Η Κυπριακή Δημοκρατία στο συνέδριο για τη δράση κατά των ναρκών της Ουκρανίας στην Ελβετία
Defence Redefined
Published on 19/10/2024 at 17:00

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας,  Ανδρέας Π. Λουκά, συμμετείχε στο Συνέδριο –«Ukraine Mine Action Conference (UMAC 2024)», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, εκτός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα. με σκοπό να εξεταστούν και να συζητηθούν οι γενικές πτυχές της ανθρωπιστικής δράσης κατά των ναρκών και των εκρηκτικών μηχανισμών.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Viola Amherd, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denis Shmyhal και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Οικονομίας Yulia Svyrydenko.

Στους χαιρετισμούς τους σημείωσαν ότι μέσω του συνεδρίου τονίζεται η κρίσιμη σημασία της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και ναρκοθετημένων περιοχών της Ουκρανίας, ως κεντρικής συνιστώσας της κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης, τόσο της ίδιας, όσο και άλλων περιοχών ανά το παγκόσμιο στις οποίες έλαβαν ή λαμβάνουν χώρα πολεμικές συγκρούσεις.

Ο κ. Λουκά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη δράση κατά των ναρκών και των εκρηκτικών μηχανισμών.. Αναφέρθηκε στις εκπαιδεύσεις παροχής βασικών γνώσεων αποναρκοθέτησης σε Ουκρανούς στρατιώτες, που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της ΚΔ, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σε αυτήν που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την υπογραφή εγγράφου, με τίτλο «Lausanne Call for Action», το οποίο αποτελεί έκκληση για υλοποίηση των δράσεων που αναγνωρίστηκαν κατά το συνέδριο.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Το 70 Τάγμα Μηχανικού για εκπαίδευση στις ΗΠΑ – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This