ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

DEFEA 2021 – Aether Aeronautics | Νέα στάνταρ στους εναέριους στόχους με μειωμένο κόστος

Νάσος Κολοβός

Published on 29/07/2021 at 19:41

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ασφάλειας και άμυνας DEFEA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον κ. Απόστολο Βροντουλάκη, Πρόεδρο και CEO της εταιρείας Aether Aeronautics.

H εταιρεία με έδρα την Σούδα, στα Χανιά της Κρήτης, ιδρύθηκε το 2018, ως εταιρεία παροχής τεχνικών συμβούλων σε projects που αφορούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV). Το καλοκαίρι του 2020 εντάχθηκε στην οικογένεια της EFA GROUP. Έκτοτε δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις στα Χανιά και ξεκίνησε η ανάπτυξη των δικών τους προϊόντων, που αφορούν εναέριους στόχους, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAVs) και πρωτότυπα ελαφρά αεροσκάφη.

Επιπλέον η εταιρεία διενεργεί όλες τις απαραίτητες δοκιμές επανδρωμένων και μη αεροσκαφών και παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών επανδρωμένων και μη αεροσκαφών.

Σε διεθνές επίπεδο η εταιρεία τοποθετείται στους μόνιμους παρόχους υπηρεσιών και υλικού σε χώρες της Νότιας Αμερικής στη διενέργεια βολών αξιολόγησης και πιστοποίησης νέων οπλικών συστημάτων. Επίσης, συμμετέχει με καλές προοπτικές σε διάφορους διαγωνισμούς σε Ευρώπη και Ασία.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερα target drones (μη επανδρωμένους εναέριους στόχους):

  •     NMS-2
  •     ADS
  •     PNS-1
  •     CHS

To NMS-2, το ένα εκ των δύο εντυπωσιακών προϊόντων τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στο περίπτερο της εταιρείας στην DEFEA, είναι ένα ελαφρύ, χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης σύστημα στόχου με κινητήρα turbojet, ειδικά σχεδιασμένο για σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα πυραύλων και πυροβόλων.

Το NMS-2 έχει μήκος 2,4 μέτρα και άνοιγμα πτερύγων 1,8 μέτρα με μέγιστο βάρος 50 κιλά. Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο και η διάρκεια πτήσης του ανέρχεται στη μία ώρα με μέγιστη ταχύτητα τα 720 χλμ/ώρα.

Το ADS είναι ένα ελαφρύ, χαμηλού κόστους, σύστημα στόχων, μέσης απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει εναέριες απειλές για σύγχρονες τακτικές και πιο απαιτητικά σενάρια. Έχει διάρκεια πτήσης τα 50 λεπτά με ταχύτητα τα 400 χλμ./ώρα και επιχειρησιακή οροφή πτήσης τα 6000 μέτρα. Μπορεί να εκτοξευθεί από καταπέλτες VLS-Alpha και VLS-Bravo.

Το PNS-1, το έτερο προϊόν το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην DEFEA, αποτελεί ένα ελαφρύ, χαμηλού κόστους και βασικής απόδοσης σύστημα στόχων ειδικά σχεδιασμένο για μικρού βεληνεκούς ελαφριά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα (MANPADS), είτε πυραυλοκίνητων βλημάτων, είτε πυροβόλων.

Λόγω της υψηλής ευελιξίας του, μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο. Το χαμηλό του κόστος δίνει την ευκαιρία για την καλύτερη σχέση κόστους/ρεαλιστικής εκπαίδευσης. 

Έχει μήκος 2,2 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 3,1 μέτρα και μέγιστο βάρος 35 κιλά. Το PNS-1 έχει επιχειρησιακή οροφή πτήσης τα 3 χιλιόμετρα, εμβέλεια έως και 70 χιλιόμετρα, αυτονομία μία με μιάμιση ώρα και ταχύτητα έως και 300 χλμ./ώρα.

Το CHS είναι ένα υπερελαφρύ σύστημα στόχων, χαμηλού κόστους, σχεδιασμένο να λειτουργεί εύκολα σε μεγάλους αριθμούς σε οποιοδήποτε χερσαίο ή θαλάσσιο επιχειρησιακό περιβάλλον. Μπορεί να εκτοξευθεί με το χέρι ή από ελαφρύ καταπέλτη VLS-Alpha. Έχει διάρκεια πτήσης τα 35 λεπτά και μέγιστο βάρος τα 7 κιλά.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Τα συστήματα στόχων της Aether Aeronautics μπορούν να εξομοιώσουν εναέριες απειλές μαχητικών αεροπλάνων, εισερχόμενων πυραύλων, UAVs και περιφερόμενων  πυρομαχικών (loitering munitions). Είναι πλήρως πιστοποιημένα κατά ΝΑΤΟ (Nato Missile Firing Installation-NAMFI) με Πιστοποιητικό Ασφαλούς Λειτουργίας από το Πεδίο Βολής Κρήτης.

 

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Πολυεθνικές βολές μονάδων PATRIOT στο πεδίο βολής της Κρήτης – VIDEO

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Aether Aeronautics από τις υπόλοιπες εταιρείες του είδους, ο κ. Βροντουλάκης απάντησε  ότι «Τα προϊόντα μας ανήκουν στη νέα γενιά και κατά την κατασκευή τους έχουν  αξιοποιηθεί νέες τεχνολογίες όπως το 3D-printing. Επίσης, τα ηλεκτρονικά τους συστήματα είναι νέας τεχνολογίας και κατά ένα μεγάλο ποσοστό αναπτύσσονται από εμάς. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επιδόσεις τους θέτουν νέα standards στην κατηγορία τους».

Σε ερώτηση αν τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα για μικρούς στρατούς όπως η Εθνική Φρουρά, ο κ. Βροντουλάκης ανέφερε πως τα προϊόντα της Aether Aeronautics έχουν αναπτυχθεί για αυτές τις ανάγκες κατά βάσει. Η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος και την πολυπλοκότητα των προϊόντων, ενώ παράλληλα αύξησαν τις επιδόσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τέλος, ο στόχος της εταιρείας για το εγγύς μέλλον είναι η εδραιοποίησή της στη διεθνή αγορά και η ανάπτυξη της στον τομέα της κατασκευής ελαφρών αεροσκαφών.

 Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – Theon Sensors | Οι διόπτρες “ARGUS” και “PANOPTES” στην Εθνική Φρουρά και το μέλλον στα όργανα νυχτερινής όρασης

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This