SignalGeneriX | Συμφωνία με την Σλοβενική εταιρεία DAT-CON για το anti-drone σύστημα LYNX – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 06/07/2024 at 19:16

*Χρίστος Λοΐζου

Η κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία DAT-CON από την Σλοβενία για συμπαραγωγή του anti-drone συστήματος LYNX που θα αφορά την κυπριακή αγορά σε περίπτωση προμήθειας του συστήματος από τις Κυπριακές Αρχές.

https://x.com/kounoudes/status/1809491938514547071

Οι δύο εταιρείες προχώρησαν στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας, EUROSATORY 2024, στο Παρίσι.

Το LYNX είναι σύστημα εντοπισμού και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV, Drones). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς φύλαξης κρίσιμων υποδομών, λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και για φύλαξη συνόρων.

Η βασική διαμόρφωση του συστήματος αποτελείται από τέσσερα υποσυστήματα, ένα ραντάρ, τον ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων (RF detector), σύστημα παρατήρησης μεγάλης εμβέλειας και παρεμβολείς ραδιοσυχνοτήτων υψηλής ισχύος (jammers) για εξουδετέρωση των ιπτάμενων απειλών με μεθόδους soft-kill.

Το 3D ραντάρ σαρώνει σε περίμετρο 360×90 μοιρών ενώ ο ανιχνευτής ραδιοσυχνοτήτων (RF Detector) ανιχνεύει και αναγνωρίζει αρκετά μεγάλο ποσοστό των drones που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο παρεμβολέας ραδιοσυχνοτήτων (RF Jammer) μπορεί να εξουδετερώσει τα drones με μεθόδους soft-kill παρεμβάλλοντας το GPS, το χειριστήριο ή και τα δύο.

Η αρθρωτή του δομή επιτρέπει την προσθήκη επιλογών αναλόγως απαιτήσεων των χρηστών όπως μεταξύ άλλων επιπρόσθετων ραντάρ για αυξημένη εμβέλεια, GPS Spoofer, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού και σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας για εξουδετέρωση των drones με μεθόδους hard-kill.

Διαβάστε επίσης: SignalGeneriX | Το RF Hunter στο κυνήγι των χειριστών drones FPV

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED, παρευρέθηκε στην έκθεση EUROSATORY 2024 στο Παρίσι όπου και είδε από κοντά το σύστημα LYNX στο περίπτερο της εταιρείας DAT-CON. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά LYNX:

  • Εύρος συχνοτήτων: 300-6000 Mhz
  • Σήματα ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων: σήματα drones, σήματα τηλεχειριστηρίων, Wi-Fi IEEEE802.11a,b,n,g
  • Ακτίνα ανίχνευσης: Μεγαλύτερη από 5 χλμ (LOS,transmit power:0.1 W)
  • Διάμετρος ανίχνευσης: 8 χλμ (LOS,transmit power:0.1 W)
  • Περιοχή ανίχνευσης: 360 μοίρες σε ανοιχτό πεδίο
  • Ταχύτητα drone (για εντοπισμό): 45 χλμ / ώρα.

Το σύστημα LYNX μπορεί να ανιχνεύσει μέχρι και 40 drones ταυτόχρονα. Το κάθε drone ανιχνεύεται σε διάστημα περίπου δύο δευτερολέπτων εντός της περιοχής κάλυψης.

Το σύστημα έχει επίσης βραβευτεί από την FRONTEX στα πλαίσια διαγωνισμού για το καλύτερο ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού και αντιμετώπισης (εντοπισμού και απενεργοποίησης) μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία DAT-CON και η SignalGeneriX ήδη συνεργάστηκαν σε ένα μεγάλο έργο στην Κύπρο, το σύστημα παράκτιας επιτήρησης του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο λειτουργεί στο νησί τα τελευταία χρόνια απρόσκοπτα και με μεγάλη επιτυχία. Περισσότερα για αυτό στο άρθρο που ακολουθεί.

*Φωτογραφίες από: DEFENCE ReDEFiNED, DAT-CON

Διαβάστε επίσης: DAT CON | Η εταιρεία που βραβεύτηκε για τα συστήματα ασφάλειας συνόρων που προσφέρει

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This