ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Berlin Security Conference | Το Eurodrone ως σύμβολο της Ευρωπαϊκής Άμυνας
Defence Redefined
Published on 26/11/2021 at 12:56

Το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας το Berlin Security Conference (BSC). 

Διοργανωτής ήταν η εφημερίδα Behörden Spiegel και του συνεδρίου προέδρευσε ο βουλευτής Wolfgang Hellmich, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της γερμανικής βουλής (Bundestag). Το συνέδριο διοργανώνεται στο Βερολίνο εδώ και 20 έτη.

Το γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Ευρώπη – Ανάπτυξη Ικανοτήτων για μια αξιόπιστη Άμυνα». Ο πρωταρχικός στόχος του BSC  είναι η διεξαγωγή μιας εις βάθος ανάλυσης της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων ασφάλειας και στρατιωτικών προμηθειών, που ενσωματώνονται στο πλαίσιο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες τοποθετήσεις και παρουσιάσεις για πληθώρα θεματικών ενοτήτων που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.

Eurodrone (European Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted Aircraft System – MALE RPAS)

Στα πλαίσια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε και το φιλόδοξο ευρωπαϊκό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV), Eurodrone. Το εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρουσιάστηκε σε μοντέλο κλίμακας 1:10. 

Το Eurodrone (European Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted Aircraft System – MALE RPAS), αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του συγκεκριμένου UAV συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τσεχία. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια της PESCO υπό Γερμανικό συντονισμό και εμπλέκει μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Dassault Aviation και η Leonardo.

Η Airbus αναφέρει πως το Eurodrone είναι το πρώτο UAV που θα επιχειρεί σε μη καθορισμένο εναέριο χώρο (non-segregated airspace). Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καταστήσει την ευρώπη κυρίαρχη στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να συσφίξει τις σχέσεις ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των μελών της ΕΕ. Οι κατασκευαστές στοχεύουν λόγω του σχεδιασμού του να καταστεί βασικός πυλώνας για μελλοντικά UAV καθώς και την συμμετοχή του στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά: 

  • Άνοιγμα πτερύγων: 26 μ.
  • Μήκος: 16 μ.
  • Ύψος: 6 μ.
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 11 τόνοι
  • Υπολογίζεται να μπορεί να πετάξει σε ύψος περίπου 13,500 μέτρων ενώ η ταχύτητα του υπολογίζεται να κυμαίνεται στα 500 χλμ/ω.

Με πληροφορίες από: euro-defence.eu, airbus.com, pesco.europa.eu, euro-sd.com

Διαβάστε επίσης: MILIPOL 2021 | CERBAIR “CHIMERA”- O εφιάλτης των drones

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This