ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ASO | Οι διανομείς αντιμέτρων των ρωσικών ελικοπτέρων της οικογένειας Mi

Χρίστος Λοΐζου

Published on 27/12/2021 at 20:56

Τα πτητικά μέσα και ιδιαίτερα τα ελικόπτερα είναι κατά κύριο λόγο ευάλωτα σε περίοδο επιχειρήσεων τόσο από πυραύλους (μικρού και μέσου βεληνεκούς) όσο και από αντιαεροπορικά πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος. 

Πέραν των διαφόρων τεχνικών που εφαρμόζονται από τους πιλότους για αποφυγή εντοπισμού, όπως η πτήση σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (Nap-of-the-earth) η ανάγκη για την εφαρμογή αντιμέτρων (πυροτεχνικών και ηλεκτρονικών) είναι απαραίτητη στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε μέσα από τα διδάγματα διαφόρων συγκρούσεων και ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν την δεκαετία του ‘80, όπου οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους αντάρτες Μουτζαχεντίν με φορητούς εκτοξευτές (MANPADS) FIM-92 Stinger, αυξάνοντας έτσι την τρωτότητα των Σοβιετικών ελικοπτέρων. 

Η χρήση του FIM-92 Stinger σε συνδυασμό με το ορεινό θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, έδωσαν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στις ομάδες των ανταρτών στην αντιμετώπιση των αεροπορικών επιχειρήσεων των Σοβιετικών με χρήση ελικοπτέρων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές προ της χρήσης των MANPADS.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Στα ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Mi-24, των οποίων το Mi-35 αποτελεί εξαγωγική έκδοση, τοποθετήθηκαν διαφόρων ειδών συστήματα αντιμέτρων όπως σύστημα προειδοποίησης για ραντάρ, ανιχνευτές για εγκλωβισμό από συσκευές λέιζερ και σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας για εμπλοκή της εισερχόμενης απειλής. 

Μεταξύ αυτών και σύμφωνα με ανοικτές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι διανομείς αναλωσίμων ASO-2V και ASO-2M. Τα συγκεκριμένα συστήματα αποτελούν εκτοξευτές θερμοβολίδων (flares) και αερόφυλλων (chaffs). Αρχικά αυτά ήταν τοποθετημένα κάτω από το ουριαίο και αργότερα σε τριπλούς εκτοξευτές των 32 αναλωσίμων έκαστος.

Ένας πυροτεχνικός διανομέας χρησιμοποιείται γενικά όταν η απειλή (πύραυλος) εντοπίζεται και πλησιάζει το αεροσκάφος, είτε με την καθοδήγηση ραντάρ είτε με ανιχνευτή θερμότητας (heat-seeking).

Οι θερμοβολίδες με την εκτόξευση τους από τον διανομέα του αεροσκάφους/ελικοπτέρου εκπέμπουν μεγάλη θερμοκρασία “ξεγελώντας” τους πυραύλους με ανιχνευτή θερμότητας για να εγκλωβίσουν τις θερμικές υπογραφές τους, αντί αυτή του κινητήρα του στόχου.

*Ουγγρικό Mi-24 με διανομέα ASzO-2

Τα αερόφυλλα δημιουργούν ένα νέφος με υλικό (συνήθως ρινίσματα αλουμινίου) το οποίο διακόπτει τον εγκλωβισμό από την ακτινοβολία ραντάρ. Εμφανίζονται συνήθως είτε ως πρωταρχικός στόχος στις οθόνες των εχθρικών ραντάρ είτε τις πλημμυρίζουν με πολλαπλά ίχνη, καθιστώντας έτσι το αεροσκάφος “αόρατο”για σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο είναι όμως κρίσιμο. 

Η εμπλοκή για τους διανομείς ASO σύμφωνα με την Ουκρανική εταιρεία ARTEM πραγματοποιείται με εκτόξευση 4 ή 16 αναλωσίμων κάθε 2 ή 4 δευτερόλεπτα (για τις ASO-2V.0000-0-04 κάθε 2 ή 6 δευτ). Οι διανομείς ASO-2VM εκτελούν ριπή σε μια στενή αλληλουχία των 2,4 η 8 φυσιγγίων των 26 χιλ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά για διανομείς ASO:

 • Επιχειρησιακή Τάση: 27 V
 • Χωρητικότητα διανομέα: 32 αναλώσιμα 26 χιλ.
 • Διαστάσεις διανομέα: 768,5 x 125,5 x 60,5 χιλιοστά
 • Βάρος (κιλά): 
 • ASO-2V: 12,7
 • ASO-2M: 14,9
 • АSО-2V 0000-0АSО-2V 0000-0-01: 12,7
 • АSО-2V 0000-0-02: 11,3
 • АSО-2V 0000-0-03: 37,8
 • АSО-2V 0000-0-04: 36,6
 • АSО-2VМ 0000-0: 12,7
 • АSО-2VМ 0000-01: 14,9
 • АSО-2VМ 0000-0-02: 69,7

Τα ASO-2V.0000-0-01 και ASO-2VM εκτοξεύουν θερμοβολίδες με κατεύθυνση προς τα πάνω ενώ οι λοιπές εκδόσεις εκτοξεύουν αναλώσιμα με φορά προς τα κάτω.

Η σύγχρονη τάση για διανομείς όπως π.χ ο διανομεάς BOP της SAAB για αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας εκτελεί πυροδότηση των αναλωσίμων προς τα εμπρός, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία από τις σύγχρονες υπέρυθρες απειλές αφού ξεγελά την κεφαλή ερεύνης IR του εισερχόμενου πυραύλου (ειδικά όσον δεν φέρουν τελευταίας τεχνολογίας ερευνητή με δυνατότητα π.χ matrix όπως ο Mistral-3).

Διαβάστε επίσης: Επανάληψη του διαγωνισμού για αερόφυλλα και θερμοβολίδες των Apache | Πώς λειτουργούν τα υπόψη αντίμετρα – VIDEO

Οι διανομείς ASO για τα ρωσικά ελικόπτερα της σειράς Mi είχαν εγκατασταθεί και σε ελικόπτερα Mi-24 με την προσθήκη καλύμματος (fering) για καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά (μείωση της οπισθέλκουσας-drag) όπως το Mi-24P Hind-F της φωτογραφίας πιο κάτω από το μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας (Luftwaffenmuseum).

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει επί του παρόντος 11 ελικόπτερα Mil Mi-35P Hind. Αρχικά παραλήφθηκαν 12 το 2001, με ένα από αυτά να χάνεται από ατύχημα τον Ιούλιο του 2005. 

Μαζί με τα τέσσερα εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle της γαλλικής Aerospatiale, τα τρία ΑW-139 και το Bell 206 αποτελούν το σύνολο των ελικοπτέρων της Ε.Φ. 

Πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία δεν εχουν διαψευσθεί ή επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για πώληση τους στη Σερβία έναντι 300 εκ €.

Στη θέση τους εκτιμάται ότι θα αποκτηθούν ελαφρά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων π.χ H145M της Airbus. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]

Pin It on Pinterest

Share This