ADDITESS | Πληθωρική παρουσία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Defence Redefined
Published on 10/02/2023 at 18:00

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Τις εντυπώσεις τόσο των σύνεδρων όσο και του κοινού κέρδισε η αμιγώς κυπριακή εταιρεία ADDITESS – Advanced Integrated Technology Solutions & Services LTD κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023.

Η ADDITESS, μια επιστημονική, συμβουλευτική και ερευνητική Κυπριακή Μικρομεσαία Επιχείρηση με έδρα τη Λευκωσία και έτος ίδρυσης το 2011, εκπροσωπήθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Νικόλαο Κούτρα. Ο κ. Κούτρας συμμετείχε στην ενότητα “Multi-Domain and Network Centric Operations – Trends and Solutions”, καθώς και στην θεματική “Armed and Security Forces Synergies”.

Κατά την πρώτη παρέμβαση του, ο κ. Κούτρας, έχοντας κάνει μία εκτενή αναφορά  στην διαδρομή, τις δυνατότητες, τους στόχους και το πορτφόλιο της εταιρείας, επιχείρησε να αναπτύξει θέμα που αφορούσε τα σύγχρονα συστήματα C4I (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence) και τα πλεονεκτήματα που αυτά δύναται να προσφέρουν στη λήψη των αποφάσεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, όλες οι χώρες επιδιώκουν υπεροχή στον τομέα της πληροφορίας (information superiority), με στόχο την επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποφάσεων, και βέλτιστη επίγνωση της κατάστασης (situational awareness) σχετικά με τη θέση και την κατάσταση των εχθρικών και φίλιων δυνάμεων.

Ενδεικτικά, ο CEO της ADDITESS, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η λήψη αποφάσεων με πυλώνα τα σύγχρονα συστήματα C4I κάνει εφικτά την διαχείριση και τον περιορισμό του προβλήματος αυτού. 

Διαβάστε επίσης: FIRES | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης έμμεσων πυρών επόμενης γενιάς με τη συμμετοχή της κυπριακής ADDITESS

Επ’ αυτού, η προώθηση μιας Ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων (Border Management), συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συνόρων, της ανάλυσης κινδύνου, της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, της χρήσης τεχνολογίας αιχμής, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πληροφοριών μεγάλης κλίμακας, είναι μέγιστης σημασίας.

Η προτεινόμενη λύση ακούει στο όνομα BORDERUAS ως αποτέλεσμα ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού χρηματοδοτούμενου έργου του Horizon Europe, όπου Ημι-αυτόνομες πλατφόρμες επιτήρησης συνόρων σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα επόμενης γενιάς με ωφέλιμο φορτίο επιτήρησης πολλαπλών αισθητήρων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ADDITESS ανέπτυξε την καινοτόμο λύση λογισμικού ADD-C3 System, ως κύριο υποσύστημα του εν λόγω έργου, καθώς και ένα εντελώς εγχώριας κατασκευής Κινητό Κέντρο Διοίκησης, Ελέγχου και Συντονισμού για χρήση με συστήματα UAS και για παρακολούθηση και αντιμετώπιση κρίσης ή επιχειρήσεις ασφαλείας. Το υπόψη σύστημα βασίζεται στις δυνατότητες διασύνδεσης σε έναν ιστό αισθητήρων που παρέχει μια οπτική διεπαφή για βίντεο κάμερας, παρακολούθηση αλλού τύπου αισθητήρων (radar, Acoustic sensor), και διαχείριση πόρων με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης μέσω μιας ποικιλίας εύχρηστων εργαλείων και λειτουργιών.

Πέρα από αυτό, όμως, η ADDITESS συμμετέχει ενεργά και σε άλλα ευρωπαϊκά συνεργατικά προγράμματα του EDIDP και EDF όπως το LynkEYS και πλέον το MarsEUS, ενώ ήδη έχει αναπτύξει την δική της οικογένεια προϊόντων κυρίως εφαρμογών λογισμικού.

Στην δεύτερη παρέμβαση του, ο κ. Κούτρας εστίασε στην διεθνή τρομοκρατία ως μία από τις σύγχρονες απειλές για την παγκόσμια κοινότητα και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών, όπου η πρόληψη και ο μετριασμός είναι ζωτικής σημασίας, καθώς χημικοί, βιολογικοί, ραδιολογικοί, πυρηνικοί παράγοντες και εκρηκτικά (CBRN-E) χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τρομοκρατικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα.

Η συνεισφορά της ADDITESS στον αγώνα έναντι των απειλών ΧΒΡΠ-Ε βρίσκεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα SSEE, μια συνεργασία εταίρων (ADDITESS, Emergency Response Unit Cyprus, The Center for Security Studies Kemea, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.) στις χώρες της Κύπρου και της Ελλάδας για τη θωράκιση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τις επίμαχες απειλές (SSEE Project Shielding South-East Europe from CBRN-E Threats).

Μία από τις δραστηριότητες του προγράμματος ήταν η παροχή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιτελικών ασκήσεων για τον έλεγχο (monitoring) τέτοιου είδους απειλών με διάφορες τεχνικές λύσεις όπως με τη μορφή ανιχνευτών (detectors) για τους πρώτους ανταποκριτές και με χρήση από το εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αναγνώριση χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών παραγόντων, καθώς και την ανίχνευση εκρηκτικών.

Η προσέγγιση της ADDITESS επαφίεται ακριβώς στην αντίληψη ότι όταν η πρόληψη αποτυγχάνει, η ανίχνευση και η αναγνώριση ενός παράγοντα CBRN-E ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης των πρώτων ανταποκριτών παρέχοντας έτσι στους λήπτες αποφάσεων σημαντικές πληροφορίες για να τους βοηθήσουν με το σχέδιο δράσης τους.

Έτσι, η ADDITESS έχει προχωρήσει στην χρήση προηγμένων ανιχνευτών CBRN-E ευρωπαϊκών κατασκευαστικών οίκων, οι οποίοι είτε λειτουργώντας αυτόνομα είτε ενσωματωμένοι σε πλατφόρμες της ADDITESS (UAV APF-1M TILEMACHOS) δύνανται να συνδράμουν καταλυτικά στην καταστολή τέτοιων απειλών.

Τέλος, σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η ADDITESS διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την Environics Oy, μια αναγνωρισμένη εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει λύσεις ανίχνευσης βιομηχανικών αερίων και απειλών CBRN για βιομηχανικούς, κυβερνητικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, η οποία της επιτρέπει να διατηρεί ένα πυκνό τεχνολογικό αποτύπωμα στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: ADDITESS | Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων στην Κύπρο και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Άμυνας και Ασφάλειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This