ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CAMÉLÉON | Το φουτουριστικό σύστημα παραλλαγής που αναπτύσσει η Γαλλία – VIDEO
superadmin
Published on 01/08/2021 at 16:44

Το σύστημα CAMÉLÉON είναι ένα καινοτόμο σύστημα απόκρυψης που προσαρμόζεται στο περιβάλλον του χάρη στις οθόνες που μπορούν να τοποθετηθούν περιμετρικά στην θωράκιση στρατιωτικού οχήματος ή ενός οπλίτη. 

Το πρόγραμμα CAMÉLÉON υποστηρίζεται από το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του Οργανισμού Αμυντικής Καινοτομίας (AID) και την Nexter Systems του ομίλου KNDS.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – Συνέντευξη | H EODH επεκτείνει την μακρόχρονη συνεργασία της με την KMW της KNDS Group για ακόμα 10 χρόνια

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το CAMÉLÉON  στοχεύει στην παραλλαγή των οχημάτων και των λοιπών μέσων στο πεδίο μάχης. “Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί ένα “δέρμα” χαμαιλέοντα για να τοποθετηθεί στα οχήματα έτσι ώστε η εμφάνιση να προσαρμόζεται στο περιβάλλον τους και να μην τα βλέπουμε”, δήλωσε στο γαλλικό μέσο L’Usine Digitale ο Eric Petitpas, υπεύθυνος νέων τεχνολογιών και συνεργασιών στο Τμήμα Μηχανολογίας της Nexter Systems.

Το σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση τεχνολογίας Viva στο Παρίσι το 2019. 

Το πρωτότυπο στην υπόψη έκθεση ήταν εξοπλισμένο με περίπου εκατό πλάκες-οθόνης πάχους περίπου 3 χιλιοστών οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και επικοινωνούν. Στο πίσω μέρος του οχήματος, μια κάμερα καταγράφει το περιβάλλον (χρώματα, σχήματα κ.λπ.) ενώ ένας αλγόριθμος αναλύει τις πληροφορίες που επιστρέφουν σε έναν ενσωματωμένο μικροϋπολογιστή ο οποίος ακολούθως τις στέλνει στα διάφορα πλακίδια που είναι συνδεδεμένα σε ένα δίκτυο. 

Κάθε πλακίδιο καταγράφει τις πληροφορίες που το αφορούν για να προσαρμοστεί στο διατεταγμένο χρώμα σε πραγματικό χρόνο. Όλες οι ενέργειες γίνονται αυτόματα χωρίς παρέμβαση από το προσωπικό το οποίο μπορεί να αφοσιωθεί στην αποστολή του σημειώνει το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Παρόλο που από κοντινή απόσταση, το πρότυπο στην έκθεση του 2019 μπορεί να φαίνεται πολύ “pixelated”, όπως επισημαίνει η συντάκτης Stéphanie Gendron “Πρέπει να φανταστείτε το όχημα εκατό μέτρα μακριά. Και σε αυτό το σημείο, το αποτέλεσμα είναι μάλλον εκπληκτικό”.

“Εργαζόμαστε για την προσαρμογή αυτών των πλακιδίων σε συνθετικά και εύκαμπτα υλικά για την παραλλαγή του οπλίτη. Είναι μια τεχνολογία κλίμακας. Εργαζόμαστε για συνδεδεμένο ιστό και ένα εύκαμπτο και πολύ λεπτότερο στήριγμα: πάχους 0,5 mm” δήλωσε ο Eric Pettipas μεταξύ άλλων στο γαλλικό μέσο.

To Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές συνεχείς δοκιμές, τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φάσμα φωτός.

Το animation που ακολουθεί και στο οποίο απεικονίζεται μεταξύ άλλων ένα θωρακισμένο όχημα πολλαπλών ρόλων GRIFFON 6X6 της Nexter είναι κατατοπιστικό: 

 

Διαβάστε επίσης: 

Dazzle Ships | Το “εκθαμβωτικό” μοτίβο παραλλαγής σε πλοία του περασμένου αιώνα που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα – Φωτογραφίες

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This