πως η Δυτική Μακεδονία θα έχει σημαίνοντα ρόλο στο επίμαχο cluster, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, για το λόγο αυτό η Εταιρεία θα δημιουργήσει μία θερμοκοιτίδα στη Δυτική Μακεδονία για να υποδεχθεί επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες τόσο από Ελλάδα, όσο και από τη Βαλκανική Χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης: ΔΙΠΑΕ | Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED θα επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, που αλλάζει άρδην το τοπίο στον αμυντικό τομέα της Ελλάδας. 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This