ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CYPSEC 2021 | Άμυνα, ασφάλεια, δαπάνες και οικονομική ανάπτυξη – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 05/10/2021 at 11:13

Πέρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών για τα οπλικά συστήματα, το B και Γ Μέρος της 1ης Μέρας του συνεδρίου CYPSEC 2021 περιελάμβανε παρουσιάσεις για ποικιλία θεμάτων που εμπίπτουν στον ευρύτερο κύκλο των θεμάτων άμυνας και οικονομίας με γενικό τίτλο “Defence & Homeland Security expenditure and economic growth”.

Η πρώτη ομιλία έγινε από τον κ. Τάσο Ροζολή, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, με θέμα “Investment in Defence Industry is Investment in Security – Sovereignty and Economic Growth”.

Η ομιλία του κ. Ροζολή άρχισε με αναφορά στις αλλαγές σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ενώ συνέχισε με αναφορά στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των υβριδικού τύπου απειλών. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της σχέσης αμυντικών δαπανών και οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικά στις περιπτώσεις Ελλάδας και Κύπρου ανέφερε, η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία είναι ο τρόπος για να ακολουθήσουν την πρόοδο στις νέες τεχνολογίες ενώ είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.

Ακολούθησε η ομιλία του Σ/χη ε.α. Ανδρέα Λοΐζου, εκπροσώπου του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, με θέμα “Small states Defence and Security shall rise through Alliances and Armaments Coproduction”.

Στην ομιλία του ο κ. Λοΐζου επικεντρώθηκε κυρίως στις δυνατότητες συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αναφέρθηκε επίσης και σε παραδείγματα άλλων κρατών τα οποία επένδυσαν σοβαρά στην αμυντική τους βιομηχανία όπως η Σερβία και η Σιγκαπούρη. Αναφέρθηκε σε σειρά παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την συνεργασία στον υπό εξέταση τομέα, όπου μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι κοινές απειλές, η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση, οι διπλωματικές επαφές, τα κοινά συμφέροντα, η συμμετοχή σε αμυντικές συμμαχίες καθώς και τα αναμενόμενα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών. Αναλύοντας την περίπτωση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος τους.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Αντιπλοίαρχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Νικόλαο Μυριούνη, ο οποίος στα πλαίσια της Γ΄ ενότητας με θέμα “Standardization of Military Equipment, quality and certification”, μίλησε για την τυποποίηση (standardιzation) των αμυντικών συστημάτων και η παρουσίαση του έφερε τον τίτλο “Challenges for Building Up Interoperable Defence and Security Capabilities – Interoperability “By Design”.

O κ. Μυριούνης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο της Ε.Ε που διέπει τις δραστηριότητες των αμυντικών βιομηχανιών. Προχώρησε σε παρουσίαση του EDSTAR (European Defence Standards Reference System), το οποίο αντικατέστησε το European Handbook for Defence Procurement και παρέχει το κανονιστικό πλαίσιο. Σημείωσε πως τα καλύτερα πρότυπα (standards) για την άμυνα είναι αυτά που καθορίζονται από κοινού από τον ιδιωτικό τομέα με τους κυβερνητικούς οργανισμούς. Αναφέρθηκε τόσο στους στόχους του EDSTAR όσο και στην μεθοδολογία που ακολουθεί η οποία περιλαμβάνει παράγοντες που αφορούν τον τεχνικό τομέα και τον τομέα της διαχείρισης. Αναφέρθηκε επίσης στους διάφορους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην αλυσίδα, όπου ο κάθε ένας αν δεν αποδώσει το αναμενόμενο συμπαρασύρει ολόκληρο το έργο. Αξίζει να λεχθεί πως αναφέρθηκε και στα κενά του υπάρχοντος πλαισίου ενώ τόνισε την ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, ακολούθησε η ομιλία του κ. Πάμπου Καμμά, εκπροσώπου του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης, με τίτλο “Addressing Quality in the Cyprus Defence & Security Sector”.

Αρχικώς αναφέρθηκε στις κομβικές περιόδους του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης και στη συνέχεια στο τριγωνικό μοντέλο συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Άμυνας και τις εταιρείες. Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός στους ενδιαφερόμενους, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, παροχή ενημέρωσης και βοήθεια ώστε να μπορούν να πληρούν τα Ευρωπαϊκά και εθνικά κριτήρια ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Άμυνας. Τέλος, αναφορικά με τις μελλοντικές ενέργειες που απαιτούνται, ανέφερε πως χρειάζεται συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά φόρα για θέματα άμυνας και ασφάλειας ώστε να κτιστεί το ανάλογο προφίλ στον τομέα με τριμερής αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ίδρυση ακαδημία άμυνας και ασφάλειας καθώς και η διοργάνωση ετήσιων συναντήσεων για αξιολόγηση και θέσπιση νέων στόχων.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Διεξάγεται το συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στη Λευκωσία

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This