ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Χρίστος Λοΐζου
Τα πτητικά μέσα και ιδιαίτερα τα ελικόπτερα είναι κατά κύριο λόγο ευάλωτα σε περίοδο επιχειρήσεων τόσο από πυραύλους (μικρού και μέσου βεληνεκούς) όσο και από αντιαεροπορικά πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος.
Πέραν των διαφόρων τεχνικών που εφαρμόζονται από τους πιλότους για αποφυγή εντοπισμού, όπως η πτήση σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (Nap-of-the-earth) η ανάγκη για την εφαρμογή αντιμέτρων (πυροτεχνικών και ηλεκτρονικών) είναι απαραίτητη στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Η ανάγκη αυτή προέκυψε μέσα από τα διδάγματα διαφόρων συγκρούσεων και ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν την δεκαετία του ‘80, όπου οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους αντάρτες Μουτζαχεντίν με φορητούς εκτοξευτές (MANPADS) FIM-92 Stinger, αυξάνοντας έτσι την τρωτότητα των Σοβιετικών ελικοπτέρων.
Η χρήση του FIM-92 Stinger σε συνδυασμό με το ορεινό θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, έδωσαν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στις ομάδες των ανταρτών στην αντιμετώπιση των αεροπορικών επιχειρήσεων των Σοβιετικών με χρήση ελικοπτέρων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές προ της χρήσης των MANPADS.
Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες
Στα ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Mi-24, των οποίων το Mi-35 αποτελεί εξαγωγική έκδοση, τοποθετήθηκαν διαφόρων ειδών συστήματα αντιμέτρων όπως σύστημα προειδοποίησης για ραντάρ, ανιχνευτές για εγκλωβισμό από συσκευές λέιζερ και σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας για εμπλοκή της εισερχόμενης απειλής.
Μεταξύ αυτών και σύμφωνα με ανοικτές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι διανομείς αναλωσίμων ASO-2V και ASO-2M. Τα συγκεκριμένα συστήματα αποτελούν εκτοξευτές θερμοβολίδων (flares) και αερόφυλλων (chaffs). Αρχικά αυτά ήταν τοποθετημένα κάτω από το ουριαίο και αργότερα σε τριπλούς εκτοξευτές των 32 αναλωσίμων έκαστος.
1/4 #Thread #Αυτοπροστασία #Mi35
Το σύστημα ASO-2V, και ASO-2VM είναι τοποθετημένο σε αεροσκάφη της σειράς An και σε ελικόπτερα Mi συμπεριλαμβανομένου του 🇨🇾Mi-35P. Οι εκτοξευτές αναλωσίμων του συστήματος (θερμοβολίδες-flares και αερόφυλλα-chaffs) χρησιμοποιούνται για προστασία pic.twitter.com/QXu1Tgihr7— DEFENCE ReDEFiNED (@Def_Redefined) December 26, 2021
Ένας πυροτεχνικός διανομέας χρησιμοποιείται γενικά όταν η απειλή (πύραυλος) εντοπίζεται και πλησιάζει το αεροσκάφος, είτε με την καθοδήγηση ραντάρ είτε με ανιχνευτή θερμότητας (heat-seeking).
Οι θερμοβολίδες με την εκτόξευση τους από τον διανομέα του αεροσκάφους/ελικοπτέρου εκπέμπουν μεγάλη θερμοκρασία “ξεγελώντας” τους πυραύλους με ανιχνευτή θερμότητας για να εγκλωβίσουν τις θερμικές υπογραφές τους, αντί αυτή του κινητήρα του στόχου.
Τα αερόφυλλα δημιουργούν ένα νέφος με υλικό (συνήθως ρινίσματα αλουμινίου) το οποίο διακόπτει τον εγκλωβισμό από την ακτινοβολία ραντάρ. Εμφανίζονται συνήθως είτε ως πρωταρχικός στόχος στις οθόνες των εχθρικών ραντάρ είτε τις πλημμυρίζουν με πολλαπλά ίχνη, καθιστώντας έτσι το αεροσκάφος “αόρατο”για σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο είναι όμως κρίσιμο.
Η εμπλοκή για τους διανομείς ASO σύμφωνα με την Ουκρανική εταιρεία ARTEM πραγματοποιείται με εκτόξευση 4 ή 16 αναλωσίμων κάθε 2 ή 4 δευτερόλεπτα (για τις ASO-2V.0000-0-04 κάθε 2 ή 6 δευτ). Οι διανομείς ASO-2VM εκτελούν ριπή σε μια στενή αλληλουχία των 2,4 η 8 φυσιγγίων των 26 χιλ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά για διανομείς ASO:
- Επιχειρησιακή Τάση: 27 V
- Χωρητικότητα διανομέα: 32 αναλώσιμα 26 χιλ.
- Διαστάσεις διανομέα: 768,5 x 125,5 x 60,5 χιλιοστά
- Βάρος (κιλά):
- ASO-2V: 12,7
- ASO-2M: 14,9
- АSО-2V 0000-0АSО-2V 0000-0-01: 12,7
- АSО-2V 0000-0-02: 11,3
- АSО-2V 0000-0-03: 37,8
- АSО-2V 0000-0-04: 36,6
- АSО-2VМ 0000-0: 12,7
- АSО-2VМ 0000-01: 14,9
- АSО-2VМ 0000-0-02: 69,7
Τα ASO-2V.0000-0-01 και ASO-2VM εκτοξεύουν θερμοβολίδες με κατεύθυνση προς τα πάνω ενώ οι λοιπές εκδόσεις εκτοξεύουν αναλώσιμα με φορά προς τα κάτω.
Η σύγχρονη τάση για διανομείς όπως π.χ ο διανομεάς BOP της SAAB για αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας εκτελεί πυροδότηση των αναλωσίμων προς τα εμπρός, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία από τις σύγχρονες υπέρυθρες απειλές αφού ξεγελά την κεφαλή ερεύνης IR του εισερχόμενου πυραύλου (ειδικά όσον δεν φέρουν τελευταίας τεχνολογίας ερευνητή με δυνατότητα π.χ matrix όπως ο Mistral-3).
Διαβάστε επίσης: Επανάληψη του διαγωνισμού για αερόφυλλα και θερμοβολίδες των Apache | Πώς λειτουργούν τα υπόψη αντίμετρα – VIDEO
Οι διανομείς ASO για τα ρωσικά ελικόπτερα της σειράς Mi είχαν εγκατασταθεί και σε ελικόπτερα Mi-24 με την προσθήκη καλύμματος (fering) για καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά (μείωση της οπισθέλκουσας-drag) όπως το Mi-24P Hind-F της φωτογραφίας πιο κάτω από το μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας (Luftwaffenmuseum).
Η Εθνική Φρουρά διαθέτει επί του παρόντος 11 ελικόπτερα Mil Mi-35P Hind. Αρχικά παραλήφθηκαν 12 το 2001, με ένα από αυτά να χάνεται από ατύχημα τον Ιούλιο του 2005.
Μαζί με τα τέσσερα εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle της γαλλικής Aerospatiale, τα τρία ΑW-139 και το Bell 206 αποτελούν το σύνολο των ελικοπτέρων της Ε.Φ.
Πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία δεν εχουν διαψευσθεί ή επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για πώληση τους στη Σερβία έναντι 300 εκ €.
Στη θέση τους εκτιμάται ότι θα αποκτηθούν ελαφρά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων π.χ H145M της Airbus. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε πιο κάτω.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…