DEFEA CONFERENCE 2024 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο Συνέδριο για την Άμυνα στην Ελλάδα – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 15/05/2024 at 16:58

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε σήμερα το μεγαλύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Άμυνα DEFEA Conference 2024.

Το υψηλού προφίλ Συνέδριο, που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός, έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενούμενο από τη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με διοργανωτή την εταιρεία ROTA Exhibitions, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Η ατζέντα του Συνεδρίου είχε ως κύριο στόχο την εμβάθυνση σε κρίσιμες θεματικές ενότητες, που αφορούν το συλλογικό αγαθό – την Άμυνα -, όπως η Έρευνα και Καινοτομία, η Αμυντική Τεχνολογία και η Αμυντική Βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, κ. Αναστάσιος Ροζολής, απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους και ανέπτυξε τις θέσεις του Συνδέσμου. Η συζήτηση, όμως, που συγκέντρωσε τα βλέμματα των παρευρισκόμενων, ήταν αυτή ανάμεσα στον δημοσιογράφο και αναλυτή, κ. Βασίλη Νέδο, και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ΥΕΘΑ τοποθετήθηκε σχετικά με την εγκαθίδρυση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις» λέγοντας ότι η υλοποίηση του έρχεται για να ικανοποιήσει μία υπαρξιακή ανάγκη κινητοποιώντας το ανθρώπινο και παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΑ | Σε διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το ΕΛΚΑΚ

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι το νομοθέτημα έρχεται για να θεραπεύσει μία χρόνια ασθένεια στις παραγωγικές σχολές, τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας, από την οποία θα εξέλθει προστιθέμενη αξία για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναφερόμενος στην “Ατζέντα 2030”, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η υιοθέτηση της δεν είναι άλλη μία διακήρυξη, αλλά δείχνει το δρόμο που οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν το επίπεδο να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις μέσω στιβαρών μεταρρυθμίσεων. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε ότι έχουν δεσμευτεί 2 δις ευρώ για την υλοποίηση της Ατζέντας. Σχετικά με τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τα πλοία LCS εξέφρασε τη θέση ότι το Υπουργείο θα συζητήσει μόνο για συγκεκριμένα πλοία χωρίς τις παιδικές ασθένειες τους και εντελώς δωρεάν.  

Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ότι η προαίρεση για παραγγελία της 4ης FDI και οι κορβέτες βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι, ενώ, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας στην παραγωγή και σχεδίαση του προγράμματος FFG-62 Constellation ως βεβαιότητα και όχι ως υποθετικό σενάριο, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό δεν πρέπει να έχει μόνο έναν προμηθευτή.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία της διακλαδικότητας, που επιβάλλεται από τις επιχειρησιακές συνθήκες του σήμερα, και κατ’ επέκταση στη σύσταση κοινού Σώματος Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας με αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο. 

Ειδικότερα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην σχετική ονομασία «Μονάδα 1864», για τη σύλληψη της οποίας επιφυλάχθηκε να μοιραστεί στο μέλλον.

Τέλος, για τη συζήτηση σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας και την ενδεχόμενη ανταλλαγή τους με νέα συστήματα, ώστε τα παλιά να παραχωρηθούν στην Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι η μόνη πρόταση για την οποία έχει ακούσει και είναι απορριπτέα αφορά την παραχώρηση αυτών, ενώ δυνητική πρόταση για ανταλλαγή θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και θεσμούς.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Επαφές υψηλού επιπέδου

Μετά το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου κ. Χούπη, σημαντική θεωρείται η ομιλία του Συνταγματάρχη Ιωάννη Μπούρα, Διευθυντή του νεοσύστατου ΣΤ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους συγκρότησης του κλάδου. Στόχος του Κλάδου αυτού είναι η αποτύπωση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επένδυση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η ενσωμάτωση της καινοτομίας προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πρόκειται για μία στρατηγική μετεξέλιξης με ορίζοντα 15ετίας, η οποία στοχεύει στην αλλαγή παραδείγματος, ήτοι παραγωγή συστημάτων μέσω της Έρευνας και της Ανάπτυξης και όχι στείρα αγορά οπλικών συστημάτων από το ράφι.

Πέραν αυτών, αξίζει να τονιστεί ότι το Συνέδριο κόσμησαν με την παρουσία τους στελέχη εταιρειών, βιομηχανιών, συνδέσμων, θεσμών, ερευνητικών κέντρων και Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας ιδιαίτερη αξία στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ το συνέδριο το ίδιο ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για networking προς όφελος του εγχώριου οικοσυστήματος άμυνας.

Πλέον, άπαντες προσβλέπουν στην επικείμενη διοργάνωση της Διεθνής Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 06 και 08 Μαΐου 2025 και η οποία στοχεύει να γίνει σημείο αναφοράς στο αμυντικό γίγνεσθαι.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | Εντυπωσιακή εκδήλωση για την παρουσίαση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This