ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19 και νεοσύλλεκτοι 2020 ΕΣΣΟ | Χωρίς βαθμοφόρους η φετινή χρονιά και με διαφοροποιημένες διαδικασίες. Καμία επίπτωση στο αξιόμαχο της Ε.Φ
Defence Redefined
Published on 18/05/2020 at 19:12

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ανάγκασε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) να διαφοροποιήσουν κάποιες από τις διαδικασίες της φετινής κατάταξης. 

Αν και η ψηφιοποίηση κάποιων διαδικασιών, ήταν στα πλάνα του ΥΠΑΜ πολύ πριν την έκβαση της πανδημίας, εντούτοις δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστουν και κάποιες άλλες “παραδοσιακές” λειτουργίες που αφορούν τους νεοσύλλεκτους, ούτως ώστε όλα να συμβαδίζουν με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. 

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα στοιχεία στρατευσίμων της 2020 ΕΣΣΟ

Συγκεκριμένα, φέτος θα είναι η μοναδική χρονιά όπου δεν θα σταλούν κληρωτοί στρατιώτες στις Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών για να εκπαιδευτούν ως Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΥΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, η απόφαση αυτή βασίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι η Σχολή των Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στην οποία φοιτά και η πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων ΥΕΑ βρίσκεται στην Κρήτη κάτι το οποίο καθιστά την μετάβαση από την Κύπρο, μέχρι στιγμής ανέφικτη. Επιπλέον τα πρωτόκολλα μέχρι στιγμής για το άνοιγμα των αεροδρομίων αλλά και των στρατιωτικών σχολών δεν είναι ξεκάθαρα αφού το σκηνικό παραμένει πολύ ρευστό. 

Το ΓΕΕΦ μαζί με το ΥΠΑΜ μελετώντας τα δεδομένα αποφάσισαν όπως για την φετινή χρονιά δεν θα διενεργηθούν εξετάσεις για βαθμοφόρους σε Εθνική Φρουρά (Ε.Φ) οι οποίες αφορούσαν θέσεις για Δεκανείς και ΔΕΑ. Σημειώνεται ότι από το 2016 οι θέσεις υποψηφίων Λοχιών για κληρωτούς στην Ε.Φ έχουν καταργηθεί λόγω πρόσληψης Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ). Η μη τοποθέτηση βαθμοφόρων και κυρίως ΔΕΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ δεν αναμένεται να επηρεάσει την δομή και το αξιόμαχο της Ε.Φ διότι οι αριθμοί των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών ήταν ήδη μειωμένοι τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τις υπηρεσίες τις οποίες εκτελούσαν οι ΔΕΑ στις μονάδες της Ε.Φ, αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβαινε και κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου προηγούμενων ετών, διάστημα κατά το οποίο απουσίαζαν οι ΥΕΑ στην Ελλάδα για εκπαίδευση (ενώ η παράλληλα η προηγούμενη ΕΣΣΟ είχε απολυθεί).

Επιπλέον κάτι άλλο το οποίο διαφοροποιείται στην φετινή κατάταξη, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νεοσύλλεκτοι θα επιλέγουν και θα παραλαμβάνουν τα είδη αρχικής χορήγησης τους. Μέσα από την πλατφόρμα υποβολής στοιχείων και επιθυμίας για επιλογή Όπλου-Σώματος που παρουσίασε το ΥΠΑΜ στις 12 Μαΐου, οι νεοσύλλεκτοι θα επιλέγουν το μέγεθος των αρβύλων τους και του τζόκεϊ και με βάση αυτά τα μεγέθη θα τους δίνεται στολή στο κατάλληλο μέγεθος. 

Στόχος είναι όπως μας λέχθηκε η καλύτερη οργάνωση των ΚΕΝ, αφού οι υπηρεσίες του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ θα γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση και με μεγάλη ακρίβεια των αριθμό των στολών και τα μεγέθη που χρειάζεται το κάθε ΚΕΝ. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένας “οδηγός” για τις μελλοντικές παραγγελίες στολών αφου το ΥΠΑΜ θα γνωρίζει ποια είναι τα επικρατέστερα μεγέθη και θα αποφεύγονται τα λάθη.

Η χορήγηση των στολών (νέου τύπου πολυχρωματική παραλλαγή) αλλά και του υπόλοιπου εξοπλισμού (π.χ άρβυλα HAIX) στους νεοσύλλεκτους οπλίτες της 2020 ΕΣΣΟ θα γίνει μερικές μέρες πριν την κατάταξη για αποφυγή της αχρείαστης ταλαιπωρίας, κάτι το οποίο έγινε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής, δεν ανακοινώθηκαν οι ακριβείς ημερομηνίες της κατάταξης ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική καμπύλη του COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρβυλο HAIX το οποίο χορηγήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια και σε οπλίτες στοιχίζει στο λιανικό εμπόριο σχεδόν 160€. 

 

 

Διαβάστε επίσης: Βίντεο Υπουργείου Άμυνας με οδηγίες για την συμπλήρωση της ηλεκτρονική υποβολής στοιχείων

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This