ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ – 2024» | Η Κύπρος δεν κείται μακράν για τα ελληνικά F16 – Αποκάλυψη του AKERON
Defence Redefined
Published on 10/10/2024 at 17:51

*Ανδρέας Πογιατζή

Ολοκληρώθηκε η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ – 2024», η οποία διήρκησε από τις 08 έως 10 Οκτωβρίου και στην οποία συμμετείχαν το σύνολο του προσωπικού και μέσων της ενεργού δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς.  

Η μεγάλη άσκηση είχε ως αντικειμενικό σκοπό την ανάπτυξη μέρους  των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών, Διοικήσεων και Τακτικών Συγκροτημάτων της Εθνικής Φρουράς και την υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Εγκαινιάστηκε το νέο εξεταστήριο πυρομαχικών – Φωτογραφίες

Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν συνδυασμένες διακλαδικές επιχειρήσεις τόσο για την αντιμετώπιση συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών, ενώ στην τελική φάση της «ΙΡΙΣ – 2024», στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωριού εξετάστηκαν σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων από την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Πεζικού και από λοιπών σχηματισμών Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς. 

Σημειώνεται ότι της τελικής φάσης προηγήθηκαν μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της ελεύθερης Κύπρου όπου και εξετάστηκαν αντίστοιχα σενάρια. Σε μέρος αυτών των επιχειρήσεων συμμετείχε ομάδα Εθνοφυλάκων Σάμου, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά τις αεροπορικές επιχειρήσεις, αναπτύχθηκε το σύστημα αεράμυνας από τη Διοίκηση Αεροπορίας, ενώ στο θαλάσσιο πεδίο η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Η άσκηση περιελάμβανε επίσης, σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών, από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών. 

Όσον αφορά την τελική φάση της «ΙΡΙΣ – 2024», υποστήριξη στις ασκούμενες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς, παρείχε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πραγματοποιούν εικονικές προσβολές εντός του Πεδίου Βολής, κατά επίγειων στόχων. 

Αεροσκάφος F-16 πάνω από το πεδίο ασκήσεων

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από τον Λίβανο – Με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ακολούθως εκτελέστηκαν προκαταρκτικές επιχειρήσεις από ομάδα Ειδικών Δυνάμεων και στη συνέχεια αμυντικές ενέργειες από το προσωπικό και τα μέσα της Ταξιαρχίας. Η άσκηση συνεχίστηκε με υποστήριξη πυρών Πυροβολικού 155 χιλ. από πυροβόλα ΑΜΧ-13 F3 και όλμων 120 χιλ., κατά των εχθρικών στόχων, τα οποία διαδέχθηκε επίθεση τεθωρακισμένου σχηματισμού Αρμάτων Μάχης Τ-80U, με την υποστήριξη ΤΟΜΑ ΒΜP-3 και ΤΟΜΠ Λεωνίδας τα οποία μετέφεραν τις ομάδες Πεζικού για την κατάληψη των εχθρικών θέσεων. 

Άρμα Μάχης Τ-80 κατά την εκτέλεση πυρ

Τάξη Πυροβόλων ΑΜΧ-13F3

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν από κοντά αντιαρματικές βολές  πυραύλων AKERON MP, ενώ βολές με πραγματικά πυρά εκτέλεσε το νέο ειδικοποιημένο όχημα της Εθνικής Φρουράς “ΚΕΡΒΕΡΟΣ”, με τρίδυμο πυροβόλο M55 20 χιλ. 

Στοιχείο αντιαρματικού πυραύλου AKERON MP σε οχυρωμένη θέση

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας,  Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κρατικών φορέων, υπηρεσιών και τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων, καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας, παρατηρητές και άλλοι εκπρόσωποι φίλιων χώρων. 

Με το πέρας  της άσκησης ο Αρχηγός συνεχάρη το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για την άριστη απόδοση στο χειρισμό των μέσων, την ακρίβεια των ενεργειών και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Επισήμανε ότι, μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, της απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων και της στελέχωσης με νέο προσωπικό, η Εθνική Φρουρά ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης και αναδεικνύεται ως ισχυρή δύναμη αποτροπής και σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό – στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, οι διεθνείς συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις με ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών, ενισχύουν τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, καθιστώντας την Κύπρο αξιόπιστο παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι, με την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την υποστήριξη της πολιτείας, η Εθνική Φρουρά προσαρμόζεται στις εξελίξεις, απαντώντας με αποφασιστικότητα και ακρίβεια σε κάθε πρόκληση, φέρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα «εν τόπω και χρόνω». 

Όχημα Land Rover με εποχούμενο πολυδοβομβιδοβόλο CIS AGL 40χιλ. 

Κλείνοντας, τόνισε ότι, η εκτέλεση της άσκησης πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αλλαγή από τον αρχικό σχεδιασμό παρά το ότι παράλληλα με αυτήν, μέρος του προσωπικού συμμετέχει στην υποβοήθηση υποδοχής και αναχώρησης πολίτων στα λιμάνια και αεροδρόμια, στο ΚΣΕΔ και στις εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημαντικό μέρος ενισχύει την Αστυνομία στην ασφάλεια ζωτικών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε φίλες χώρες στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιφέρεια μας. 

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Ελληνικά αεροσκάφη F-16 και Σαμιώτες Εθνοφύλακες στην άσκηση ΙΡΙΣ 2024

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This