ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CYPSEC 2021 | Αποκλειστική Συνέντευξη της DAMEN στην DEFENCE ReDEFiNED

Χρίστος Λοΐζου

Published on 09/10/2021 at 11:30

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας CYPSEC 2021, o υπεύθυνος πωλήσεων Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ολλανδικής εταιρείας DAMEN, Stephan Stout, έδωσε συνέντευξη στην συντακτική ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED. 

Ο κ. Stout έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις δυνατότητες των σκαφών τα οποία θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά σε μελλοντική επιλογική διαδικασία από την Κυπριακή Δημοκρατία, την συνεργασία με τις εγχώριες εταιρείες ενώ έδωσε επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απαντήσεις και σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση των Ελληνικών φρεγατών. 

Η DAMEN είναι Ολλανδική εταιρεία η οποία είναι από τους βασικούς δρώντες στον τομέα των πλοίων. Διαθέτει πέραν των 35 ναυπηγείων και 12000 υπαλλήλων ανά το παγκόσμιο. H DAMEN κατασκεύασε με επιτυχία της φρεγάτες Sigma τοπικά στην Ινδονησία και στο Μεξικό και τις παρέδωσε έγκαιρα και εντός του προϋπολογισμού. Η εταιρεία συμμετείχε πρόσφατα με πρόταση στον διαγωνισμό για τις Ελληνικές φρεγάτες, με την πρόταση της να αφορά την φρεγάτα “Sigma 11515HN”.

Κατά την παρουσίαση της DAMEN στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε στην συνεχή αναβάθμιση του σχεδιασμού των σκαφών και της προτεραιότητας της ασφάλειας του προσωπικού. 

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά σε σκάφη της εταιρείας, μεταξύ αυτών το “Γαύδος” (ΛΣ090) το οποίο ανήκει στο Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή της Ελλάδας και στην κλάση “Sar 1906” η οποία βρίσκεται σε χρήση από το τον Ολλανδικό Οργανισμό Έρευνας και Διάσωσης και διάφορα άλλα σώματα Ακτοφυλακής ανά το παγκόσμιο.

Συζητώντας για την περίπτωση της Κύπρου η έμφαση δόθηκε σε Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και Εξοπλισμένα Ταχεία Σκάφη με οποία μπορεί να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά αλλά και η Λιμενική-Ναυτική Αστυνομια (ΠΑΘ). Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε επίσης πως ο αγοραστής μπορεί να προσαρμόσει το σκάφος που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προσπάθειες της εταιρείας να προσαρμόσει τα σκάφη της στα νέα ενεργειακά δεδομένα. 

Το 2019 άρχισε η παραγωγή της πρώτης “ηλεκτρικής” φορτηγίδας (μαούνας) το οποίο θα λειτουργεί πλήρως με ηλεκτρική ενέργεια. Παρόλο που η τιμή δεν είναι ανταγωνιστική ακόμα, εντούτοις η αρχή έχει γίνει. 

Σε ερώτηση μας για τις δυνατότητες των σκαφών της σειράς “Sigma”, ανέφερε πως μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες και μπορούν να εκπληρώσουν πληθώρα αποστολών όπως τυπικές αποστολές ναυτικού (ASW, ASuW και AAW) και δευτερεύοντες ρόλους όπως αποστολές κατά της διακίνησης των Ναρκωτικών, καταπολέμησης της Πειρατείας και Έρευνας-Διάσωσης, ενώ ξεκαθάρισε πως ακόμα και η μικρότερη  “Sigma Fast Combatant 7311” με μήκος 73 μέτρα μπορεί να εξοπλιστεί με πυραυλικά συστήματα μεταξύ αυτών και συστήματα Exocet. 

Σε ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες Ελληνικές φρεγάτες στον οποίο συμμετείχε και η Damen με φρεγάτες τύπου “Sigma 11515HN” o κ. Stout ανέφερε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πιθανός πελάτης και η εταιρεία προσβλέπει σε μελλοντικά προγράμματα. Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία στην πρόταση της για τις φρεγάτες συμπεριλάμβανε την μεταφορά μεγάλου κατασκευαστικού έργου στα ελληνικά ναυπηγεία. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πως βλέπει το μέλλον του ναυτικού πολέμου, ο κ Stout δήλωσε πως δίνεται έμφαση στον τομέα των drones και των νέων τεχνολογικών δεδομένων καθώς και σε νέους σχεδιασμούς. Όσον αφορά το θέμα της συνεργασίας της εταιρείας με εταιρείες της εγχώριας βιομηχανίας, ο κ. Stout ανέφερε πως η DAMEN επιδιώκει την συνεργασία με τοπικές εταιρείες και την εγχώρια βιομηχανία. 

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Διεξάγεται το συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στη Λευκωσία

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This