ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ACV | Τα Τουρκικά ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ σε ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο
Defence Redefined
Published on 03/02/2022 at 18:32

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τουρκικού στρατού στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Την 1η Φεβρουαρίου δημοσιοποίησε υλικό από εκπαιδευτικές δραστηριότητες της 39ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, οι οποίες περιελάμβαναν βολές, διάβαση κωλυμάτων και τακτικές κινήσεις. Η δημοσίευση αναφέρεται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως εκπαίδευση με πρακτική εφαρμογή. 

Το Τεθωρακισμένο Όχημα ACV της Τουρκικής εταιρείας FNSS (η οποία προέκυψε ως κοινοπραξία της FMC Corporation και της Nurol Holding) βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1992 και έχει συμμετάσχει σε αρκετές πολεμικές δραστηριότητες της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και στη Συρία. Η σχεδίαση του αποσκοπούσε στον συνδυασμό Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (IFV) και Μεταφοράς Προσωπικού, βασισμένη στο Αμερικανικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 το οποίο επίσης διαθέτουν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαθέτουν πέραν των 2200 οχημάτων τύπου ACV όλων των εκδόσεων (ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ κ.α ειδικοποιημένων) εκ των οποίων περί τα 650 ΤΟΜΑ (AIFV). Αριθμός αυτών ενισχύει τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα σύμφωνα με ανοιχτές πηγές γύρω στα 120 ACV- AIFV ενώ υπάρχουν και γύρω στα 100 ΤΟΜΠ (ACV-AAPC). 

Το ACV έχει εξαχθεί σε διάφορες εκδόσεις και σε λοιπά κράτη και μεταξύ αυτών τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, οι Φιλιππίνες, η Ιορδανία και η Μαλαισία. Η τελευταία μάλιστα συμμετέχει στην παραγωγή του ACV-15 εγχώρια από την εταιρεία DefTech.

Τεχνικά χαρακτηριστικά ΤΟΜΑ (AIFV) ACV:

 • Βάρος: έως 15 τόνους
 • Μήκος: 5.26 μ 
 • Πλάτος: 2.8 μ 
 • Ύψος: 2.88 μ 
 • Πλήρωμα: 11 (3 [επικεφαλής, οδηγός, πολυβολητής] + 8 άτομα πλήρωμα)
 • Επιχειρησιακό εύρος: Μέχρι 490 χλμ
 • Μέγιστη ταχύτητα: 65 χλμ/ώρα (δρόμο)
 • Οπλισμός: Πύργος Sharpshooter με πυροβόλο 25 χιλ M242 Bushmaster και συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ
 • Κινητήρας: Πετρελαίου ισχύος 350 ίππων (400 προαιρετικά)
 • Θωράκιση: 14.5 χιλ αντιβαλλιστικό κράμα αλουμινίου στο πλάι και 25 χιλ εμπρός 
 • Προστασία από ΡΒΧ απειλές, εκτοξευτής καπνογόνων (Χ12)

ACV AIFV με πύργο της Nexter (ex. Giat) Dragar με πυροβόλο 25 χιλ M811 και συζυγές 7,62 χιλ MG3 σε παρέλαση στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το 2020 δημοσιοποιήθηκε η προσπάθεια αναβάθμισης του οχήματος σε συνεργασία της FNSS με την επίσης τουρκική εταιρεία Aselsan. Η αναβάθμιση αποσκοπεί στην διεύρυνση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του οχήματος στο πεδίο της μάχης, αυξημένη προστασία από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), στην αύξηση του μεταφερόμενου φόρτου και της απόδοσης του.

Όσον αφορά την αναβάθμιση του οπλισμού του ACV-15, σύμφωνα με την προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας αυτό θα αφορά την τοποθέτηση του τηλεχειριζόμενου σταθμού όπλων (RCWS) NEFER της Aselsan ο οποίος φέρει πυροβόλο 25 χιλ. με συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ καθώς και σχετικά ηλεκτρο-οπτικά βοηθήματα.  

Τέλος σημειώνουμε ότι η FNSS παρουσίασε για 1η φορά τον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού SABER 25 Remote Controlled Turret (RCT) στην έκθεση IDEF 2021. 

Η νέα έκδοση σύμφωνα με τον κατασκευαστή φέρει πυροβόλο 25 χιλ το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ ενώ μπορεί να ενσωματωθεί πέραν των ερπυστριοφόρων και σε όλα τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης από 4×4 έως 8×8.

Διαβάστε επίσης: 

EODH | Μετά τις δοκιμές στην Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τον “Οπλίτη” στην Κύπρο – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This