ACHILLEUS | Η κυπριακή εφαρμογή για όλμους που αναπτύχθηκε από Αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 28/10/2023 at 09:36

*Ανδρέας Πογιατζή 

Όπως αναφέραμε αρκετές φορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής έχουν ενταχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στη μεθοδολογία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμες και αποτελεσματικές, στην εξοικονόμηση χρόνου, πόρων και προσωπικού. 

Ιδιαίτερα, όσον αφορά όπλα καμπύλης τροχιάς όπως οι όλμοι και τα πυροβόλα, οι τεχνολογίες πληροφορικής έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκούσαν 10 με 15 λεπτά, πλέον με την χρήση λογισμικών ο χρόνος μειώνεται στο ελάχιστο, ενώ αυξάνεται η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα. 

Για την δημιουργία αυτών των τεχνολογιών ωστόσο, απαιτείται η κατάλληλη τεχνογνωσία αλλά και η “ελευθερία” στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ούτως ώστε να δημιουργήσει και να εφαρμόσει νέες καινοτομίες που θα υποβοηθούν το έργο του. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατώτερος Αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ), δημιούργησε εξ ολοκλήρου από μόνος του την εφαρμογή για βολές όλμων με την ονομασία ACHILLEUS. 

Η ανάπτυξη του ACHILLEUS, ξεκίνησε από το 2011 ως μια ιδέα του εν λόγω Αξιωματικού για τη δημιουργία ενός εργαλείου, το οποίο θα επιτρέπει στους Λόχους Βαρέων Όλμων (ΛΒΟ), να ψηφιοποιούν τα δεδομένα βολής σε χάρτη και να εκτελούν βολές ακριβείας, σε μικρότερο χρόνο. 

Η εφαρμογή πιστοποιήθηκε δύο φορές από αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Άμυνας και πλέον αποτελεί βασικό εργαλείο για τους ΛΒΟ για βολές με όλμους 81 και 120 χιλ. ‘Εχει δοκιμαστεί πολλάκις σε ασκήσεις με απόλυτη επιτυχία και η χρήση του είναι απλουστευμενη για όλους τους χρήστες.  

Διαβάστε επίσης: Όλμοι 120 χιλ RT61 | Οι βαρέως τύπου όλμοι της Εθνικής Φρουράς

Η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη σε φορητούς υπολογιστές (tablet) με λογισμικό λειτουργίας το IOS & το Android και μπορεί να εξάγει στοιχεία βολής σε μηδενικό χρόνο. 

Οι δυνατότητες του ACHILLEUS

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους online και offline χάρτες. Με την εισαγωγή μεταβλητών τοποθεσίας, όπως οι στρατιωτικές γεωσυντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και μήκος, υψόμετρο, οριζόντια και κατακόρυφη ακρίβεια), το πρόγραμμα ακολούθως εξάγει στοιχεία βολής, τα οποία επεξεργάζονται από τον χρήστη ανάλογα. 

Δίνεται η δυνατότητα επιλογής, διαφόρων ειδών βολής για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όπως πχ γραμμική, κυκλική, ορθογώνια ή συγκεντρωτικής βολής, ενώ παρέχεται και δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής (drag&drop) του είδους της βολής.

Παράδειγμα χειροκίνητης επιλογής είδους βολής στο βαλλιστικό πρόγραμμα ACHILLEUS

Στη συνέχεια ο χρήστης, επιλέγει το είδος του όλμου που θα εκτελέσει τη βολή (81χιλ ή 120χιλ) αλλά και του στοιχείου όλμων στο οποίο υπάγεται. Τέλος, ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει το εύρος / διασπορά των πυρών, σε μήκος και σε πλάτος ή σε διάμετρο αν πρόκειται για κυκλικού είδους βολής, ή σε απόσταση αν πρόκειται για γραμμική βολή. Με την ίδια μέθοδο, δηλαδή με την εισαγωγή γεωσυντεταγμένων, το ACHILLEUS, μπορεί να εξάγει και στοιχεία για θέσης παρατήρησης στόχων. 

Τέλος η εφαρμογή μπορεί να εξάγει μετεωρολογικά δεδομένα για την περιοχή ενδιαφέροντος, τα οποία είναι χρήσιμα για την εκτέλεση βολής. 

Αναλυτικά μετεωρολογικά δεδομένα της εφαρμογής ACHILLEUS

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εφαρμογή διαθέτει ανοικτή αρχιτεκτονική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το Πυροβολικό, εάν εισαχθούν τα απαραίτητα δεδομένα για τους σχετικούς υπολογισμούς.   

Το ACHILLEUS αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή η οποία αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, ενώ παράλληλα αποτελεί παράδειγμα για νέες καινοτομίες που μπορούν να αναπτυχθούν με μηδαμινό κόστος από το ταλαντούχο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Σημειώνουμε ότι το ACHILLEUS δεν είναι η μοναδική εφαρμογή που έχουν αναπτύξει στελέχη της Ε.Φ και σε μελλοντικά άρθρα θα αναδείξουμε και άλλες αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει.

Διαβάστε επίσης: ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

Δείτο το επεξηγηματικό βίντεο της εφαρμογής όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή (ERN) το 2020: 

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This