Centauro II | Πρώτη επιλογή για το νέο τεθωρακισμένο όχημα του Στρατού της Βραζιλίας – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 02/12/2022 at 18:31

Ο στρατός της Βραζιλίας τοποθέτησε το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (Mobile Gun System -MGS) Centauro II στην κορυφή της λίστας στο πλαίσιο της διαδικασίας προμήθειας νέου TOMA.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία IVECO-OTO-Melara (CIO) το Centauro II αποτελεί μετεξέλιξη του αρχικού Centauro με το πυροβόλο των 105 χιλ, καθώς αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα 8×8 στον κόσμο με υψηλής πίεσης πυροβόλο των 120 χιλ (45 διαμετρημάτων). 

Το Centauro II μπορεί να προσβάλλει κύρια άρματα μάχης (Main Battle Tanks – MTBs) και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, είναι ικανό για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις ενώ μπορεί να αναλάβει αποστολές τακτικής αναγνώρισης και υποστήριξη πυρός τακτικών μονάδων μάχης. Στις αποστολές του μπορεί να προστεθεί η ένοπλη συνοδεία φαλαγγών αλλά και οι αποστολές περιπολίας και αναγνώρισης. 

Όσον αφορά την κινητικότητα της πλατφόρμας, αυτή διαθέτει βελτιωμένη αναλογία ισχύος/βάρους, αυξημένη σε 24 ίππους ανά τόνο χάρη στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα diesel IVECO VECTOR 8V νέας γενιάς των 720 ίππων. Επιπλέον διαθέτει εκσυγχρονισμένο κιβώτιο ταχυτήτων και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (CTIS), σύστημα run-flat και νέα ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης: Η Βραζιλία ενδιαφέρεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των EE-9 Cascavel – Η Εθνική Φρουρά ;

Όσον αφορά την αντιβαλλιστική θωράκιση, τα επίπεδα προστασίας είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι στο παρελθόν, με πλήρως αναδιατεταγμένο πλαίσιο του κύτους και του πύργου και προσθαφαιρούμενη θωράκιση συμπεριλαμβανομένου της δυνατότητας προσθήκης ενεργής αντιδραστικής θωράκισης (ERA). To Centauro II είναι ικανό να προσφέρει προστασία από απειλές όπως νάρκες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και πυρομαχικά κινητικής ενέργειας τελευταίας γενιάς στο πρότυπο AEP 55.

Ειδικότερα, η καμπίνα διαθέτει καθίσματα ειδικά διαμορφωμένα κατά ναρκών με διαχωρισμό των αποθηκών πυρομαχικών εντός του κύτους, ενώ το εν λόγω σύστημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα παρεμβολών, το οποίο παρεμβάλλει σήματα ραδιοελεγχόμενων IEDs. 

Επιπλέον, το όχημα είναι θωρακισμένο για χημικό-βιολογικό-πυρηνικό πόλεμο (Nuclear-biological-chemical – NBC) και διαθέτει συστήματα αυτόματης καταστολής πυρκαγιάς. 

Στο κομμάτι της αυτοπροστασίας φέρει επιπλέον παθητικό αισθητήρα για τον εντοπισμό της δέσμης λέιζερ, η οποία  χρησιμοποιείται για εγκλωβισμό ή κατάδειξη του στόχου από εχθρικά συστήματα, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί για να ενεργοποιεί εκτοξευτές καπνογόνων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του οχήματος είναι:

  • Μήκος: 8,26 μέτρα
  • Ύψος: 3,65 μέτρα
  • Βάρος: 30 τόνοι
  • Πλάτος: 3,38 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 105 χλμ/ώρα
  • Μέγιστη αυτονομία: 800 χλμ
  • Ισχύς κινητήρα: 720 ίπποι
  • Εύρος ανύψωσης: – 6 έως + 45 μοίρες 
  • Εύρος κάλυψης: 360 μοίρες

Όσον αφορά τον οπλισμό του, το Centauro II διαθέτει την ίδια δύναμη πυρός με τα περισσότερα σύγχρονα κύρια άρματα μάχης, καθώς ενσωματώνει έναν πύργο OTO Melara HITFACT, οπλισμένο με ένα πυροβόλο όπλο 120 χιλ, 45 διαμετρημάτων το οποίο είναι συμβατό με τα τυπικά πυρομαχικά του ΝΑΤΟ 120 χιλ και διαθέτει αποτελεσματικό στόμιο κάννης (muzzle brake), που μειώνει σημαντικά την ανάκρουση διαχέοντας προς διάφορες κατευθύνσεις τα υψηλής πίεσης αέρια που δημιουργούνται κατά την πυροδότηση του βλήματος.

Το Centauro II διαθέτει ακόμα ένα νέο αυτόματο σύστημα γέμισης πυρομαχικών, ενώ υφίσταται εφεδρική δυνατότητα γέμισης βλημάτων χειροκίνητα.

Έτσι, περίπου 40 βλήματα μεταφέρονται από το όχημα, όπου οι 12 από αυτά αποθηκεύονται στον πύργο και είναι έτοιμα για χρήση, ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύονται σε προθήκες.

Επίσης, η πλατφόρμα φέρει ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χιλ και έναν τηλεκατευθυνόμενο σταθμό όπλων HITROLE Light (remotely-controlled weapon station – RCWS), εξοπλισμένο με πολυβόλο των 12,7 χιλ. Εναλλακτικά, ο τηλεκατευθυνόμενος σταθμός όπλων μπορεί να οπλιστεί είτε με πολυβόλο των 7,62 χιλ ή των 12,7 χιλ. είτε με αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων 8×81.

Διαβάστε επίσης: Lynx 120 | Η νέα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος της Rheinmetall με πυροβόλο άρματος μάχης

Όσον αφορά το πλήρωμα, το Centauro II δύναται να επανδρωθεί με πλήρωμα 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή, του οδηγού και του φορτωτή βλημάτων, ο οποίος μεταφέρει πυρομαχικά από την προθήκη στο αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας βλημάτων και γεμίζει το πυροβόλο χειροκίνητα σε περίπτωση που αποτύχει η αυτόματη φόρτωση.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This