ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Army-2021 | “Guard” – Το νέο Σύστημα Εξουδετέρωσης Drone
Defence Redefined
Published on 27/08/2021 at 18:45

Η Ruselectronics Holding της Rostec State Corporation παρουσίασε για πρώτη φορά το φορητό σύστημα εξουδετέρωσης Drone – “Guard” («Защита») – στο Διεθνές Στρατιωτικό-Τεχνικό Φόρουμ “Army-2021”. 

Το σύστημα είναι αόρατο σε άλλα ραντάρ και αντιστέκεται στα ηλεκτρονικά αντίμετρα λόγω της χρήσης της παθητικής συνεκτικής τεχνολογίας εντοπισμού (PCL). Το εν λόγω πολυστατικό ραντάρ είναι ένα καινοτόμο, αναπτυσσόμενο ραντάρ, όπου  το σύστημα επεξεργάζεται αντανακλάσεις από ευκαιριακές πηγές φωτισμού στο περιβάλλον για ανίχνευση και παρακολούθηση. 

Δηλαδή, λόγω του παθητικού συνεκτικού εντοπιστή, το “Guard” δεν “φωτίζει” τον στόχο, αλλά χρησιμοποιεί σήματα που εκπέμπονται από εξωτερικούς πομπούς τρίτων συσκευών, όπως για παράδειγμα εκπομπές ψηφιακών τηλεοράσεων, που αντανακλώνται από τον στόχο. Ο σταθμός χωρίζεται σε τρεις θήκες χειρός και μπορεί να συναρμολογηθεί και να τεθεί σε λειτουργία σε 30 λεπτά. 

Το νέο σύστημα μπορεί να “δει” ένα αεροσκάφος με εύρος κάλυψης 360 μοιρών και να προσδιορίσει τον τύπο του σε απόσταση έως και 12 χλμ. είτε πρόκειται για αεροσκάφος σταθερών πτερύγων, είτε για αεροσκάφος ελικοφόρο είτε για αεροσκάφος πτυσσόμενων περιστρεφόμενων πτερύγων. Το “Guard” μπορεί να ανιχνεύσει τη θέση του πίνακα ελέγχου του drone και να σπάσει το κανάλι επικοινωνίας με το αεροσκάφος. 

Διαβάστε επίσης: H Ρωσία θα ξεκινήσει τις εξαγωγές των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Orion – E  

Για το σκοπό αυτό, παρέχεται πλήρης κάλυψη συχνοτήτων στο εύρος από 400 έως 6.200 MHz, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας το υποσύστημα Serp. Το σύστημα καταστολής των σημάτων πλοήγησης των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων λειτουργεί ταυτόχρονα με την καταστολή των καναλιών ελέγχου του μη επανδρωμένου οχήματος.  

Η απουσία ενεργού εντοπιστή επιτρέπει στο σύστημα να παραμένει αόρατο στους εχθρικούς αναχαιτιστές, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Επιπλέον, το παθητικό ραντάρ δεν απαιτεί άδεια για χρήση καναλιών ραδιοσυχνοτήτων, γεγονός που το καθιστά αξιοποιήσιμο και στον πολιτικό τομέα.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Vega Group, Vyacheslav Mikheev, σημείωσε ότι το νέο σύστημα εντοπίζει και εξαλείφει τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθιστώντας δυνατή τη χρήση του για την καταστολή ακριβείας συγκεκριμένων εισβολέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε αντίθεση με τα συστήματα θόλων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του “Guard”, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τη χρήση του σε εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται drones για την παρακολούθηση εδαφών. 

Το σύστημα έχει, σύμφωνα με την εταιρεία, αρκετούς δυνητικούς πελάτες, ξένους και εγχώριους, και σχεδιάζει να κάνει μια επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος κατά τη διάρκεια του Φόρουμ.

Διαβάστε επίσης: IDEF 2021 | Νέο Σύστημα Ανίχνευσης και Εξουδετέρωσης Drone – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]

Pin It on Pinterest

Share This