Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσημα πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk…
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισε ήταν η ελληνική νεοφυής (start up) επιχείρηση Lambda (λ) Automata.
Η εν λόγω επιχειρηματική πρωτοβουλία έχει επιδείξει αλματώδη εξέλιξη με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αντιστρόφως ανάλογης του μικρού χρονικού διαστήματος δραστηριότητας, αφού, παρόλο που δεν έχει συμπληρώσει ακόμα δύο έτη λειτουργίας (συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021), είναι ήδη σε θέση να παρουσιάζει έτοιμες και πολλά υποσχόμενες λύσεις.
Θεμελιωτές αυτής της ιδέας είναι κ. Δημήτριος Κώττας και ο κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, δύο πετυχημένες περιπτώσεις Brain Gain, οι οποίοι είδαν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στο τεχνολογικό οικοσύστημα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλαισιωμένοι από ένα σύνολο μηχανικών και εμπειρογνωμόνων, το εν λόγω τεχνολογικό δίδυμό προσβλέπει στη δημιουργία dual-use τεχνολογίας αιχμής στο πρότυπα της Silicon Valley, στην οποία θήτευσαν επιτυχώς.
Μάλιστα, αυτή τη προοπτική της Lambda (λ) Automata αναγνώρισε και η επενδυτική εταιρεία Marathon Venture Capital, η οποία τον Οκτώβριο του 2022 προβίβασε αυτήν την προοπτική σε επενδυτική εμπιστοσύνη.
Πλέον, με την αρωγή της Marathon Venture Capital, η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), που δραστηριοποιείται στον χώρο της Άμυνας και της Πολιτικής Προστασίας αναπτύσσοντας αυτόνομα συστήματα επιτήρησης για έγκαιρη προειδοποίηση έναντι φωτιάς ή παράνομης διέλευσης, καθώς και συστήματα που προσφέρουν επίγνωση της κατάστασης (Situation Awareness).
Η βασική αντίληψη που διέπει τα τεχνολογικά προϊόντα της Lambda (λ) Automata είναι η ανάπτυξη πλέγματος σε κλίμακα προς κάλυψη μεγάλων εκτάσεων (Mesh perception at scale).
Το επίμαχο πλέγμα βασίζεται στην ενσωμάτωση διάφορων “legacy” αισθητήρων, οι οποίοι επί του παρόντος λειτουργούν χειροκίνητα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μια περίπλοκη, επανδρωμένη και αργή διαδικασίας συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, και γεωρύθμισης των συστημάτων. Έτσι, στόχος της εταιρείας είναι να επιταχύνει αυτόν τον κύκλο σε ταχύτητες μηχανής (machine speed cycle) επεκτείνοντας τη ζωή των υφιστάμενων αισθητήρων στο σύγχρονο πεδίο.
Επομένως, η εταιρεία κατευθύνεται σε μία ολιστική, end-to-end λύση, η οποία θα ενσωματώνει ένα μωσαϊκό αισθητήρων με δυνατότητα σύντηξης δεδομένων (data fusion) από σήματα ραδιοσυχνοτήτων και επιστροφές ραντάρ σε βίντεο και θερμικές τροφοδοσίες, σε μια ενιαία, συνεκτική, πλήρως ψηφιοποιημένη, τακτική απεικόνιση του πεδίου.
Διαβάστε επίσης: HENSOLDT | Τα Zeppelin της FRONTEX με τους προηγμένους αισθητήρες στην Ελλάδα – Φωτογραφίες και VIDEO
Η δυνατότητα ανάλυσης, συγχώνευσης και γεωεντοπισμού πληθώρας δεδομένων από διαφορετικούς αισθητήρες, αποτελεί βασική παράμετρο των σύγχρονων αμυντικών εφαρμογών, και αυτή ακριβώς την επιχειρησιακή ανάγκη σπεύδει να θεραπεύσει η Lambda (λ) Automata.
Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει αναπτύξει τα εξής επιμέρους συστήματα, τα οποία επιχειρούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο και τα οποία είδαμε δια ζώσης στην Έκθεση:
λ-Outpost – Autonomous Perception Tower
Το πρώτο προϊόν, είναι ένας αυτόνομος πύργος επιτήρησης, ο οποίος δύναται να αυτόνομα να σαρώνει, ανιχνεύει, ιχνηλατεί και ταξινομεί διάφορα συμβάντα ενδιαφέροντος (Autonomous scanning, detection, tracking and classification) από εστίες φωτιάς μέχρι και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs) εν απουσία φυσικής ανθρώπινης ύπαρξης.
Επιπρόσθετα, το Outpost έχει τη δυνατότητα για αυτόνομο γεωγραφικό εντοπισμό και επικοινωνία συμβάντων σε ταχύτητα μηχανής (όπως έχει ήδη σημειωθεί), ενώ δύναται να αναπτυχθεί σε χρονικό διάστημα 40 λεπτών με επιχειρησιακό εύρος επιτήρησης 4 χλμ.
Το σύστημα σχεδιάστηκε με vendor-agnostic προδιαγραφές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επέκταση των τύπων των αισθητήρων σύμφωνα με τις επιταγές του εκάστοτε χρήστη (fully-customized), που η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει. Σε αυτή τη βάση, τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό μπορούν να προέλθουν από Commercial off-the-shelf (COTS) προϊόντα.
Τα λ-Outposts μπορούν να εγκατασταθούν στις πλέον απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς κάποια παρέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο ή χρήση επιπλέον υποδομών, ενώ μπορούν να επιχειρούν πλήρως διασυνδεδεμένα σε επίπεδο στόλου (Operate at fleet level), επιτρέποντας την προαναφερθείσα δημιουργία πλέγματος.
Ακόμα, η υπόψη διάταξη πύργου επιτήρησης επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων τοπικά πάνω στον πύργο υποβοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ η ενεργειακή επάρκεια εξασφαλίζεται από από συσσωρευτές και φωτοβολταϊκά συστήματα.
Hydra – Perception Plugin
Η εταιρεία έχει αναπτύξει ήδη μία πλατφόρμα λογισμικού που επιτυγχάνει σύντηξη δεδομένων (data fusion) προερχομένων από αισθητήρες διαφόρων τύπων και αναβαθμίζει κάθε δίκτυο από κάμερες με αλγόριθμους AI με στόχο τη βέλτιστη ψηφιοποιημένη επιχειρησιακή απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο.
Το Hydra, όπως ονομάζεται, είναι ένα sensor-agnostic σύστημα βάρους 4,35 κιλών (στο περίπτερο συνδυάστηκε με παθητικό αισθητήρα Miwok), το οποίο μπορεί να δημιουργεί μία ενιαία, γεωτοποθετημένη διεπαφή, ενημερώνοντας για κάθε εντοπισμό στην περιοχή καλύψεως ανεξαρτήτως ύπαρξης GPS και σε ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Παγίδες Spectre
Η εταιρεία, προνοώντας για τυχόν τυφλά σημεία, τα οποία ο πύργος αδυνατεί να επιτηρήσει, χρησιμοποιεί ενεργειακά αυτόνομες (με φωτοβολταϊκές επιφάνειες) κυνηγετικές παγίδες Spectre διαστάσεων 50×30 εκ, που μπορούν να εγκατασταθούν σε απόσταση 5 χλμ. από τον Πύργο.
Μέχρι σήμερα, ένας αριθμός πύργων της εταιρείας έχει τοποθετηθεί σε περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος πολιτικών εφαρμογών της Πολιτικής Προστασίας.
Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΒ | Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και ο ρόλος του Διευθυντή Εξοπλισμών
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως έχει δρομολογήσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσει των τελευταίων 50 χρόνων…
ΗΒ | Σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για αεροσκάφη – Δοκιμές από την RAF
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζουν και δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για αεροσκάφη…
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μπάιντεν – Θα γίνουν περισσότερα σε θέματα άμυνας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται…
Δένεια | Τούρκοι στρατιώτες εμποδίζουν ξανά γεωργούς – Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κρατά ουδέτερη στάση
Τούρκοι στρατιώτες με 4-5 οχήματα και γεωργοί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα μετέβησαν στην νεκρή ζώνη την ώρα που Ελληνοκύπριοι γεωργοί…
Ιράν | Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 200%
Η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 200%, δηλώνει η…
Ισραήλ | Πάνω από 5.000 στρατιώτες πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες
Το Τμήμα Αποκατάστασης του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι έχει υποδεχθεί περίπου 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του…
ΓΕΕΘΑ | Άσκηση διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EU-IR 24 PACE
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και η ενίσχυση της ετοιμότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ…
Η Ελλάδα αποκτά 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk από την Lockheed Martin
Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσημα πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk…