Αμερικανικά αεροσκάφη MV-22B OSPREY σταθμευμένα στην Κύπρο – Η Μοίρα “Μπλε Ιππότες” των Πεζοναυτών
Defence Redefined
Published on 08/10/2024 at 15:07

*Χρίστος Λοΐζου

Αμερικανικά αεροσκάφη OSPREY βρίσκονται σταθμευμένα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη Osprey δεν βρίσκονται για πρώτη φορά στην Κύπρο καθώς έλαβαν μέρος και σε ασκήσεις στην Κύπρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζί με τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικά αεροσκάφη Osprey στην Κύπρο στα πλαίσια ασκήσεων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών από την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με Γερουσιαστές των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση, στην Κύπρο βρίσκονται σταθμευμένα αεροσκάφη τύπου MV-22B Osprey του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της Μοίρας VMM-365 (Marine Medium Tiltrotor Squadron 365) που φέρει το ψευδώνυμο “Μπλε Ιππότες”.

Τα Osprey, είναι αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, προϊόν της συνεργασίας των εταιρειών Boeing και Bell και χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ τα έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό σε πολεμικές συγκρούσεις, μεταξύ αυτών στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Συνδυάζουν την ικανότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης ενός ελικοπτέρου με την ταχύτητα και το εύρος πτήσης ενός αεροπλάνου. Διαθέτει δύο κινητήρες Rolls-Royce Liberty AE1107C των 6200 ίππων. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 24 πεζοναύτες ή 9 τόνους φόρτο, το μέγιστο βάρος απογείωσης του κυμαίνεται στους 27,4 τόνους, η ταχύτητα πλεύσης του φτάνει τους 280 κόμβους ενώ με πλήρη φόρτο μπορεί να καλύψει απόσταση μέχρι και 1600-1800 χιλιόμετρα. Ο οπλισμός τους μπορεί να συμπεριλάβει μεταξύ άλλων, πολυβόλα M240 και GAU-17/A των 7,62 χιλ καθώς και πυραύλους αέρος-εδάφους, μεταξύ αυτών και οι AGM-114 Hellfire.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Καθηλώνονται προληπτικά τα Osprey λόγω δυστυχημάτων

Η Μοίρα VMM-365 η οποία βρίσκεται με τα αεροσκάφη MV-22B Osprey στην Κύπρο, μπροεί να αναλάβει διαφόρων τύπων αποστολές όπως υποστήριξη μάχιμων τμημάτων, μεταφορά προσωπικού και παροχή προμηθειών και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια αμφίβιων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων στην ξηρά.

Η Μοίρα VMM-365 επιχείρησε ξανά στην Κύπρο όταν υπήρξε κλιμάκωση στο μέτωπο Ισραήλ και Λιβάνου το 2006 όπου η εν λόγω Μοίρα με ελικόπτερα CH-46E και CH-53E προχώρησε σε μεταφορές αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, επισκέφθηκαν τα αεροσκάφη Osprey στην αεροπορική βάση της Πάφου, όπου έλαβαν ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024.

*Φωτογραφίες από: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Αμερικανούς Γερουσιαστές στην Αεροπορική Βάση στην Πάφο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This